Diego Sanchez - jeden z nejtvrdších bojovníků, který kdy vstoupil do oktagonu

Diego Sanchez - jeden z nejtvrdších bojovníků, který kdy vstoupil do oktagonu zdroj: Profimedia

Tak trochu blázen a určitě hodně velký tvrďák. To je Diego Sanchez, bojovník, který neumí dělat nudné zápasy.

Tuto sobotu, na UFC Fight Night 167, se dnes už legendární Diego Sanchez utká s brazilským bojovníkem Michelem Pereirou. Diego si svým osobitým přístupem k zápasení vydobyl pověst nebezpečného a tvrdého bojovníka, kterého musíte ukončit, jinak po vás neustále půjde. Jde na něm vidět, že miluje boj a i když ne vždy vyhraje, určitě si zaslouží pozornost.

Diego „The Nightmare“ Sanchez, 39 letý americký zápasník se ve světě bojových sportů pohybuje už od střední školy. V té době se věnoval wrestlingu a stal se vítězem ve školním státním šampionátu. Po škole nastoupil do práce, pracoval jako doručovatel zásilek pro UPS. Když mu „padla“, chodil však trénovat MMA do gymu, který v té době vedl Greg Jackson, kterému prošli rukama například Holly Holm, Jon Jones nebo Carlos Condit.

Jeho kariéru MMA zápasníka odstartoval v roce 2002 zápas pod hlavičkou MMA organizace Ring of fire. I když si den před tím zranil patu, zápas neodřekl a svého soupeře porazil. A to navzdory tomu, že soupeř byl zkušený striker. Diego si však šel pro jeden takedown za druhým a nakonec donutil soupeře odklepat, když ho ukončil na rear naked choke.

Opravdovým průlomem pro něj bylo účinkování v první reality show svého druhu – The ultimate fighter (TUF). První ročník této show se točil mezi roky 2004 – 2005. Sanchez byl v týmu středních vah pod koučem Chuckem Liddellem, který už v té době byl v UFC legendou. Už od první dílu bylo jasné, že Diego je poněkud výstřední. S ostatními členy soutěže si nijak zvlášť nerozuměl, ale za to si šel vždycky za svým. Ať už od cvičení jógy, kterou nevynechal, ani když venku pršelo, přes řešení problémů se zády tím, že si je namazal mastí pro koně a nechal se ovázat potravinářskou folii, až po tvrzení, že nemá tušení, co je to chřest ani jak vypadá.

Diego Sanchez zdroj: Profimedia

Ostatním ale jejich antipatie vůči jeho osobě nebyly nic moc platné, Diego se dostal do finále, které vyhrál. Stal se tak prvním vítězem první řady reality show The Ultimate Fighter ve střední váze. Mimo vítězství na něj však také čekala smlouva s UFC.  A, ač se to zdá neuvěřitelné, v UFC zápasí i nyní, 15let poté, co v show všem tvrdil, že jeho jediným životním cílem je stát se zápasníkem v UFC.

Po vítězství v TUF se ze střední váhy přesunul do welterové. Zde se potkal s Nickem Diazem při příležitosti TUF finále 2.řady. A i když si Nick na svého soupeře hodně věřil, rozhodčí nakonec vítězství jednomyslně přiřkli Diegovi. Vítěznou řadu šesti zápasů ukončil až jeho kolega z TUF Josh Koscheck. Ten vyhrál po třech kolech jednomyslným verdiktem rozhodčích. Pár týdnů po tomto zápase šéf UFC Dana White oznámil, že Diegu Sanchezovi v den zápasu vůbec nebylo dobře, dokonce hrozilo, že zápas budou muset odvolat. Při krevních testech totiž vyšlo najevo, že Diego má žloutenku typu C.  Na konec se ukázalo, že výsledky byly mylné, a tak i přesto, že doktoři nevěděli, co Sanchezovi opravdu je, nechali zápas proběhnout. Ve welterové váze absolvoval ještě tři zápasy, než se přesunul do lehké váhy. Zde se potkal například s Clayem Guidou, účastníkem britské verze Ultimate Fightera. Jednalo se o neuvěřitelnou přestřelku, ze které vyšel vítězně Diego. Jejich střet byl dle několika MMA časopisů zápasem roku. 

Po lehké váze se vrátil zpět do welterové, aby se za dva roky vrátil zase do lehké váhy. V současné době je Diego zase zpátky ve welterové váze.

Za svou kariéru absolvoval 41 zápasů s dosavadním skóre 29-12. V kleci se potkal s mnoha soupeři, za zmínku určitě stojí Joe Stevenson, se kterým se utkal na začátku své kariéry v lehké váze, Jake Ellenberger (welterová váha), Paulo Thiago (welterová váha) nebo Martin Kampmann (welterová váha).

Občas se zdá až neuvěřitelné, co byl Sanchez schopný vydržet. Jeho obrannou techniku občas připomínal styl ala Rocky Balboa – tzv. kryj to hlavou. Je výborný striker a díky wrestlingovým kořenům je i skvělý na zemi. A i když je pro mnohé podivín, nedá se mu upřít to, co dokázal. V loňském roce byl uveden do Síně slávy UFC, sedmkrát byl jeho zápas vyhlášený zápasem večera, má druhý nejvyšší počet zápasů a je sedmý v počtu vítězství v historii UFC.

Diego se nedávno rozešel se svým mateřským klubem Jackson-Wink MMA a začal trénovat pod vedením Joshe Fabia, který má tak trochu zvláštní tréninkové metody (někteří jej nazývají šarlatánem) a zaměřuje se hlavně na psychologickou stránku boje a kontrolu svých emocí, což popravdě nemusí Diegovi (který do zápasu vždycky vlítne jako kulový blesk) úplně uškodit.

Joe Rogan, bývalý komentátor UFC, se o něm často zmiňuje ve svém podcastu. To, co asi nejvíce vypovídá o charakteru Diego Sancheze, popsal Joe, když byl u něj hostem Kevin Lee: „…Někteří zápasníci se tomuhle sportu věnují už dlouho, ztrácí nadšení. Přestávají si věřit, že opravdu porazí svého soupeře. Většinou začínali mladí, ve 22 letech si mysleli, že budou nejlepší na světě, že budou na obálkách časopisů. Jenže pak zestárli a přestali tomu věřit….no, a pak je tu Diego Sanchez. Zápasník, který to má přesně naopak. Nebo vlastně pořád stejně. Pořád věří tomu, že bude nejlepší na světě a bude na obálkách časopisů.“ A Kevin Lee s ním souhlasil: “…podle mě je to tím, že se soustředí jenom sám na sebe. A na to, aby se stále zlepšoval. Když ví, že není moc dobrý v úderech, pracuje na tom. A pak zase na další věci. Pořád se chce posouvat. To podle mě dělá ze zápasníka opravdového šampiona.“

Diego Sanchez se do dalšího soupeře, Brazilce Michele Pereiry, pustí už tuto sobotu na hlavní kartě UFC Fight Night 176 a i když výsledek může být jakýkoliv, jisté je, že Diego do toho zase půjde naplno.

Navnadit se můžete tímto highlightem z Diegovy kariéry:

Zdroje:  UFC

Nejnovější články