Neporažený Adesanya čerpá inspiraci z anime a věří, že precizní technika porazí hrubou sílu

Neporažený Adesanya čerpá inspiraci z anime a věří, že precizní technika porazí hrubou sílu Israel Adesanya v sobě fanouška anime nezapře ani v oktagonu. | zdroj: Getty Images

Adesanya plánuje vstoupit do prestižního klubu dvojitých šampionů, při pohledu na jeho soupeře se to však zdá jako bláhový sen.

Když do UFC jako uragán vlétl Israel Adesanya, mnozí nechápali, kde se bojovník s tak neobyčejným bojovým stylem vzal. „Jsem novej pes na tomhle dvorku a očůral jsem si celou klec,“ představil se po první výhře v pozápasovém rozhovoru muž s přezdívkou "Stylebender", která odkazuje ke kreslenému seriálu Avatar: The Last Airbender. Právě anime je pro něj prý zdrojem vnitřní síly a mimo interview k němu často gesty a pohyby odkazuje i přímo v oktagonu.

"Čerpám sílu z postav, které ani nejsou opravdické, protože jsou animované. Ale pro mě reálné jsou, je to o tom, jak to cítíš. Můžu se s nimi ztotožnit víc než s některými velkými postavami našich časů," vysvětlil novozélandský bojovník pocházející z Nigérie v rozhovoru pro ESPN. "Uvidíte mě v oktagonu zkoušet věci, které jsem viděl v kreslených seriálech nebo videohrách, protože si to můžu dovolit. Smazal jsem hranice mezi realitou a fantazií, já jsem tou hranicí."

Ve videu níže například před zápasem s Whittakerem odkazoval ke kultovnímu japonskému seriálu Death Note.

Adesanya původně čeřil kickboxerské vody. Mezi ringovými provazy poznal i chuť tvrdých porážek, zároveň však vytříbil svůj unikátní bojový styl a vyzkoušel si bojovat proti mnohem těžším soupeřům. Ačkoliv nemá vysokou frekvenci úderů, neustále svým protivníkům falešnými pohyby naznačuje, že bude útočit. Během toho pečlivě sleduje jejich reakce, aby je vzápětí mohl využít proti nim. Je jako sniper, který si hraje se svou obětí, a přestože neoplývá velkou silou ani extrémní výbušností, jeho údery a kopy většinou přesně najdou skulinku v soupeřově obraně.

Do UFC naskočil v roce 2018 se skóre 11:0 a hned v prvním souboji ukázal, že se možná na obzoru objevila nová hvězda. Rob Wilkinson neměl v postoji prakticky žádnou šanci, a tak se Adesanyu snažil celé první kolo dostat na zem. Ten však jeho snahy ubránil a ve druhém kole začal jednotlivými údery nacházet cíl. Postupně tak svého soka dokonale rozebral a chladnokrevně ukončil. Svým osobitým stylem a výřečností mimo ring si okamžitě získal spoustu fanoušků. Druhá polovina diváků pak spíše doufá, že už tenhle rozjetý vlak někdo konečně vykolejí a zavře tomu přespříliš sebevědomému mladíkovi pusu.

Pokaždé se pak opakovala stejná předzápasová písnička. „Je přeceňovaný; jeho postoj není tak super, jak si myslí; ještě nečelil skutečně dobrému soupeři; až narazí na pořádného wrestlera, pohádka skončí.“ A údajně přeceňovaný bojovník porážel jednoho soupeře za druhým. Marvin VettoriBrad TavaresDerekem Brunsonem a po vítězství nad legendárním Andersonem Silvou dostal Adesanya šanci pobít se s Kelvinem Gastelumem o prozatimní titul, který v nezapomenutelné vyrovnané bitvě nakonec získal. Během necelých dvou let, po šesti výhrách, stanul na vrcholu střední váhy. Jenže tam čekal největší test jeho dosavadní kariéry – právoplatný šampion Robert Whittaker, který byl jasným favoritem. Izzy však proti obávánému zabijákovi z Austrálie nezaváhal a ukončil ho před limitem.

A podobná situace se měla opakovat, pro první obhajobu si totiž Stylebender vybral obávaného Romera. Zápas byl sice pro většinu diváků zklamáním, ale Israel titul udržel. To, co nedokázalo kubánské monstrum, měl následně doručit neporažený Brazilec Paulo Costa. I on měl mít silově navrch a hrozit KO s každým vyslaným úderem. Jenže nestalo se a „Borachinha“ zápas zřejmě prohrál už dávno před nástupem do oktagonu, kde ho Adesanya doslova zesměšnil.

Adesanya má očividně rád pořádné výzvy, a proto se namísto obhajoby v domovské střední váze rozhodl poměřit síly v polotěžké divizi proti polskému šampionovi Blachowiczovi. Ten bude o dost těžší a bude disponovat také mnohem větší silou, Stylebender přesto věří, že jeho precizní technika zvítězí. Připouští sice, že může padnout, v hlavě se ale prý upíná především ke dvěma vítězným scénářům. Jeden končí ve druhém kole podobně jako duel s Whittakerem, kdy soupeře sestřelí v divoké přestřelce. Druhý plán je prý ještě sebevědomější a pokud Blachowicz udělá chybu, půjde k zemi mnohem dřív. Detaily si ale Israel samozřejmě nechal pro sebe.

Pokud padne, vrátí se šampion střední váhy zpět do svého teritoria. S tím koneckonců počítá i v případě výhry, která by mu však zároveň otevřela další možnosti a souboj s Jonem Jonesem by už asi byl nevyhnutelný. Sám Adesanya s ním ale prý počítá nejdříve na konci letošního roku. Zároveň má v rukávu ještě další plány, které zatím prozrazovat nehodlá. Uvidíme tedy, jaký bude výsledek a kam se jeho kroky budou ubírat dál. 

Zdroje:  ESPN

Nejnovější články