Temná strana MMA: Bývalý bojovník UFC Fisher trpí kvůli zranění mozku výpadky paměti a depresemi

Temná strana MMA: Bývalý bojovník UFC Fisher trpí kvůli zranění mozku výpadky paměti a depresemi Spencer Fisher | zdroj: Profimedia

UFC se snaží investovat do léčby, ale podle šéfa organizace není Fisher bohužel ani první, ani poslední.

V nedávném článku jsme vás informovali o nebezpečném degenerativním onemocnění mozku známém jako chronická traumatická encefalopatie (CTE). Tato choroba obchází sportovce z vysoce kontaktních sportů jako hodně velký strašák a UFC se snaží investovat poměrně veliké peníze do jejího včasného odhalení.

S počátečními příznaky této nemoci se potýká například bývalý bojovník lehké váhy Spencer Fisher. Ten musel po nalezených lézích na mozku ukončit v roce 2013 kariéru a momentálně bojuje s velice nepříjemnými následky, kterého ho silně omezují v každodenním životě. Časté výpadky paměti, deprese a kognitivní problémy můžou navíc postupem času přerůst až v demenci.

K Fisherově situaci se na tiskové konferenci k nadcházejícímu turnaji vyjádřil také prezident UFC Dana White. Novinářům sdělil, že se jedná především o riziko povolání. Do výzkumu sice peníze posílají, ale do samotné problematiky se teprve dostávají.

„Fisher není první a rozhodně nebude ani poslední,“ řekl White. „Jedná se o kontaktní sport a každý, kdo ho dělal, včetně mě, ví o těchto problémech s mozkem. Je to součást hry. O těchto poraněních mozku se učíme každý den nové věci a investujeme do výzkumu. Nyní nás zajímají psychedelické léky, u kterých se snažíme dostat do větší hloubky.“

Poranění mozku bohužel patří u bojovníku mezi poměrně časté zranění Poranění mozku bohužel patří u bojovníku mezi poměrně častá zranění | zdroj: Profimedia

U psychedelických léků, nebo chcete-li drog, byly už několikrát prokázány pozitivní účinky na různé mozkové choroby. Nedokáží sice zlepšit dlouhodobý stav, ale postiženým minimálně na nějaký čas potlačí příznaky a pomůžou jim lépe fungovat v normálním životě. Velikými propagátory této metody jsou například bývalí bojovníci UFC Ian McCall a Dean Lister.

Poškození bojovníci získávají díky těmto látkám alespoň nějakou naději, ale stále to není řešení situace. Podle zástupce welterové váhy Matta Browna, který se zúčastnil mediálního dne UFC, by se na prevenci mělo pracovat už od mladých let a trenéři by měli brát bojovníky především jako lidské bytosti, a ne jako stroje, které ustojí všechno a vydělají peníze.

„MMA nemá zrovna nejlepší trenéry, a proto je to věc, kterou bych chtěl dělat, až skončím s bojováním,“ míní Brown. „Trenéři by rozhodně měli brát větší ohledy. Bojovníci jsou takoví, jací jsou a nikdo z nás si nepřeje, abychom to měli v hlavě. Jako bojovník víte, že riskujete, ale měl by to vědět také trenér, protože to je jeho práce."

Brownova slova jsou bohužel známou pravdou. Na profesionální sportovce jsou každým rokem kladeny větší a větší nároky a oni to bohužel odnášejí vleklými zdravotními problémy v pozdějším věku. Medicína a věda dokáží velké věci, ale nejdůležitější je stále prevence a alespoň částečné šetření těla, které máme opravdu jenom jedno a na celý život.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články