Pot, vyčeprání, zoufalství - sledujte dokument o náročném shazování váhy bojovníků MMA

Pot, vyčeprání, zoufalství - sledujte dokument o náročném shazování váhy bojovníků MMA zdroj: Profimedia

Nejnáročnější není střet se soupeřem, ale s vlastním tělem.

Shazování před zápasem patří mezi často probíraná témata, ale málokdy se můžete podívat za oponu. To vám nabízí půlhodinový dokument z produkce BBC, kde můžete sledovat samotný proces shazování na příkladu britského MMA bojovníka Deana Garnetta. Ačkoliv je dokument z roku 2017, je stále zcela vypovídající, protože extrémní shazování váhy před bojem pořád MMA celosvětově trápí.

Promotéři marně hledají cestu, jak s jistotou zabránit tomu, že budou bojovníci shazovat příliš mnoho kg, aby se vešli do váhového limitu. V dokumentu jsou i zmíněné dva fatální případy. Ale dost příkladů brutálního shazování máme třeba z UFC. Rafael dos Anjos sám prohlásil, že shazování může za ztrátu jeho titulu v lehké váze. Prý před zápasem omdlel v koupelně a během krátkého matche, kdy jej Alvarez knockoutoval prý nebyl vůbec ve své kůži. Naštěstí zareagoval tak, jak by v takovém případě měl – šel o váhovou divizi výš.

Světem oběhly neskutečné záběry Darrena Tilla, jak se několikrát zhroutil a plazil se ze sauny. Joanna Jedrzejczyk na jiných záběrech pláče a sténá z vyčerpání ve vaně. Obě videa najdete pod článkem. MMA je tvrdý sport, ale málokdo si uvědomuje, že bojovníky neničí ani tak samotný boj nebo náročný trénink, ale toto nutné zlo shazovat na zvolenou váhovou kategorii. Nejde ale jen o MMA, podobně jsou na tom takřka všechny bojové a kontaktní sporty a třeba americký středoškolský a vysokoškolský wrestling je tímto proslulý.

Zdroje:  BBC , Vlastní

Nejnovější články