Aneta Pokorná přivezla bronz z mistrovství světa v sambu

Aneta Pokorná přivezla bronz z mistrovství světa v sambu zdroj: Profimedia

Mladá zápasnice sbírá medaile kam se podívá. Nedávno se podívala do Uzbekistánu na MS v sambu a opět neodjela s prázdnou.

Aneta Pokorná, nadějný talent českého brazilského jiu-jitsu, dovezla další medaili z prestižního turnaje, tentokrát z MS v sambu v uzbeckém Taškentu. V osmičlenné pyramidě získala volný los a bojovala tak rovnou v semifinále proti domácí zápasnici z Uzbekistánu. V něm Aneta dostala svoji soupeřku pod tlak a díky své aktivitě získala jednobodové vedení.

Bohužel soupeřka si v očích rozhodčích také vynutila na Anetě bod a tak se z postupu do finále radovala uzbecká zápasnice, protože v sambu v případě remízy vyhrává ten, kdo bodoval poslední. Aneta se tak dostala do boje o bronzovou medaili, ve kterém sice nejdříve o bod prohrávala, ale rozhodla se nenechat výsledek zápasu na rozhodčích a v poslední minutě zápasu soupeřce nasadila armbar, čímž zápas ukončila před časovým limitem.

Aneta není v bojových sportech žádný nováček a pravidelně se pod vedením trenéra Miloslava Bosáka umisťuje na stupních vítězů na světových turnajích v BJJ, judu i sambu. Její úspěchy už nešlo přehlížet, a tak jsme ji požádali o rozhovor:

Ahoj Aneto, právě ses vrátila z MS v sambu, kde ses v těžké konkurenci umístila na krásném třetím miste. Je to zatím tvůj největší úspěch sportovní úspěch nebo máš další úspěchy, kterých si ceníš vice?

Určitě je to skvělý výsledek, protože judu, resp. sambu se věnuji pouhý rok, byla jsem a stále jsem zemařkou. Jsem ale majitelkou sedmi medaili z mistrovství světa již ze čtyř bojových sportů. Určitě za zmínku stojí například stříbro v rukopasnem boji (hand2hand) kdy jsem v semifinále porazila obhájkyni titulu z Ruska, či stříbro z newazy z Abu Dhabi nebo zlato z BJJ take z Abu Dhabi. Cením si všech stejně, ale zde na sambu jsem si opravdu sáhla na své dno a bojovala až do konce.

Aneta Pokorná - sambo zdroj: Profimedia

To je moc pěkná sbírka! Ale tvoje hlavni disciplína zůstává BJJ, je to tak? Kde trénuješ a jaký mas pás?

Víceméně zůstává, mam hnědý pás. Ráda bych se ale časem předělala především na sambo a judo. Protože abych byla ve světové třidě v BJJ v dospělé kategorii, je třeba moc peněz a žádný český svaz zde neexistuje. V BJJ to funguje podobně jako třeba v MMA, bojujete za sebe a za svůj tým.

Ale až na ten rozdíl že v BJJ vám za zápas nezaplatí. A jelikož téměř všechny důležité turnaje jsou přes oceán, tak je třeba moc peněz. A v Čechách nemá nikdo motivaci sponzorovat něco jiného než fotbal a hokej, popřípadě v bojových sportech MMA. Je třeba aby dotyčný sponzor byl váš známý anebo např bývalý judista. A to není úplně lehké najit

Trénuji v 5th Dimension BJJ team, který se nachází ve Fitness Luka Deukalion ve stanici metra Luka.

Máš teď nějaké sponzory? Jak se k tvým úspěchům staví stát? Máš od státu nějakou materiální podporu?

Mám nějaké sponzory, především se jedná o okruh rodinných přátel, kterým tímto moc děkuji. Od státu žádné dotace nemám, ale jsem sportovkyní ASC Dukla Praha a jsem moc ráda, že mě v rámci možností podporují tam. Jelikož jsou to neolympijské sporty a já do nedávna byla v kategorii pod 18 let tak takové výsledky nikoho moc nezajímají. Ale věřím, že se to zlepší :)

Taky držíme palce, ať to je ještě lepší. Jak často trénuješ? A jak se ti daří tréninky a soutěže zkombinovat se školou?

Trénuji optimálně jednou až dvakrát denně. Ale poslední tři roky mě trápila imunita, kdy se závody střídaly s antibiotiky. Takže jsem ve škole zas tolik nebyla a ani tolik nenatrénovala. Ve škole mám individuální plán, kdy tolerují mou vyšší absenci ale testy a zkoušky musím mít jako ostatní. Studuji gymnázium Arabská, na Praze 6 a jsem v posledním ročníku. Zatím jsem se školou neměla žádný problém tak doufám, že to tak zůstane. První polovinu příštího roku upřednostním škole – maturitě a přijímačkám na vysokou školu.

Aneta Pokorná - sambo zdroj: Profimedia

Plánuješ vysokou školu spojenou se sportem? Nebo něco úplně jiného?

Chtěla bych zdravotnicky obor, dříve jsem chtěla na medicínu, proto jsem také na této škole, ale kvůli sportu to nepřipadá v úvahu. Tak to vidím na fyzioterapii :)

Chtěla by ses v budoucnu sportem živit? Resp. uvažuješ o kariéře v MMA?

Nevím, jestli zcela živit, ale přežívat určíte :)

Uvidíme, jak se rozvine má kariéra, ale MMA je v záloze, jen ne určíte v nejbližší době.

Jak ses dostala k bojovým sportům? Co tě k tomu vedlo?

Od malička sportuji a bojové sporty mě odjakživa přitahovaly. Mezi 11. a 12. rokem jsem chtěla dělat plavání na vyšší úrovni, jenže bych musela sama jezdit pres celou Prahu a to v té době nepřipadalo v úvahu. A tak jsem si začala hledat něco nového a našla si v místě bydliště jiu jitsu.

Aneta Pokorná - sambo zdroj: Profimedia

Jaká je tvoje nejoblíbenější technika, kterou ukončuješ zápasy? A máš raději Gi nebo NoGi?

Preferuji Gi. A má nej technika je armbar a bow arrow choke

Co máš teď v plánu? Je na obzoru nějaký turnaj, na který se soustředíš?

Za týden a půl mám Mistrovství Evropy v newaza a za měsíc další Mistrovství světa :)

Anet moc děkuju za rozhovor a budeme ti držet palce, ať se ti dál daří a ať přivezeš další cenná vítězství!

Díky moc!

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články