Bodoví rozhodčí na Oktagonu 15 neměli co na práci, čtyři z pěti předzápasů skončily v 1. kole

Bodoví rozhodčí na Oktagonu 15 neměli co na práci, čtyři z pěti předzápasů skončily v 1. kole zdroj: Profimedia

Diváci si přestávek mezi koly moc neužili.

Očekávaná událost Oktagon 15 odstartovala v neuvěřitelném tempu a až poslední z pěti zápasů prelims karty museli rozhodovat rozhodčí. Pojďte se s námi podívat na jednotlivé zápasy.

Salčák Michálek

Galavečer Oktagon 15 odstartoval náhradní zápas za duel Dvořák – Alencar. Šanci na reparát v něm dostal účastník 2. série Oktagon výzvy Pavel Salčák. Ten sice ukončil svůj první zápas pod Oktagonem nejrychlejším KO v historii reality show, ale pak začal sbírat jednu prohru za druhou a přemýšlel o konci kariéry. Naštěstí to nevzdal a smolný začátek kariéry vystřídala série 3 vítězství v řadě. Díky ní taky přišla měsíc po poslední výhře pozvánka do O2 arény. Soupeřem Pavlovi byl Simon Michálek z Bratislavské OFA.

Salčák měl v úvodu jasně navrch v postoji, kde využíval své velké výškové převahy a dobře trefoval kopy na střed těla. Pak se však zápas dostal do klinče a na zem, kde tahal za delší konec naopak slovenský bojovník. Zhruba minutu před koncem se však karta obrátila a do výhodnější pozice se dostal Salčák. Po chvíli už seděl v mountu a zasypával soupeře údery. Ten sice nebyl nijak výrazně otřesený, ale nedokázal se aktivně bránit a tak rozhodčí Pavel Touš zápas 6 vteřin před koncem prvního kola odmával. Salčák tedy vítězí TKO na ground and pound.

Krajčovič Cypriánová

Jediný zápas s účastnicí poslední série Oktagon výzvy. Lucie Krajčovič se původně měla utkat s BJJ specialistkou Michaelou Dostálovou, která však pár dní před událostí onemocněla. Lucia samozřejmě nechtěla o zápas ve vyprodané O2 aréně přijít, a tak se narychlo hledala náhrada. Vhozenou rukavici sebrala mladičká Barbora Cypriánová z Liberce, která se chtěla zúčastnit už reality show, kam ji však nakonec nevybrali.

I když do zápasu Krajčovič nastoupila se záporným skóre 0:1, byla jasnou favoritkou, neboť má v thaiboxu a K-1 okolo 40 zápasů. Od začátku diktovala tempo a bylo jasné, že pokud Cypriánová boj nepřenese na zem, druhého kola se ani tady nedočkáme. Nakonec se jí to sice podařilo, ale Krajčovič se rychle dostala do mountu a jakoby sledovala předchozí zápas, zvítězila též TKO v 1. kole. Cypriánová však udělala svým přístupem na promotéry dojem a v Oktagonu jsme ji určitě neviděli naposledy.

BarboríkBelov

Tady to byl souboj stylů. Vojto Barborík je fenomenální zemař, zatímco jeho soupeř Sasha Belov vyznává spíše bomby v postoji. Slovenský borec však jakoby chtěl ukázat, že pracuje i na svém postoji a na zem nepospýchal. Když se tam ale boj ve druhé minutě přenesl, Belov neměl nejmenší šanci. Barborík vyhrává v 1. kole na arm triangl.

BěleHošek

Kuba Běle platí za největšího smolaře domácí scény, protože často prohrál kvůli zmatečným chybám i zápasy, ve kterých měl navrch. Poslední zápas proti Mírovi Brožovi však zvládl na výbornou a v zápase proti jeho týmovému kolegovi Davidu Hoškovi byl za mírného favorita.

Běle kopal, aby si Hoška udržel od těla. Ten musel vzdálenost zkracovat a jeho první kombinace Běle s přehledem vykrýval, svého soupeře navíc zpomaloval tvrdými low kicky. Po jednom z nich Hošek zavrávoral a Běle ho neúspěšně zkusil vzít na zem. Po krátkém klinči se pak boj vrátil do postoje. Hošek má v rukách opravdu bomby, ale většinu jeho úderů končila v krytu. Po chvíli to byl naopak Hošek, kdo vzal boj na zem, avšak jeho soupeř z něj těžil víc, dokonce se pokusil o krásný armbar. Když nevyšel, zkusil ještě další páku, ale i tu Hošek ubránil a začal mít navrch on. 32 vteřin před koncem prvního kola svého soka ubyl tvrdými údery na zemi.

Bahník vs Legierski

Kuba Bahník nasbíral 3 výhry proti kvalitním soupeřům v řadě. Do cesty na vrchol divize do 70 kg se mu však postavil nebezpečný neporažený Polák Legierski, který v Oktagonu kosí jednoho soupeře za druhým. Tady se dala předpokládat přestřelka v postoji.

Legierski skvěle kopal low kicky na přední nohu Bahníka, ten se ale nedal rozhodit a trpělivě čekal na svou šanci. Po minutě a čtvrt pak z ničeho nic zadní přímkou poslal Poláka doslova na zadek. Co však nebylo zprvu vidět, že rána nedopadla na bradu ale do prsou a tudíž se jednalo spíše o ztrátu rovnováhy než o nějaké otřesení. Bahníkovi ale rána dodala sebevědomí a po chvíli si nechal soupeře postavit. Nejspíše si myslel, že je Legierski ještě otřesený a rozjel dlouhé a zběsilé kombo. Legierski má ale přestřelky rád a znovu ukázal proč. Z ústupu trefuje Bahníka přímo na vypínač na bradě a ten padá k zemi. Čisté KO a ani ve čtvrtém zápase jsme se nedostali do druhého kola.

PetrášekChristensen

Populární Miloš Petrášek si po dvou prohrách s Jeremy Kimballem dával s návratem na čas. Pro comeback si ale nevybral nejlehčího soupeře. Ex-UFC zápasník Joachim Christensen sice z posledních 6 zápasů 5 prohrál před limitem, ale zkušenosti byly rozhodně na jeho straně. Petrášek přesto první kolo vyhrál, když kontroloval boj na zemi.

Druhé kolo začal Petrášek dvěma calf kicky – kopy na lýtko soupeře. Po půl minutě se však boj zaklesl v klinči, který byl ze strany českého zápasníka dost pasivní a Dán bodoval pouze „neškodnými“ údery na spodek. Rozhodčí oba borce roztrhl až půl minuty před koncem kola, Petrášek už tak stihl pouze nabodovat takedownem.

Třetí rozhodující kolo. Petrášek opět bere soupeře na zem a první polovina kola je v jeho režii, pak ale otěže přebírá Christensen a zbytek kola jde za ním. Diváci pískají, protože se na zemi zdánlivě nic moc neděje a Petrášek by potřeboval vstát. To se daří až v posledních deseti vteřinách, ale to už nezbývá na nic čas.

Hodně vyrovnaný zápas, který jeden bodový rozhodčí viděl jako remízu, zatímco zbylí dva těsně pro Christensena. Ten vítězí 2:0 na body a sám je z výsledku hodně překvapený: „Omlouvám se Praho. Nevím, co rozhodčí viděli. Tenhle kluk byl jedním z mých nejtěžších soupeřů a musíme si to dát znovu,“ řekl v pozápasovém rozhovoru vítěz. Hodně sporné rozhodnutí, které bude asi ještě nějakou dobu předmětem debat.

Prelims zápasy každopádně nasadily laťku pro hlavní kartu hodně vysoko. Čtyři ukončení v prvním  kole z pěti zápasů, to se skutečně jen tak nevidí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články