Masakr obrů, brutální KO a rozpačité výsledky domácích bojovníků. Jak se povedl první turnaj KSW u nás?

Masakr obrů, brutální KO a rozpačité výsledky domácích bojovníků. Jak se povedl první turnaj KSW u nás? Hlavní zápas na KSW 79 v Liberci obstarali Phil De Fries a Todd Duffee | zdroj: Foto: se svolením KSW

Je za námi liberecká KSW 79. Pojďte se s námi podívat, jak se dařilo českým reprezentantům a jaké nesilnější momenty turnaj přinesl.

Domácím zástupcům se včerejší turnaj KSW v Liberci moc nevyvedl. Výsledkovou mizérii započal hned v prvním zápasem Frederico Komuenha, jenž nedokázal najít odpověď na wrestling svého soupeře Matyase Viszlaye ze Slovenska a v nepříliš kvalitním a atraktivním střetnutí si připsal prohru na body. Je však třeba říct, že oba bojovníci jsou teprve na začátku své MMA kariéry, je ale otázkou, jestli takové fighty patří na kartu organizace, jakou je KSW.

Nevedlo se ani Petře Částkové, která v zápase s o 14 let mladší soupeřkou Natalií Baczyńskou tahala za kratší konec ve všech třech kolech a rovněž si od bodových rozhodčích vyslechla verdikt o své prohře.

Kontroverzním momentem se stalo ukončení v souboji Davida Hoška s Andreasem Gustafssonem. Český ranař bohužel nedokázal ubránit hned první pokus o strh a během ani ne 15 vteřin se ocitl v pozici na zádech. Gustafsson měl ale velké potíže s jeho kontrolou na zemi a Davidovi se povedlo krátce se dostat zpátky na nohy. Bohužel však této příležitosti dostatečně nevyužil a krátce nato jej Švéd zasypával údery opět z dominantní vrchní pozice. Tvrdé rány ale dopadaly pouze do dvojitého krytu Hoška, a tak bylo pro všechny přihlížející velké překvapení, když rozhodčí náhle zápas odmával a přisoudil Gustafssonovi výhru skrze TKO. David se okamžitě zvedl a začal protestovat, jenže mu to v tu chvíli už nebylo nic platné a musel svou prohru přijmout.

Čest domácích bojovníků tak musel zachraňovat v hlavním předzápasem večera Dominik Humburger. S Brazilcem Jorgem Buenou předvedli vyrovnanou bitvu po celá tři kola, domácí hrdina byl ale přece jen aktivnějším zápasníkem, přežil nepříjemné chvíle v grapplingu, dokázal na svou stranu urvat dvě rundy a zvítězil tak na body.

Ty nejatraktivnější momenty se ale staly jinde. Tím prvním byl bezesporu třetí zápas karty mezi Francouzem Jembievem a Brazilcem Delfinem. Mladý nadějný Jembiev je dobře znám díky svým spektakulárním výkonům v pařížské poloamatérské lize YFC, videa s ním mají řádově miliony shlédnutí. Své pověsti nezůstal nic dlužen ani v kleci KSW, kde šlo o jeho premiéru. Po prvním vyrovnaném kole nachytal svého protivníka ukázkovým kopem na hlavu, jímž jej okamžitě poslal do bezvědomí. Jestli bude Jembiev pokračovat ve svých výkonech, může se stát velmi rychle hvězdou, stejně jako jeho tréninkový kolega Salahdine Parnasse.

Zlatým hřebem večera byl pak zápas dvou kickboxerských kolosů – Areka Wrzoska a Tomáše Možného. Oba obři se potkali již v roce 2015, v čistě postojářském zápase tehdy Možný dokázal Wrzoska porazit na body. Tentokrát ale od prvních momentů dominoval Polák, jenž si evidentně vzal za cíl Tomášovi naprosto rozkopat levou nohu.

Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat a znatelně kompromitovaný Slovák se ocitl po dvě kola v hluboké defenzivě, několikrát se po dalších kopech na nohu ocitl na zemi a Wrzosek jej také dokázal otřást tvrdými direkty a kopy. Slovenský obr ale ukázal obrovskou odolnost a stále se držel v zápase.

A v třetím kole se mu málem povedl snový comeback. V polovině kola totiž z protiútoku zasáhnul Areka naprosto čistým pravým hákem přímo na bradu. Polák se okamžitě skácel k zemi, ale podobně jako předtím Tomáš ukázal až nadlidskou odolnost a povedlo se mu kritické chvíle přežít až do závěru celého zápasu. Wrzosek tak dokázal vyhrát na body, ale oba bojovníci, kteří jsou dobří kamarádi, si vysloužili za své představení obrovský aplaus.

Hlavní zápas večera bohužel naplnil neblahé očekávání, že Todd Duffee nebude šampionovi De Friesovi důstojným protivníkem a Angličan si tak již v prvním kole snadno došel pro již osmou obhajobu titulu v těžké váze.

Z pohledu obvyklé úrovně akcí KSW se tak v Liberci uskutečnil spíše průměrný turnaj, na kterém se hodně podepsaly problémy při organizaci. S Michalem Martínkem a Viktorem Peštou, kteří oba dva museli odstoupit ze zdravotních důvodů by celkové vyznění bylo nejspíše o mnoho lepší. Zároveň je škoda, že nebyli matchmakeři schopni sehnat De Friesovi adekvátnějšího soupeře, hlavní zápas večera bohužel tak nebyl také jeho vyvrcholením. Jde však spíše o projev obecně dlouhodobého nedostatku kvalitních bojovníků v královské divizi MMA a nejde tak asi vedení KSW obviňovat z nedostatku snahy.

Přesto diváci nemuseli odcházet nespokojeni, až na výjimky měly zápasy dobrou úroveň, Wrzosek s Možným předvedli úžasnou akci, Dominik Humburger se druhým vítězstvím v řadě pevně etabloval ve střední divizi a na KO Jembieva se bude ještě nějakou dobu vzpomínat.

KSW navíc nabízí velmi specifickou podívanou, od propracovaných světelných show až po umělecké úvodní představování jednotlivých bojovníků v režii Waldemara Kasty. Rozhodně je tedy jejich vstup na český trh vítaným přínosem, přičemž by se KSW dle slov hlavního matchmakera Wojslawa Rysiewského chtělo do ČR vracet s jedním turnajem ročně.

Zdroje:  Vlastní , Twitter

Nejnovější články