MMA má za sebou premiéru na České televizi, galavečer Fighters for veterans se povedl na výbornou

MMA má za sebou premiéru na České televizi, galavečer Fighters for veterans se povedl na výbornou David Dvořák | zdroj: Profimedia

Bojové sporty tentokrát posloužily dobré věci, v kleci se ukázali profesionálové i amatéři.

Galavečerů bojových sportů je u nás požehnaně, CZ Fighters for Veterans byl přesto v něčem speciální. Jak už název napovídal, hlavním úkolem byla podpora válečných veteránů. Za tímto účelem organizátoři dali dohromady menu čítající 8 zápasů, v mnoha případech dost netradičních. Navíc se jim podařilo domluvit vysílání na ČT Sport, pro MMA se jednalo o premiéru, navíc v hlavním vysílacím čase.

První dva zápasy bohužel viděli jen diváci v hale. Jan Kult si v MMA souboji poradil s Rajdem Sotolongou ve 2. kole na TKO, Pavel Hvězda ve vyčerpávajícím boxerském duelu přebil rozhodčího Václava Přibyla, který zároveň pracuje jako bodyguard prezidenta Petra Pavla.

Hlavní karta odstartovala hned jedním z těch nejzajímavějších soubojů. Do klece totiž nastoupil jeden z nejlepších českých MMA bojovníků David Dvořák, proti němuž se postavil podplukovník Petr Matouš, velitel 43. výsadkového pluku AČR. Zápas byl vypsán podle pravidel Underground, tedy postoj s povolenými takedowny, ale bez boje na zemi. Bylo jasné, že David nemůže jít naplno, zároveň ale bylo jasné, že z toho nechce dělat frašku, a tak šel soupeři především po spodcích. Matouš tak nakonec šel do počítání, ukázal ale, že slovo "vzdát se" nemá ve slovníku. Všechna čest, jaký výkon ve svém prvním zápase předvedl, navíc v záři reflektorů a proti elitnímu protivníkovi. "Příště půjdu radši běhat," rozesmál po zápase celou halu.

Počítání musel překonat i další voják na startovce – Dušan Glezgo. V hodně atraktivním boxerském duelu se ale z vítězství 3:0 na body radoval jeho soupeř Jakub Synek, který dokázal využít svých zkušeností z ringu.

Hned poté přišel na řadu zajímavý MMA duel dvou mladých talentů, který byl jako jediný zasvěcen podpoře dvou vybraných ukrajinských rodin. Pro dlouholetého úspěšného kickboxera Petra Dvořáčka se jednalo o premiéru v kleci. Proti němu nastoupil Jaroslav Biletskyi, rodák z Ukrajiny, který od roku 2014 žije v Česku. V MMA se jednalo už o jeho devátý zápas.

Oba borci na sebe před zápasem spiklenecky pomrkli, nejspíš znamení, že si nic nedarují. A taky že ne. V postoji měl mít navrch Dvořáček, ale Biletskyi se ho nezalekl a dokázal překvapit, třeba backfistem. Když se o tu samou techniku pokusil ve druhém kole, bohužel trefil loktem (což bylo proti pravidlům) a rozsekl českému fighterovi čelo, což zápas proměnilo v krvavou lázeň a některé citlivější povahy v tu chvíli možná přepnuly na jiný kanál. Celkově šlo ale o hodně atraktivní bitvu, kterou nakonec na body vyhrál Dvořáček, o obou bojovnících ale nejspíš v budoucnu ještě uslyšíme.

Štafetu převzaly dvě stálice domácí MMA scény, zároveň šlo o jeden z několika duelů policie vs. armáda – Jaroslav "Jubox" Pokorný a Jan Široký, loni se potkali v Oktagonu, tentokrát si pinknuli netradičně v boxu. Radoval se opět první jmenovaný, oba do toho ale dali všechno a předvedli skvělou podívanou ve vysokém tempu.

I v dalším zápase jsme viděli pomyslný souboj policie a armády, tentokrát pod pravidly MMA. Jan Kukla má za sebou silný příběh – v patnácti letech byl přepaden, což ho přivedlo k bojovým sportům a nakonec i k policii. Do klece sice nastupoval jako outsider, v prvním kole ale favorizovaného Josefa Štummera zaskočil tvrdými calfkicky. Ten se ale dokázal přizpůsobit a na zemi dominoval, v závěru druhého kola nebyl daleko k výhře na TKO, Kukla ale přežil až do konce.

A pak už jen zlatý hřeb večera, dvě stálice domácí scény, byť každý v jiné disciplíně. Thaiboxer Jakub Klauda za tým policie proti četaři Dominiku Humburgerovi, který úspěšně válčí v RFA či KSW. Boxerská pravidla více seděla prvnímu jmenovanému, který začal nezvykle ve vysokém tempu hned od začátku a v boji ještě stihl roztleskávat diváky, aby nakonec s přehledem zvítězil na body. "Na pár takedownů by mi samozřejmě spadl, ale to někdy příště," zavtipkoval na účet soupeře poražený MMA fighter Humburger.

A jak během večera zaznělo hned několikrát – na výsledcích až tolik nezáleželo, hlavní totiž bylo pomoci, což se povedlo. A možná si i bojové sporty díky přenosu na České televizi získaly pár nových fanoušků. Na rozdíl od komerčních akcí tady totiž šlo o čistý sport bez divadla okolo a mezi bojovníky před i po zápase vládl respekt a mnohdy i přátelství. Bylo by skvělé, kdyby se z CZ Fighters for Veterans stala tradiční akce. Záznam najdete na iVysílání.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílel uživatel @cz_fighters_for_veterans

 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články