Procházku doma vítalo plné brněnské náměstí, američtí fanoušci žasnou nad záběry z oslav

Procházku doma vítalo plné brněnské náměstí, američtí fanoušci žasnou nad záběry z oslav zdroj: Foto: Profimedia

Jiří Procházka dnes dorazil domů. Na náměstí v Brně ho vítaly tisíce lidí. První slova šampiona? "Miluju vás!" Jak bezprostředně po zápase oslavil výhru?"

Podobné záběry jsme byli zvyklí vídat jen ze zahraničí. Například, když se s pásem UFC do rodné Brazilie vrátil vládce lehké váhy Charles Oliveira či právě sesazený Glover Teixeira. Nyní ale svého šampiona vítalo česko a bylo to velkolepé, na Náměstí Svobody v Brně na něj čekaly tisíce lidí. "Jirka, Jirka!" ozývalo se, zatímco jiní provolávaly Procházkova hesla - "Bomby jak p**a! Vítězství!"

"Miluju vás," pozdravil nadšený dav čerstvě korunovaný šampion s pásem přes rameno. Vzápětí prozradil, že zápas ještě neviděl a ani po tom nijak neprahne.

„Tadyten cíl, to byla prostě ta největší meta, kterou jsem si kdy mohl představit, a tak jsem ten zápas prostě nechal vyplynout. Říkám: nechám to, ať se děje, co se děje, a udělám, co bude třeba,“ popisoval titulovou bitvu ze svého pohledu. „Do toho pátýho kola…fakt to byla řežba, kde jsem ze sebe vydával všechno, to nejlepší, co jsem uměl. On ne a ne padnout. A říkám - do poslední vteřiny budu věřit, půjdu po tom vítězství, je to jedno, cokoliv, co tam prostě přijde. Přišlo škrcení. A je to jedno, dotáhnu to čímkoliv. Přišlo tam tohle. Bum, je to tam!“

Bujaré oslavy se zatím nekonaly, šampion přiznal, že chtěl být sám a v klidu. „Po takovým výkonu je člověk unavenej, já hlavně psychicky, že si pak radši strávím chvilku sám se sebou, dám si cigaretu, dám si pivo. Sednu si, nechám to vyplynout ten okamžik a užiju si ho trošku," překvapil Jiří možná některé fanoušky. „Protože, když to vezmu, tak posledního půl roku, rok, byl takovej sprint k tomu zápasu a člověk pak musí trošku vychladnout.“

Nemohlo chybět ani poděkování týmu, který včetně trenérů Martina Karaivanova a Jaroslava Hovězáka čítá jen několik málo lidí. „Děkuji všem za vaši podporu a děkuji nesmírně svému týmu, jsou to vždycky jen ti nejbližší lidé kolem vás a v přípravě ten okruh musím zmenšit na co nejmenší počet lidí, abych k sobě pouštěl jen ty informace, který opravdu potřebuju, prostě nedával pozornost do ničeho jinýho a jenom byl zaměřenej na ten cíl, nic jinýho. A díky lidem, který kolem sebe mám, tak můžu dosahovat toho, čeho dosahuju. Děkuji.“

Záběry z Brna se okamžitě šířily do světa. Jako jeden z prvních je na sociálních sdílel známý MMA novinář Ariel Helwani: "Právě teď se v Brně, v České republice konají masivní oslavy na počest Procházkovy výhry. Je tam více než 7 tisíc lidí. Podívejte se na tu úžasnou scénu!"

Zajímavé jsou také reakce fanoušků, někteří si posteskli, že ve Spojených státech šampiony takhle neoslavují a MMA se ani nedostane do mainstreamových médií. Níže vám přinášíme výběr několika z nich.

"Ti vědí, jak se chovat k šampionům, narozdíl od USA, kde pro šampiony nedělají vůbec nic."

"Podívejte se, jak vítají šampiony mimo USA."

"UFC se ani neblíží úrovni popularity NBA, NFL, MLB a NHL. Města tyhle oslavy zakazují. Vyhrát UFC titul je v USA na úrovni vítězství ženského softballového mistrovství, sotva se to dostane do lokální zpráv, nemluvě o těch národních."

"Přísahám, že malé země jsou nejlepší, jak vždy oslavují své místní hrdiny. Je to krása."

Samozřejmě z toho nelze dělat nějaké závěry, vřelého přijetí se v americkém domově koneckonců dostalo i Gloveru Teixeirovi, vřelému přijetí se nedávno dostalo i Aljamainu Sterlingovi. Na druhou stranu ale záběry z Brna vypadají skutečně velkolepě a mnohým pamětníkům se možná vybaví vzpomínka na vítání zlatých hokejistů z Nagana. Doufejme tedy, že i pro bojové sporty to bude znamenat další nárůst popularity.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články