7 nezbytností pro MMA trénink v domácích podmínkách

7 nezbytností pro MMA trénink v domácích podmínkách zdroj: Profimedia

Síla, rychlost a vytrvalost jsou alfou a omegou MMA. A zdokonalení těchto vlastností jde ruku v ruce s pravidelným silovým tréninkem nejen v posilovně. Že jsou vaše zápasnické ambice vysoké? Vytvořte si doma malou posilovnu, která vaši fyzickou kondici pořádně nakopne.

Zatímco do posilovny bohatě stačí hodit do tašky ručníky, rukavice a oblečení, v domácích podmínkách toho k tréninku potřebujete daleko více. V první řadě je důležité najít to pravé místo pro vaši soukromou MMA posilovnu. Ideální je garáž nebo samostatná místnost, i v obývacím pokoji se však dá vybudovat kout na cvičení. Co se týče výbavy, vezmeme to pěkně popořadě, tedy od rozehřívací části až na konec.

1. Cvičební podložka, nebo tatami
MMA posilovnu si můžete zařídit všude tam, kam se vám vejde větší alespoň dva metry dlouhá cvičební podložka nebo tatami. Sportovní podlaha je totiž v domácí posilovně prioritou číslo jedna. Šetří vaše nohy při tréninku, ale zároveň poskytuje bezpečnosti při pohybu, tlumí pády a díky protiskluzovému povrchu poskytuje vašemu tělu stabilitu.

2. Švihadlo na rozehřátí
Základem každého tréninku je pořádně si rozpumpovat krev v těle. Správným rozehřátím svalového systému se dá předcházet natažení svalů a úponů. K tomu vám taky pomůže thajský olej, který dokonale prohřeje svaly ještě před začátkem tréninku. Hned zkraje se ale rozcvičte pár minutami vytrvalostního přeskakování přes švihadlo. Pro intenzivní trénink, který vám zlepší koordinaci a rychlost nohou, jsou pak ideální zátěžová švihadla s protiskluzovou rukojetí.

3. Boxovací pytel
Co by to bylo za MMA posilovnu, kdybyste si v ní nemohli zdokonalovat své úderové techniky? Přesné a rychlé háky a zvedáky se zkrátka bez pravidelného tréninku nenaučíte. V závislosti na vaše prostorové podmínky si proto pořiďte kvalitní boxovací pytel, hrušku, nebo lepším případě obojí. Pytel totiž zdokonalí údery i kopy, boxovací hruška zase rychlost vašich rukou a timing.

4. Zrcadlo
Další fází tréninku je stínování, které vám pomůže nacvičit údery, kopy a jejich kombinace pro sparring se soupeřem. Pokud si chcete trénink užít se vším všudy, stínujte v rukavicích před zrcadlem a stopujte si jednotlivá kola. Pomůže vám to plně se koncentrovat na imaginárního soupeře.

5. Rukavice
Pro domácí vzpírání, posilování a trénink úchopů i pák budete potřebovat pevné rukavice. Netřeba snad opakovat, že ruce jsou v MMA základ všeho a kvalitní rukavice jsou tak absolutní nezbytnost, ať už cvičíte doma nebo v posilovně. Chrání klouby, zpevňují zápěstí a tlumí vibrace.

6. Pomůcky na posilování
Neodmyslitelnou součástí tréninku je posilování s vlastní vahou nebo speciálními pomůckami. Jaké vybavení si domů pořídíte záleží jen na vašich preferencích. Pokud hledáte nástroje pro celkové posilování celého těla, ideální jsou medicinbaly, kettlebelly, zátěžové vesty nebo činkové sety.

Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články