Bojové umění pro začátečníky: Jak si vybrat to pravé?

Bojové umění pro začátečníky: Jak si vybrat to pravé? zdroj: Pixabay.com

Trénink bojových umění může být skvělým způsobem, jak získat fyzickou kondici a naučit se sebeobraně. Bojová umění však nejsou jen o potu a dřině. Většina z nich nabízí také hlubší duševní prožitek a nastavení mysli a především respekt k soupeři. V dnešním článku si ukážeme hlavní benefity bojových umění a poradíme vám, jak vybrat ten pravý bojový sport pro vás či vašeho potomka.

Jak vybrat bojové umění přímo pro mě?

Při rozhodování, který bojový sport si vybrat, hraje klíčovou roli několik faktorů:

Používání zbraní nebo neozbrojený souboj?

Zvažte, zda preferujete boj se zbraněmi, nebo bez použití zbraní, což může ovlivnit volbu konkrétního bojového sportu.

Oblíbené bojové techniky

Preferujete určité bojové techniky jako např údery pěstí a kopy? Hledejte sport, ve kterém jsou povoleny.

Box, thaibox a kickbox

Box, thaibox a kickbox mohou vypadat na první pohled podobně, ale liší se ve svých specifikách.

Box

Box je olympijským sportem, kde zápasníci bojují údery pěstmi chráněnými rukavicemi. Údery jsou zaměřeny na horní část těla, a to je také oblast, na kterou je zaměřen trénink. Při boji využívá boxer nohy zejména k rychlým pohybům.

Boxeři po celém světě si oblíbili mikiny značky West Coast. Nejširší nabídku najdete na odkaze https://sportano.cz/pitbull-west-coast-mikiny.

Kickbox

Kickbox je komplexnější než box. Kromě pěstí se k úderům používají také kolena, chodidla, lokty a hlava. Zápasníci se učí bránit se proti různým útokům, trénují celé tělo.

bojoveumeniprozacatecnikyjaksivybrattoprave-2 zdroj: Pixabay.com

Thajský box

Thajský box, jak název naznačuje, vznikl v Thajsku. Stejně  jako v kickboxu se často využívají i kopy, ale specifikem thaiboxu je technika klinč – technický zápas v těsné blízkosti.

MMA

MMA, tedy "Mixed Material Arts" či v překladu "smíšená bojová umění", je termín, který odkazuje na kombinaci různých bojových stylů. V MMA se spojují prvky například boxu, taekwonda a zápasu. Tato směs různorodých technik a dovedností stojí také za rostoucí popularitou MMA v České republice i ve světě. Zápasníci MMA si oblíbili mikiny Under Armour, které vynikají pohodlím a funkčností: https://sportano.cz/mikiny-under-armour.

Karate

Karate je japonským bojovým sportem. Využívá se v něm úderů pěstí, otevřených pěstí, kolen, loktů a kopů. Některé odnože karate zahrnují techniky jako držení a házení. Během tréninku je kladen důraz na disciplínu a respekt k soupeři.

Krav Maga

Krav Maga není tradičním bojovým sportem, nýbrž se jedná spíše o techniku sebeobrany. Během tréninku se naučíte taktiky, které mohou být aplikovány v nepředvídaných situacích. Narozdíl od jiných bojových sportů zde nejsou vyloučeny nekalé techniky (kop do rozkroku). Klíčovým cílem je neutralizovat protivníka za každou cenu.

Pořiďte si vhodné olečení na bojové sporty

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv bojový sport, důležité je, aby vás bavil. Bojová umění vyžadují také velké nároky na funkčnost oblečení. Skvělé oblečení nejen pro bojová umění má ve svém portfoliu třeba značka Under Armour: https://sportano.cz/znacky/under-armour.

Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články