Hokej na hrách v Pekingu. Kdy hrají Češi a kdo je největší favorit?

Hokej na hrách v Pekingu. Kdy hrají Češi a kdo je největší favorit? zdroj: Tisková zpráva

Zahájení 24. zimních her v Pekingu se blíží a největší pozornost českých fanoušků na sebe tradičně strhává hokej. Od lednové nominace neutichá diskuze nad přehlédnutými jmény a výběrem Filipa Pešána. Má naše reprezentace v bohaté konkurenci šanci na úspěch?

Hokejový program v Číně začíná 9.2. a končí o 11 dní později. Do turnaje se zapojí 12 týmů ve 3 skupinách. Speciální je i postupová matematika, protože přímo do čtvrtfinále postupují jen vítězové skupin a nejlepší celek z druhého místa. Zbytek se 15.2. utká v kvalifikaci o další 4 ve čtvrtfinále. Samotné vyřazovací boje pak začnou o den později a semifinále je naplánováno na 18.2. Finále přivítá Národní krytý stadion 20.2. Do čtvrtfinále se bude hrát také ve Sportovním centru Wukesong, který při LOH 2008 využila házená a gymnastika.

Celý turnaj se bude muset obejít bez hráčů z NHL. Asociace nejslavnější ligy světa jim zakázala účast kvůli rostoucím číslům nakažených Covidem a starosti o zdraví svých hráčů. Zároveň ale platí, že evropské týmy nemohou svým svěřencům účast zakázat a pouze oni sami mohou pozvání odmítnout, což samozřejmě vede v mnoha soutěžích k dohadům a nelibosti. Největší favorité jsou dle bookmakerů obhájci z Ruska. Sborná, která kvůli dřívějším dopingovým peripetiím startuje pod názvem ROC, obhajuje zlatý triumf z posledních her v jihokorejském Pchjongčchangu 2018. Trenér Žamnov bere do Číny hned 12 jmen ze zlatého turnaje, ale pár hráčů ve formě také vynechal a vyzkouší hned 12 debutantů, za což v Rusku sklidil kritiku. I tak je ale jeho kádr velmi silný a obsahuje i lídra bodování Kontinentální ligy Vadima Šipačova. Pokud má někde ROV slabinu, tak v obraně, která není tak nabitá, jak bývá zvykem. Dalším velkým favoritem je Finsko, které podobně jako Filip Pešán sází na zkušenost. Tým má věkový průměr 30,5 let, silnou obranu a je plný hvězd včetně legendy NHL Valtteriho Filppuly. Ani Švédsko a Kanada tradičně nejsou bez šance, ale absence hráčů z NHL se na jejich soupisce razantně podepsala. Druzí jmenování mají například poměrně slabé brankáře a do útoku vzali 37letého Erica Staala.

Nominace Filipa Pešána a Petra Nedvěda se opírá o zkušené a starší hráče. Ve výběru figuruje 12 hokejistů z KHL, 5 z Extraligy, 4 ze Švýcarska, 3 ze Švédska a 1 z Finska. Mezi nejzkušenější svěřence bude patřit trojnásobný olympijský účastník David Krejčí, který momentálně střílí góly za Olomouc. Z pražské Sparty jede Řepík a Sobotka. Druhý jmenovaný by měl dle trenéra vytvořit exslávistickou lajnu s Romanem Červenkou, který letos ve švýcarském Rapperswil nasbíral 54 bodů ve 43 zápasech. Velkým překvapením je absence Filipa Chlapíka, který má letos ze Sparťanů nejvíc bodů a také plzeňského Bulíře, který kanadskému bodování Extraligy dokonce kraluje. Opomenut byl rovněž Michal Gulaš, který vzápětí ukončil svou reprezentační kariéru. Útočníka Budějovic mrzelo, že trenérům nestál ani za zavolání a o své neúčasti se dozvěděl z televize. Zkušenosti by ale v kádru chybět neměly, protože jedou účastnící předchozích her Frolík, Bartošák, Mozík, Šulák, nebo Zohorna. Ze Švýcarského Zugu nemůže chybět ani Jan Kovář a z Ruska parťáci Hyka a Sedlák, kteří v jedné lajně stáli za úspěchem Traktoru Čeljabinsk ve Východní konferenci KHL. Naši začnou pouť turnajem 9.2. ve 14:10 proti Dánsku a navážou o dva dny později v 9:40 s nevyzpytatelnými Švýcary. Nejtěžší soupeř nás čeká na konec skupiny, 12.2. vyzveme od 14:10 Rusko. Zápasy můžete sledovat na ČT Sport.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Zdroje:  Inzerce

Nejnovější články