Jak si na zahradě postavit vlastní fitness centrum?

Jak si na zahradě postavit vlastní fitness centrum? zdroj: Mall.cz

Rádi cvičíte a máte dům s velkou zahradou? Pak pro vás může být ideální vyhradit si část venkovních prostor pro vlastní fitness centrum. Ostatně pocit ze cvičení na čerstvém vzduchu je nesrovnatelný se zážitkem z vydýchané uzavřené tělocvičny.

Jak velký máte prostor?

V první řadě musíte začít tím, že si na zahradě vyhradíte místo pro svůj budoucí fitness koutek. Jestliže zahradu sdílí více členů domácnosti, bude nezbytné se s nimi na velikosti vyhrazeného prostoru domluvit, aby se fitness centrum nestalo budoucím terčem rodinných sporů.

Připravte podklad

Pokud dříve plocha sloužila okrasné či užitkové zahradě, nejspíš nebude vhodná na sport. Proto musíte povrch dokonale vyrovnat, aby se eliminovalo riziko zranění. Stačí malá nerovnost a vše může skončit fatálně.

Část plochy pravděpodobně budete chtít nechat zatravněnou, další ale bude nutné vydláždit, nebo dokonce vybetonovat. I v tomto případě vsaďte na dokonale rovný, pevný a odolný podklad.

Čím fitness centrum vybavíte?

Dalším důležitým rozhodnutím, které vás čeká, je volba vybavení vašeho domácího fitness centra. Velice populární jsou v dnešní době workoutová hřiště. Jde o odolné konstrukce, které mohou být celokovové, případně můžete vsadit na kombinaci dřeva a kovu, aby hřiště designově lépe zapadlo do vaší zahrady.

Velká výhoda je, že takové hřiště je přímo navrženo pro venkovní podmínky. Zároveň jsou profesionálně vyráběné konstrukce důkladně testovány, nemusíte se tak bát o svou bezpečnost.

Nic ale samozřejmě nebrání tomu, abyste si sami sehnali materiál a svařili konstrukci vlastní. V takovém případě ale věnujte dostatek času nejen výrobě fitness prvků, ale i jejich testování. Počítejte s tím, že na hřiště budou chtít lézt také návštěvy a děti, musí být proto dokonale bezpečné.

Kromě konstrukce budete nejspíš pořizovat sportovní příslušenství. Například podložku na cvičení jógy, závěsné kruhy, ochranné rukavice i jednoruční činky nebo třeba kettlebelly, hodit se může i švihadlo.

K údržbě travnaté části fitness centra bude potřeba aku sekačka, aby byl trávník vždy zastřižen na výšku, která vám bude při cvičení pohodlná.

Ochrana před povětrnostními vlivy

Workoutová konstrukce zakoupená v obchodě je konstruovaná tak, aby odolala počasí. Tu vyrobenou svépomocí musíte ošetřit speciálním nátěrem. Také případné dřevěné prvky musíte nalakovat, čímž výrazně prodloužíte jejich životnost.

Pro zmíněné příslušenství pak musíte mít voděodolnou bednu či pytel, aby jej voda neznehodnotila. Další variantou je zastřešení části vašeho hřiště pomocí napínací plachty nebo altánu.

Zdroje:  komerční sdělení / PR , Mall.cz

Nejnovější články