Adesanya zanalyzoval UFC 285, rozpovídal se i o souboji nenáviděného Jonese s Ganem

Adesanya zanalyzoval UFC 285, rozpovídal se i o souboji nenáviděného Jonese s Ganem Israel Adesanya | zdroj: Profimedia

Už dnes o půlnoci odstartuje jeden z největších letošních MMA turnajů, který se nese ve znamení návratu legendárního Jona Jonese. Koho na vítěze tipuje ex-šampion Israel Adesanya?

Není žádným tajemstvím, že se Israel Adesanya a Jon Jones nemají vůbec rádi. "Stylebender" dokonce dlouho mluvil o vzájemném souboji a možná by na něj došlo, kdyby byl býval uspěl v dobyvačném tažení do polotěžké divize (93 kg). To ale nevyšlo a tak se tohoto superfightu v dohledné době nedočkáme. 

Přesto se Adesanya ukázal jako velký fanoušek MMA a ve videu na svém youtubovém kanále relativně nezaujatě očekávaný zápas Jonese s Cirylem Ganem zhodnotil.

"Tohle je souboj v těžké váze na vysoké úrovni. Pokud si v hlavě skládáte zápasy, tak tohle je určitě jeden z těch, co vás napadne. Tohle je ten fight," neskrýval Izzy nadšení.

"Jones byl tři roky mimo, Gane byl aktivní a je to nový typ těžké váhy. Je lehký na nohou, má dobrý striking, dobře techniky mixuje. Má i dobrý grappling, lidé na to zapomínají. Francis ho sice vzal na zem, ale tam taky sehrálo roli překvapení. Ngannou je navíc strašně silný a umí wrestlit. Ciryl to nečekal, myslel si, že se s ním bude přebíjet v postoji. Ale jinak umí na zemi bojovat. Taky dobře kope obligue kick (boční kop na koleno), dobře se hýbe na nohou, má hodně kreativní a náhodné submise jako je třeba heel hook. Má taky dobré leg kicky," pokračoval ex-šampion střední váhy ve své analýze. "Ale wrestling je Jonesova superschopnost. A taky kontrola vzdálenosti. Hraje si s rukama a najednou tam dá loket. Bude daleko a než si toho všimnete, tak zkrátí na střední vzdálenost. Ani si toho nevšimnete, nebo až pozdě, a bum, trefí vás loktem."

"Tříletá pauze je ale hodně pro každého, tak dlouho nebojovat. Je tady ale pár speciálních lidí, kteří můžou takhle vypadnout a pak se vrátit a pořád bojovat skvěle. A podle mě je Jones jeden z nich. Ale když mluvíme o speciálních bojovnících, tak Ciryl je taky jeden z nich, to mi věřte."

Zároveň dal oběma fighterům tipy, jak zvítězit:  

"Jonesi, vezmi ho dolů a dělej to, co děláváš – lokty zvrchu, kontrola a tak."

"Ciryle, rozkopávej mu nohy, hraj si se vzdáleností, neboj se s ním toho jen proto, že je v tom opravdu dobrý." 

"Gane je dobrý ve vyhýbání se útokům, má dobré oči i úhyby hlavou. Jones má taky skvělý striking. Možná ne tak pěkný jako ten Cirylův, ale v postoji bojuje skvěle. Čím víc nad tím zápasem přemýšlím, tím víc se na něj těším," neskrýval Adesanya nadšení. "Chci vidět, jak Jones potrénoval, jakou bude mít v těžké váze fyzičku, jakou bude mít postavu, mentalitu, jaký je jeho životní styl."

"Kvůli aktivitě a tomu, kým je, tipnu Ciryla, ale nebudu překvapený, pokud Bones vyhraje," přiklonil se nakonec na stranu Francouze s tím, že šance na vítězství jsou v jeho očích vyrovnané.

 

A jak Adesanya vidí další zápasy na UFC 285?

Ian Garry vs. Kenan Song

"S Kenanem jsem bojoval v Číně. Jak jsem ho to porazil?... V prvním nebo druhém kole. Na tom nezáleží. Brad Tavares od nás s ním taky zápasil. Je to dobrý fighter. V UFC má 3 výhry z pěti zápasů, to není zlé. Ale teď jde proti rozjetému a neporaženém Garrymu. Je vidět, že Ian bojování miluje. Je to cool týpek, potkal jsem ho, když se mnou bojoval na stejném turnaji ve Vegas. Takže, pokud musím vybrat, tipuju Iana kvůli tomu, že se mu teď daří, a taky je techničtější v postoji. Umí jít dopředu i si povolit. Má velkou výškovou převahu. Navíc se ho teď snaží promovat, takže je to pro něj postavené. Song Kenan sice umí překazit plány, ale nemyslím si, že se mu to povede."

Derek Brunson vs. Driccus du Plessis

"Driccus du Plessis má teď v UFC vítězné tažení. Jediný, koho neukončil, byl Brad Tavares (Adesanyův týmový parťák) a toho je těžké ukončit."

"Driccus je v postoji divný, ale efektivní, protože Brada trefoval. A s Brunsonem si můžou vzájemně vyrušit boj na zemi a budou nuceni se přebíjet v postoji. Když si mám vybrat, tak Driccusse, je mladý, rozjetý. Brunson stárne, měl rok pauzu a jde proti stoupajícímu mladému týpkovi."

Cody Garbrandt vs. Trevin Jones 

"Cody si ze mě udělal fanouška tím svým zápasem s Dominickem Cruzem. Protože já tehdy tipoval, že Cruz vyhraje a vyškolí ho svým veteránským stylem. Ale od Garbrandta to byl přelomový výkon. Překvapil mě."

"V tomhle zápase se přikloním ke Garbrandtovi, protože vím, co dokáže. Umí wrestlit, je to dobrý postojář. Pokud se nezblázní a bude dělat to, co mu jde – bude rychlý, dobře uhýbat hlavou, wrestlit jako s Dominickem, tak… Chce se mi říct, že to byl jeho vrchol, ale pořád pokračuje, ale zatím to byl jeho nejlepší výkon. Byla to krásná ukázka MMA."

Bo Nickal vs. Jamie Pickett

"Bo Nickal. Vím, že je to wrestler a jde nahoru. Slyšel jsem něco, co říkal, a jakože cože? (Nickal se nechal slyšet, že Adesanyův wrestling je směšný). Jo je hodně promovaný jako wrestler, ale ptal jsem se Frankieho a je prý fakt dobrý. Pamatuji si, jak v Contender Series dal zadní pravou a rovnou za tím takedown a soupeře uškrtil. Jestli na to chcete vsázet, dejte peníze na Nickala."

Mateusz Gamrot vs. Jalin Turner 

"Turner není žádný nazdárek. Gamrot je ale těžký soupeř. Tipnu Jailina, je teď rozjetý, má na lehkou váhu neuvěřitelných 190 cm. Sakra (...) Gamrot je tvrďák, je rychlý, je to pitbull. Ale já dám na Jailina."

Shavkat Rakhmonov vs. Geoff Neal

"Tohle je ten chlap! Je to tichý postrach welterové divize. Jak soupeře přejíždí je impozantní (...) Jestli mám na někoho dát peníze, tak to bude Shavkat. Ale drsňákovi jako je Geoff stačí málo, aby mu tu jízdu překazil. Takže pokud chcete sázet chytře, dejte to na Shavkata, ale pokud chcete vyhrát velké peníze, dejte to na Geoffa."

Valentina Shevchenko vs. Alexa Grasso 

"Valentina je momentálně i v historii jednou z nejlepších bojovnic. Proti ní nepůjdu. Grasso se mi líbí, je tvrdá"

Zdroje:  Freestylebender – Israel Adesanya Youtube

Nejnovější články