Bitva nahoru dolů. Darren Till sahal po velkém comebacku, nakonec se ale radoval Jihoafričan Du Plessis

Bitva nahoru dolů. Darren Till sahal po velkém comebacku, nakonec se ale radoval Jihoafričan Du Plessis Dricus du Plessis se raduje z vítězství nad Darrenem Tillem | zdroj: Profimedia

Bývalý šampion KSW Dricus Du Plessis si v nejlepším zápase večera připsal důležitou výhru nad Darrenem Tillem. Angličana v divoké bitvě dokázal ukončit na submisi.

Darren Till se dnes nad ránem znovu pokoušel restartovat svou pohasínající kariéru v UFC. Nepříliš úspěšně. V zápase s Du Plessisem se v koncentrované podobě ukázaly všechny problémy, se kterými se tento populární Angličan v poslední době potýká: nekonzistentnost, zabržděnost, mizerná zem a náchylnost ke zraněním. A jihoafrický bombarďák toho všeho dokázal využít. Pojďme ale pěkně popořadě.

Celý zápas nemohl začít lépe pro bojovníka z Jihoafrické republiky. Po povinné oťukávačce, která ale v tomto případě trvala zhruba 10 sekund, se vrhnul po takedownu a dostal Tilla pod sebe. Ten se sice dokázal dostat k pletivu, kde se alespoň částečně postavil, ale z Du Plessisova sevření se dostat nedokázal a musel snášet kladiva na levou stranu obličeje.

„Byl jsem hodně překvapený, jak se ta první runda vyvrbila. Povedl se mi strh a najednou jsem ho měl uvězněného a dávám mu fakt tvrdé bomby,“ vzpomínal pak Dricus na tiskovce s tím, že s takovým průběhem rozhodně nepočítal.

Překvapený vypadal i Till a chvílemi se zdálo, že už se ani nepokouší z nepříznivé situace dostat a jen pasivně čeká na konec, čehož si samozřejmě všímal i rozhodčí, jenž ho několikrát nabádal k větší aktivitě.

V této pozici proběhla zhruba půlka kola, až se Du Plessisovi podařilo vzít záda a pokoušel se o škrcení, které ale neměl příliš dobře chycené a k ukončení rovněž nevedlo. Přesto to byla od Jihoafričana obrovská dominance, v jednu chvíli to dle statistik bylo 60:0 na údery. Od výsledku 10:8 v kole Darrena zachránila poslední minuta, kdy se dokázal osvobodit a dokonce se sám krátce pokoušel chytit anakondu. Byl to ale jen hodně propagační pokus a první pětiminutovku Angličan zakončil opět pod Dricusem.

Druhá runda ale přinesla hodně odlišný obraz boje. Till do něj sice nastoupil se silně nateklým levým okem, ale od prvních chvil jako by to byl úplně jiný fighter. Přes Dricusův dvoják se mu dařilo přesně trefovat kombo přední-zadní a několik tvrdých loktů a kolen.

Oproti tomu Du Plessis viditelně zpomalil a po jedné z kombinací byl silně otřesený. Nevedlo se mu ani v pokusech o strhy, které Till poměrně snadno bránil. Zadělávalo se na skoro neuvěřitelný comeback, který by Darrena vrátil na vítěznou vlnou.

Jenže zhruba minutu před koncem, po další tvrdé zadní od Tilla se přece jen povedl Dricusovi strh, při němž si Angličan pravděpodobně obnovil zranění kolene. K tomu mu rozhodně nepomohla ani Du Plessisova snaha o páku na nohu v posledních sekundách kola.

Přesto to bylo u rozhodčích vyrovnané a do třetího se tak šlo s vědomím boje o všechno. A kromě úplně první kombinace od Darrena se v něm vedlo lépe Dricusovi. Till byl opět nevýrazný, nejspíše vlivem zranění také pomalejší a stále více inkasoval, hlavně Jihoafričanovy přední direkty.

A pak najednou všechno vzalo rychlý konec. Du Plessis se vrhnul po strhu, praštil s Tillem o zem, ten po spršce úderů dal svému protivníkovi záda a po nasazeném škrcení během okamžiku odklepal.

Dricus Du Plessis v atraktivní bitvě dosáhl největšího úspěchu ve své dosavadní kariéře. Společně s Tillem si navíc vysloužili bonus za nejlepší fight večera. Hned na tiskovce pak Jihoafričan vyhlásil svůj záměr stát se do konce roku 2023 titulovým vyzyvatelem.

„Úplně nejraději bych bojoval s Paulem Costou, jestli k tomu budou podmínky. Ale nevím, jak to má aktuálně se smlouvou. Ten zápas jsem vždycky chtěl, považuje se v téhle divizi za velkého chlapa, ale až se mnou vejde do klece, tak teprve uvidí velkého chlapa. Ale má teď mít fight s Whittakerem, takže vezmu kohokoliv z top 10, kdo bude mít čas v první čtvrtině příštího roku,“ nastínil Du Plessis nejbližší plány a vytouženého soupeře.

A co bude s Darrenem Tillem? Jde už o jeho třetí porážku v řadě, přičemž z posledních šesti střetnutí se radoval pouze jednou. Hodně bojovníků by si po takové sérii už balilo kufry z UFC, což ale asi nebude Tillův případ.

„Byl to zápas večera, takže nemyslím, že by si nějak pošramotil pověst. Kdyby ho zdemoloval v tom prvním kole, jak to nějakou chvíli vypadalo, tak jo, ale stal se přesný opak. Přestál ten výprask, dokázal obránit pokusy o submise. A pak se vrátil a vypadalo to zase, že vyhraje. Byl to skvělý zápas,“ odmítl Dana White na tiskové konferenci spekulace o nejisté budoucnosti Angličana v UFC.

„Darren dokázal, že je úžasný bojovník, ale stejně si myslím, že jestli skutečně chce dosáhnout úspěchu, tak musí jít do welteru (divize do 77 kg),“ přidal svou radu také Angličanův dnešní přemožitel.

Zdroje:  UFC Youtube

Nejnovější články