Brazilec nejprve porušoval pravidla a pak se jen divil, že nevyhrál

Brazilec nejprve porušoval pravidla a pak se jen divil, že nevyhrál zdroj: Foto: Profimedia

Když selže bojovníkova hlava i jeho vlastní roh, je výsledkem bizarní situace, jakou jsme mohli vidět v posledním UFC.

Souboj Američana Joe Soleckiho s Brazilcem Alexem da Silvou Coelhem sliboval pěknou podívanou v rámci prelims zápasů. Solecki je vynikající na zemi, da Silva má silný postoj. Potvrdilo se to okamžitě, kdy se Solecki sice dostal na zem, ale ne dobrovolně. Přesná rána da Silvy ho poslala na zadek. Zbytek kola držel da Silvu v guardu a dokonce zahrozil gilotinou, ale bylo celkem jasné, že kolo prohrál, tedy skóre 10-9. Což je věc, kterou si měl počítat da Silva i jeho roh. Následovalo totiž kritické kolo.

Solecki v druhém kole dostal da Silvu okamžitě na zem a už ho z ní nepustil. Neustále se mu držel na zádech a kombinoval pokusy o submisi s údery. Da Silva se nedokázal z této pozice dostat. Co ale dokázal, bylo přijít o extra bod. V jednu chvíli se držel pletiva palci u nohou a využíval je tak, aby jej Solecki nemohl přetáčet a kontrolovat jeho pozici. Sudí mu nohy z pletiva vyndával, napomněl jej přibližně desetkrát, ale Brazilec zas a znovu chytal klec nohama. Sudí moudře zápas nepřerušil, protože Solecki byl v dominantní pozici, ale jasně deklaroval, že da Silva přišel o bod. Vysvětlil mu to i po konci kola. V tuto chvíli by bylo skóre přinejlepším 18-19 pro Soleckiho.

Da Silva toto kolo prohrál a ještě mu byl odečtený bod. I kdyby třetí kolo vyhrál na body, výsledkem by byla přinejlepším remíza. Každý bojovník by si tohle měl umět spočíst a pokud ne, měl by to udělat roh a říct mu: „pokud chceš vyhrát, musíš ho knockoutovat.“ Tím spíš, že Solecki mohl druhé kolo vyhrát 10-8 i bez odečtení bodu, protože byl dominantní a soupeři nedovolil prakticky ani jeden úder. Všimli si toho i komentátoři. Prostě a jednoduše, úkolem da Silvy měla být snaha o to, aby Soleckiho knockoutoval, protože jinak mířil k remíze nebo prohře – i kdyby třetí kolo vyhrál.

To se i stalo. Solecki se sice v postoji trefoval, ale da Silva toho nabodoval víc. Nebylo to jasné kolo, ale zdálo se, že da Silva třetí kolo měl v kapse – ovšem bez knockoutu mohl doufat maximálně v remízu 28-28 (10-9 za první kolo, 8-10 za druhé, 10-9 za třetí). Působilo proto bizarně, když po konci zápasu nadšeně zvedal ruce do vzduchu a choval se jako vítěz. To pokračovalo i při vyhlašování výsledků, kdy čekal, že uslyší své jméno… Což nemohl a co hůř pro něj, dva bodoví rozhodčí skutečně posoudili druhé kolo jako dominantní pro Soleckiho a to mu získalo skóre 10-7. Celkově tak vyhrál Solecki. Da Silva byl ovšem šokovaný, vztekle rozhazoval rukama a nedokázal pochopit, jak to, že nevyhrál.

Přitom stačilo jediné, pamatovat si, že při odečtení bodu může bez KO nebo dominantního kola doufat nejlépe v remízu…

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články