Dos Anjos padl, sen o boji o titul je pryč, ale je tu nový uchazeč

Dos Anjos padl, sen o boji o titul je pryč, ale je tu nový uchazeč Rafael dos Anjos | zdroj: Profimedia

Welterová váha má ale nového aspiranta, který může získat mistrovský pás.

Potvrdilo se, že Rafael dos Anjos má problémy s atletickými typy, které jsou navíc vyšší a mají větší dosah. V krásné pětikolové bitvě na body podlehl talentovanému Britovi Leonu Edwardsovi, který si svým vynikajícím výkonem řekl o dalšího soupeře, který bude vysoko na žebříčku ve welterové váze.

Hned v prvním kole Edwards sundal dos Anjose na zem a i když zde nedokázal nic velkého předvést, jasně ukázal, že nehodlá čekat na to, až jej RDA rozebere. Ten naznačil, že přesně to má v úmyslu a po několika kopech na lýtko Edwards viděl, že mnoho dalších nevydrží. Začal tedy ofenzívu Brazilce rozebírat a prosazovat se sám.

Víc a víc svazoval protivníka do klinče a prosazoval se bleskovými, mohutnými lokty. Jeden z nich otevřel dos Anjosovi mohutnou ránu, která se táhle pět centimetrů nad celým pravým okem, které neustále zalévala krví. Dos Anjos měl problémy dostat se přes větší rozpěti rukou svého soupeře a skóroval mnohem méně zásahů, než se mu obvykle daří. Naopak Edwards zvládal na dos Anjosovu pravou stranu prosadit několik dalších loktů.

Pokud byste ale čekali jednostrannou nakládačku, jakou dos Anjosovi nadělil Kamaru Usman či Colby Covington, mýlili byste se. V každém kole hrozil rychlými údery a nepříjemnými kopy. Ostatně, oba soupeři měli nesmírně rychlé ruce a trefovali. Pro znalce MMA byl zápas potěšením. Oba dva předváděli skvělý footwork i skvělé myšlení během zápasu. Edwards byl neustále opatrný a dos Anjos měnil plány během okamžiku podle toho, kolik času zbývalo a v jaké byl situaci.

Edwards ale bodoval víc, a především bodoval tím, že dokázal Brazilcovu ofenzívu rozbít. Když už to vypadalo, že se rozjede klasická mašina kopů a úderů, Brit svého soupeře svázal v klinči, zbrzdil na kleci a nebo zpomalil direkty. Oba dva se skvěle adaptovali. RDA se začal vyhýbat loktům a Edwards minimalizoval poškození své nohy z bolestivých low kicků. Když už to vypadalo, že alespoň v pátém kole dos Anjos spustí svůj kulomet, Edwards jej opět efektivně zpomalil a dostal na zem.

RDA se rozhodně nemá zač stydět, ale je příkladem bojovníka, který by v UFC potřeboval divizi v 165 librách. Ve welteru jsou na něj někteří protivníci příliš velcí a shazovat na lehkou váhu odmítá, protože se tím ohrožuje na životě. A Edwards? Předvedl brilantní výkon. Trpělivý, taktický a přesně aplikovaný. Dokázal tím, že nevítězí jen prostou silou a rychlostí, ale že má mozek špičkového fightera. Během pozápasového rozhovoru pak samozřejmě vyzval Jorgeho Masvidala, se kterým měl ve Velké Británii pěstní potyčku a chtěl by to vyřešit co nejdřív. Nicméně, na Masvidala možná čeká boj o titul.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články