Gilbert Melendez dostal dvouletou stopku za doping. „Co si pouštím do těla, do toho nikomu nic není,“ zlobí se veterán MMA

Gilbert Melendez dostal dvouletou stopku za doping. „Co si pouštím do těla, do toho nikomu nic není,“ zlobí se veterán MMA zdroj: Profimedia

Americká antidopingová agentura potrestala dalšího hříšníka. Gilbert Melendez si bude muset odpykat dvouletý trest.

USADA loni v říjnu provedla u Američana kontrolu ze vzorku moči, její výsledek poukázal na přítomnost zakázaných látek. Melendez byl pozitivně testován na látku GHRP-6 a její metabolity GHRP-6(2-5)-OH a GHRP-6(2-6)-OH,” stojí v oficiální zprávě agentury. Látka GHRP-6 patří mezi silné stimulátory, které zvyšují produkci růstového hormonu. Její užívání UFC zakazuje.

Sám Melendez výsledek testu nijak nezpochybňoval, ani nedokázal vysvětlit, jak se mu zakázané látky dostaly do krevního oběhu. Zpochybnil ale oprávnění kontrolu provést. Tou dobou si totiž zrovna balil kufry a UFC opouštěl, jeho kontrakt vypršel 12. října, čtyři dny před provedením testu. O ukončení smlouvy byl nicméně oficiálně informován až 6. listopadu, USADA navíc obdržela potvrzení o jeho vyřazení až 5. prosince. Do té doby měla agentura plné právo test provést.

Melendez je tedy suspendován až do prosince příštího roku. Veterán nicméně s rozhodnutím stále nesouhlasí, což vyplývá z jeho vyjádření pro ESPN. „Nejsem aktivní bojovník. Byl jsem propuštěn z UFC ještě před tím, než byl test proveden. Myslím si, že nade mnou (USADA) nemá žádnou pravomoc. Jsem soukromá osoba, co si nyní pouštím do těla, do toho nikomu nic není.”

Momentálně nicméně není žádný důvod, aby byl „El Nino” z potvrzené sankce rozladěný. Po odchodu z UFC totiž pověsil rukavice na hřebík a ve svých osmatřiceti letech se soustředí především na odpočinek, který je ostatně zasloužený.

  Melendez - Diaz Melendez trénoval po boku bratrů Diazů, kteří jsou velkými odpůrci dopingu | zdroj: Profimedia

Za svou kariéru nastoupil Melendez do dvaatřiceti zápasů, přičemž prohrál pouze osmkrát. Nejlepší chvíle zažil v organizaci Strikeforce, kde byl několik let šampionem v lehké váze a svůj pás mnohokrát obhájil. V roce 2011 v pětikolové bitvě dokázal zvítězit i nad současnou hvězdou Jorge Masvidalem. V UFC působil od roku 2013, zde už se mu ale příliš nedařilo. Zápas o titul prohrál s Bensonem Hendersonem a ze sedmi zápasů si došel pro vítězství pouze jednou, když v epickém zápase vyhrál nad Diego Sanchezem. Na špičkové soupeře, jako je například Anthony Pettis, Edson Barboza nebo Jeremy Stephens, už ale bohužel nestačil.

USADA je v testování velmi pečlivá. Kontroloři mohou bojovníky navštívit prakticky kdykoliv a kdekoliv. Jiřího Procházku před jeho premiérou v UFC přijeli pozdravit přímo k němu domů. Proti pozitivnímu výsledku kontroly loni protestoval například Nate Diaz, který měl zrovna před zápasem s Masvidalem. Z obvinění byl velmi dotčen a dokonce chtěl zápas zrušit. Nakonec ale vyšlo najevo, že šlo pouze o vadný doplněk stravy.

Zdroje:  mmajunkie.com , mymmanews.com , ufc.usada.org

Nejnovější články