Jiří Procházka má před bitvou s Reyesem v hlavě plno scénářů, všechny jsou vítězné

Jiří Procházka má před bitvou s Reyesem v hlavě plno scénářů, všechny jsou vítězné Jiří Procházka | zdroj: Profimedia

Český samuraj naznačil taktiku, s jakou půjde do zápasu proti Reyesovi. Je ale připravený na všechno, co se může přihodit.

Jiřího Procházku čeká v neděli ráno souboj s americkým bojovníkem Dominickem Reyesem a bude tak prvním českým bojovníkem, který se představí v hlavním zápase večera na turnaji UFC. Reyes je špičkový bojovník polotěžké váhy, který má sice na kontě 2 porážky za sebou, ale minulý rok se mu téměř podařilo porazit dlouholetého šampiona Jona Jonese a proti Janu Blachowiczovi měl poměrně dobré první kolo, než jej polský borec přejel ve druhé části.

Jiří svoji přípravu rozhodně nepodcenil a vypadá ve skvělé formě. O tom, jaká bude na Reyese taktika se podělil se svými trenéry ještě před odletem do USA. O Reyesovi je známo, že má dobré úvodní kola zápasu, ale v průběhu utkání svou sílu trochu ztrácí. Na otázku, jestli se bude snažit Reyese ukončit od prvních minut nebo očekává delší zápas, Jiří odpověděl:

„Když to půjde, tak to půjde. Klidně v prvním kole v prvních sekundách nebo v pátém kole v posledních sekundách. Na to jsem připravený.“

Jeho trenér Jaroslav Hovězák ještě doplnil, že trénovali na všechny možné scénáře: „V přípravě jsme počítali se všemi variantami. Uvidíme jak se bude zápas vyvíjet, takže jsme připraveni i na ukončení v prvním kole, ale hlavně i na to, že ta bitva může trvat pět kol po pěti minutách. Takže jsme připraveni na všechno a s tím do toho jdeme.“

Jiří má ve zvyku měnit své střehy v průběhu zápasu, což z něj činí velice nepředvídatelného soupeře. Dominick Reyes bojuje ale většinou jen ve svém levém střehu, který je méně obvyklý, než rozšířený pravý střeh s levou nohou vepředu. Jiří tak prozradil, jestli bude své střehy střídat i v nadcházejícím zápase a jak se připravoval na Reyesův otočený střeh.

„Ano, ve svém stylu tam budu podle pocitu (střídat střehy). Samozřejmě tam máme zbraně i z jednoho i z druhého střehu, ale na ten jeho střeh jsem se připravoval celou dobu, takže mi to nedělá problém. Teď už na tenhle střeh dokážu odpovídat jak bude potřeba.“

Procházka je prvním Čechem, který se dostal v UFC do první pětky nejlepších bojovníků v divizi. Navíc bude jako první Čech bojovat v hlavním zápasu večera. Významnost okamžiku si sice uvědomuje, ale nechce se tím nechat strhnout:

„Zatím jsem to tak nějak ani do sebe nenechal pořádně proniknout, takže to mi možná bude docházet později a možná si to nechám, aby mi to došlo až po zápase. Jasně, bude to velké, ale bude to v UFC v tom Apex centru, takže tam vlastně nebudou diváci, budou tam jenom kamery, takže to beru prostě jako další zápas. Snad jen Bruce Buffer bude něco vyhlašovat navíc a to bude ten správný spouštěč.“

Jiří Procházka 3 zdroj: Profimedia

O uplynulém víkendu už sice UFC uspořádalo turnaj, který se konal na Floridě i s fanoušky, ale Jiří bude bojovat v Las Vegas, kde ještě účast diváků není povolená. Bude tak mít k dispozici menší oktagon než je obvyklé. Zeptali jsme se, jestli to pro něj bude výhoda nebo jestli by raději bojoval ve větší kleci:

„Taky už jsem se tím párkrát zabýval a co se týče té velikosti klece, tak ono to toho člověka nutí k větší akci. Uvidíme jak moc ‚hrrr‘ na to bude Dominick a jestli bude tlačit pohybem nebo jestli bude chtít jít hodně do střetu jako můj první soupeř. Hodně jsme pracovali i s pohybem do stran, takže tady v tomhle směru mě ta menší klec nevadí. Sice mám rád větší prostor, kde se dá pohybovat pořádně, ale věřím, že to je jenom otázkou jak si to určím v tom zápase.“

Je známo, že síla Jiřího Procházky je především v jeho mentálním nastavení. A český bojovník sám přiznal, že za tímto účelem praktikuje i vizualizační techniky:

„Ano, tento typ tréninku – vizualizaci a praktikování tady té meditační techniky – provozuju. Ale tohle jsou čistě moje věci, které zůstávají jen v hlavě a nechci se s nimi dělit. Ale jsou tam všechny možné scénáře a všechny jsou pozitivní.“

I proto, že naprostou většinu svých zápasů Jiří ukončil před limitem, ještě nikdy nebojoval 5 kol po pěti minutách. Vyvstala tak otázka, jestli je připravený i na dlouhou a únavnou bitvu:

 „V přípravě jsme nějaké změny nedělali, Jirka je připraven na všechny možné kola,“ potvrdil trenér Jaroslav Hovězák. Nás nejvíce proškolil Rizin, kde jsme jeli ta desetiminutové kola. Takže když bereme jako přípravu fyzickou kondici, odolnost a tu hlavu Jiřího, tak je v tomhle excelentní. Jsme připraveni na 5 kol po 5 minutách úplně bez problému a vždycky tam máme rezervy. I když ty kola končíme dřív, tak jsme pořád měli rezervu. A když jsme byli v Rizinu, tak ty desetiminutové kola vás prověří a pak následně ty pětiminutové (nejsou tak těžké). Takže potenciál tam je a jsme připraveni na 5 kol po pěti minutách.“

 „Nedělali jsme změny. Jezdily se kola minimálně 5x5 minut, v podstatě pořád,“ dodal k tomu Procházka.

A co si myslí jeho trenéři o soupeřových přednostech na které je třeba dávat pozor a také jeho slabinách, které by se daly využít?

 „Největší zbraň je asi jeho zadní ruka a obrácený gard, z čehož vychází ta zadní ruka. Taky jeho nepředvídatelný pohyb a určitě úvodní tlak. Slabiny – občas se stává, že propadá do technik a spouští ruce dolů ve svých kombinacích. Takže přes to by mohla vést cesta, mimo jiné,“ provedl rychlou analýzu trenér Martin Karaivanov.

„Všimli jsme si, že má delší tělo a kratší nohy. Takže má odhalené žebra – na to přišel už Janek (Blachowicz), jak mu kopal ty roundkicky. Takže ho tím načnul. Slabiny má každý, ale budeme počítat s nejlepším modelem Reyese,“ zakončil Jaroslav Hovězák.

Hlavní karta turnaje UFC Fight Night: Reyes vs. Procházka začíná v neděli od 4 hodin ráno, takže Jiřího zápasu se dočkáme pravděpodobně kolem 6. hodiny ráno. Tento zápas si rozhodně nenechejte ujít, protože český samuraj v něm bude přepisovat historii českého MMA.

Zdroje:  Tisková zpráva

Nejnovější články