Jon Jones se do UFC dostal za 4 měsíce od svého prvního zápasu. Podívejte se na jeho vítězný debut v UFC oktagonu

Jon Jones se do UFC dostal za 4 měsíce od svého prvního zápasu. Podívejte se na jeho vítězný debut v UFC oktagonu Jon Jones dává loket Danielu Cormierovi | zdroj: Profimedia

Je to již dvanáct let, co Jon Jones podepsal smlouvu s UFC. Stal se nejlepším bojovníkem, ale i mužem, jemuž alkohol a další problémy mimo oktagon ničí profesionální kariéru.

 

Jon "Bones" Jones (26-1-1) na sebe sice nedávno opět strhl nechtěnou velkou pozornost, když byl (zase) chycen za volantem pod vlivem alkoholu, ale pojďme se na něj podívat z té zápasnické stránky, ve které s přehledem vyniká nad ostatními.

Dvaatřicetiletý rodák z New Yorku je historicky nejmladším šampionem v dějinách UFC. Člověk s vrozeným talentem a fyzickými dispozicemi, které mu dávají výhodu nad většinou soupeřů. Nadlidská fyzická síla, nejdelší rozpětí paží, zápasnické IQ i tvrdá brada. To jsou zbraně pravděpodobně nejlepšího bojovníka, který kdy v UFC zápasil. 

Od své profesionální premiéry v roce 2008 vyhrál šestadvacet duelů v jedné z nejtěžších divizí v dějinách bojových sportů. Jediná "porážka" přišla v roce 2009, kdy Jones použil ilegálně lokty vedené svrchu dolů (tzv. 12 - 6 elbow) a duel s Mattem Hamillem, prohrál diskvalifikací. To Jonese nezastavilo a po dvou dalších vítězstvích v prvním kole přišla short notice nabídka na titulový zápas s Ryanem Baderem.  

Na turnaji UFC 126 porazil Jon Jones Badera ve druhém kole a ve třiadvaceti letech se stal nejmladším šampionem v dějinách UFC. Nasedl na vítěznou vlnu a v následujících letech porazil největší hvězdy bojových sportů a stal se živoucí legendou. Před limitem ukončil Mauricia Ruu, Vitora Belforta, Lyota Machidu či Chaela Sonena. Jednomyslným bodovým rozhodnutím přetlačil Alexe Gustafssona, Daniela Cormiera nebo Dominicka Reyese (nutno dodat, že posledně jmenovaný ho hodně potrápil a vítězství to bylo hodně těsné, až kontroverzní). 

Na svém kontě má Jones nejvíce titulových obhajob, nejvíce submisí v polotěžké váze, ze všech bojovníků navíc strávil v oktagonu nejdelší čas. Z čistě bojového hlediska je tak Bones pravděpodobně nejlepším zápasníkem v dějinách MMA.

To dokazuje také fakt, že se mladý Jon Jones dokázal do UFC dostat pouhé 4 měsíce po svém profesionálním debutu v menší organizaci FFP. Během 4 měsíců měl neuvěřitelných 6 profesionálních zápasů, všechny vyhrál a řeklo si o něj UFC.

Pojďme si připomenout Jonesův první zápas v UFC, proti brazilskému wrestlerovi Andre Gusmaovi. Zápas se uskutečnil v srpnu 2008 na UFC 87 a Jonu Jonesovi tehdy bylo pouhých 21 let.

Úvod utkání začal v klinči a wrestlingem na pletivu. Jones ukazoval svou sílu, využíval své výšky a trefoval soupeře koleny do oblasti těla. Po chvíli v postoji přišel znovu wrestling a Jones dokonce dostal brazilského bojovníka na zem. Minutu ho tam pak trápil, než se Gusman postavil a šlo se znovu do postoje. Jon několikrát Gusmaa zasáhl a při dalším pokusu o klinč trefil Brazilce kolenem do slabin, až musel rozhodčí utkání přerušit. Gusmao se otřepal a vrátil se do zápasu, ale první kolo bodově získat nedokázal. 

Druhé kolo začalo podobně jako první. Jones chytil soupeře do klinče, ale znovu udeřil kolenem do slabin a utkání bylo opět přerušeno. Soupeř si vzal čas na vydýchání a vrátil se do boje. Bojovalo se na pletivu, kde Jones dominoval. V druhé polovině kola se zápas vrátil do postoje, kde Jon využíval svých dlouhých paží a zasahoval přesnými kombinacemi.

V závěrečné fázi držel budoucí šampion střed oktagonu a určoval tempo zápasu. Po minutě zkusil soupeře vzit na zem, to se mu sice nepodařilo, ale natlačil ho na pletivo, kde ho potrápil četnými přesnými údery. Tehdy Jones ukázal, co budou jeho největší zbraně a co čeká všechny další soupeře. Síla, wrestling, dlouhé přesné údery a nezvyklé kombinace. S tak pestrou škálou dovedností si jeho brazilský protivník nevěděl rady a prohrál po třech kolech jednomyslně na body.
Zdroje:  https://www.youtube.com/user/UFC

Nejnovější články