Když vítěz není spokojený – brilantní bitvu Fergusona s Cerronem ukončilo nehezké zranění

Když vítěz není spokojený – brilantní bitvu Fergusona s Cerronem ukončilo nehezké zranění Ton Ferguson - Donald Cerrone, UFC 238 | zdroj: Profimedia

Měl to být skutečný hlavní zápas večer a očekávání naplnil

Tony Ferguson a Donald Cerrone měli nabídnout divokou bitvu, v níž se střetnou Cerroneho metodické a drtivé kopy a skvělý direkt s Fergusonovou vynalézavostí a neortodoxním stylem. Jeden z trenérů dokonce dával na sociální sítě fotku, že oba borci před vážením využívají stejnou saunu a domluvili, že „zítra to bude bitva“.

A také, že byla. V prvním kole měl navrch Kovboj Cerrone. Jeho přední ruka častěji nacházela Fergusona, který ukazoval, že naposledy bojoval v říjnu 2018 a za poslední dva roky měl jen dva zápasy. Je pravda, že má vždy pomalejší kola, ale tady mu naskakovaly bojové okruhy zřetelně pomaleji.

První kolo na body vyhrával Cerrone, ale k jeho konci už bylo vidět, že se El Cucuy probouzí. Otočky začaly díky loktům nacházet cíl a nebo kryly Cerroneho útoky a Tony začal ukazovat svůj typický, matoucí pohyb po oktagonu.

 

Během pauzy se ukázala pozoruhodná věc. Oba borci k sobě chovali před zápasem i po něm obrovský respekt. Po odpískání prvního kola si vysmátý Cerrone chtěl plácnout s Fergusonem, protože ho boj bavil a fighteři tak často dávají najevo, že „jsou na stejné stránce.“ Jenže Ferguson jen urputně díval na nastavenou ruku a jen se sebezapřením a s velkou silou si plácnul. Tony Ferguson totiž do zápasů vstupuje s jasným mindsetem – protivník je nepřítel a je třeba ho zničit. A projevy přátelství jej jen vyvádí ze zóny, kam se dostal. Donald Cerrone Ton Ferguson - Donald Cerrone, UFC 238 | zdroj: Profimedia

Pak přišlo druhé kolo a Kovboj musel čelit mexické noční můře. V nádherně technické bitvě pokračovali oba borci, Kovboj sypal především ruce, protože spíš nacházely cíl, na rozdíl od kopů, které El Cucuy vykryl. Ferguson ale víc a víc odpovídal direkty, lokty z otočky, step-in lokty a jeho kopy začínaly Cerroneho štípat. V půlce druhého kola už byly Cerroneho vousy zbrocené krví a obličej měl zarudnutý. Ačkoliv trochu mohutnější, Cerronemu víc a víc odletovala hlava po každé pěsti či loktu, který našel cíl.

Těsně před koncem měl už pod pravým okem masivní hematom a jeho vousy byly plné krve. Pak přišel kontroverzní moment. Bzučák oznámil konec kola a sudí Dan Miragliotta včas nevstoupil mezi oba bojovníky. Ferguson ještě dokončil kombinaci, takže už uvolněný Cerrone dostal ránu na levou část obličeje asi vteřinu po doznění bzučáku.

Jindy by to byla jen nepříjemnost, ale vzhledem k dalším událostem to vyvolalo nevoli fanoušků. Tady je třeba říct, že toto je role (a chyba) sudího. Musí mít přehled o čase a vrhnout se mezi fightery v momentu, kdy je konec kola. Nedá se spoléhat na to, že borci, kteří už do sebe 10 minut rubou a jsou otřesení a v bojovém módu budou okamžitě reagovat.

Cerrone tak odešel ledovat tvář do svého rohu a Ferguson byl naštvaný, jak na Miragliottu, tak na sebe. Na další kolo ale už nedošlo. Už během ledování oka Cerroneho měli diváci obavy, zda bude moci nastoupit. Nakonec si cestu do rohu našel, ale udělal začátečnickou chybu. Vysmrkal se.

Donald Cerrone Ton Ferguson - Donald Cerrone, UFC 238 | zdroj: Profimedia

Ve chvíli, kdy máte zlomený nos riskujete, že dopadnete jako Cerrone. Krev se vyvalila do podkoží kolem oka a definitivně ho zavřela. Kovboj se zoufale snažil otevřít si oko prsty, ale marně. Logicky tak musel přijít na řadu lékař, který nemohl říct nic jiného, než že Cerrone nemůže kvůli zranění pokračovat. Cerrone byl naštvaný, Ferguson byl naštvaný, protože diváci na něj bučeli a doznění zápasu bylo spíš smutné. Tony se neradoval, ostatně, předtím měl psychické problémy a toto podtrhlo fakt, že ještě není zcela v pořádku. Prostě divný konec zápasu.

Ovšem zápasu, který byl dechberoucí, strhující a skvělý. A nemylte se, Ferguson byl na cestě k vítězství. Cerrone byl rozbitý a dalších pět minut by buď nezvládl a nebo skončil se sekanou místo obličeje. Ostatně, už teď měl zlomenou očnici a nos. Před Tonym Fergusonem by teď měl být zápas o titul, ale Dana White zjevně pokukuje po návratu Conora McGregora.

 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články