Maia vs. Burns: Sobotní turnaj UFC Brasília přinese souboj mistrů světa v jiu-jitsu

Maia vs. Burns: Sobotní turnaj UFC Brasília přinese souboj mistrů světa v jiu-jitsu zdroj: Profimedia

Světový šampioni v brazilském jiu-jitsu, odborníci na rear-naked-choke i arm bar. Damian Maia a Gilbert Burns ozdobí hlavní kartu brazilského turnaje UFC Fight Night 170.

V hlavním předzápase se utkají dva domácí mistři brazilského-jiu jitsu. Demian Maia i Gilbert Burns jsou několikanásobní mistři světa a své umění v jiu-jitsu, dokonale přenesli do MMA. Dohromady utáhli dvaadvacet soupeřů a ukončení před limitem čekáme i v tomto brazilském derby. 

Starší z obou zápasníků, dvaačtyřicetiletý Demian Maia, je rodák ze Sao Paula a již v mladém věku začal trénovat judo a později karate. V devatenácti letech přesunul svou pozornost k brazilskému jiu-jitsu, po čtyřech letech získal černý pás a do Brazílie přivezl mnoho titulů světového šampiona.

Profesionální dráhu v MMA odstartoval už v roce 2001 a nyní má bilanci 29-8, když 14 soupeřů ukončil pomocí submission. Úvod kariéry ozdobilo 11 vítězství, než prohrál s Natem Marquardtem na UFC 102. Po vítězství nad Danem Millerem přišla nečekaná nabídka na titulový zápas ve střední váze. Andersonu Silvovi se zranilo několik soupeřů a tak dostal Maia nabídku, která se neodmítá. V pětikolovém zápase však zvítězil Anderson Silva a Maia promarnil svoji první titulovou šanci.

Po porážce s Chrisem Weidmanem Maia usoudil, že bude lepší jít o váhu níž, do welteru. Po dlouhé zápasové sérii, kdy střídal vítězné duely s prohranými, začala v roce 2014 šňůra sedmi výher v řadě, která vyvrcholila titulovým duelem s Tyronem Woodleym. Maia svojí oblíbenou technikou rear-naked-choke uškrtil Neila Magnyho, Matta Browna i Carlose Condita. Na UFC 211 ve třech kolech přetlačil Jorge Masvidala a po zápase klekl před Danou Whitem a prosil o zápas proti šampionovi. Prezident UFC souhlasil a domluvil utkání s Tyronem Woodleym na turnaj UFC 214. V pěti kolech, kdy šampion ubránil 21 pokusů o takedown, padlo do té doby nejméně úderů v dějinách titulových zápasů (nedávno tento rekord překonal Israel Adesanya s Yoelem Romerem) a není nutno dodávat, že zápas nebyl příliš divácky atraktivní. T-Wood ovšem pás obhájil a Maia opět prohrál důležitý zápas. 

Po jednoznačných porážkách s Usmanem a Covintgonem se vrátil na vítěznou vlnu a drží sérii třech výher v řadě. V posledním zápase poslal olympijského wrestlera Bena Askrena do sportovního důchodu, když ho uškrtil ve třetím kole. 

Demian Maia je pokorný, hodný a inteligentní člověk, kterého lidé milují. Fanoušci, zápasníci, management i Dana White, všichni hovoří o brazilském zápasníkovi s velkým respektem a úctou. I ve svém pokročilém sportovním věku se drží na páté příčce žebříčku a zdaleka nemyslí na konec kariéry a touží dál trápit své soupeře. 

Gilbert Burns (17-3) je o devět let mladší bojovník z Ria de Janeira, který trénuje s Viktorem Peštou v Hard Knocks 365 na americké Floridě. V zádech má sérii čtyř výher a další vítězství ho posune mezi deset nejlepších bojovníků welterové váhy.

Stejně jako Maia, je i Burns světovým šampionem v brazilském jiu-jitsu. Čtyřikrát vyhrál světové mistrovství a v roce 2012 odstartoval profesionální kariéru v MMA. Začal opravdu ve velkém stylu, když prvních sedm utkání ukončil do konce první minuty. Čtyři submise a tři knockouty a UFC rychle přispěchalo s nabídkou do soutěže The Ultimate Fighter, kde výběr brazilských bojovníků probíhal, trénoval legendární Vitor Belfort

Reality show sice nevyhrál, ale kontrakt stejně podepsal. První tři duely v UFC jednoznačně ovládl, dvakrát použil armbar, ve třetím zápase soupeře přestřílel v úderech. Za téměř dokonale provedené armbary, si vysloužil dva bonusy za výkon večer a odměnu 50 tisíc amerických dolarů.  V letech 2015 - 2018 střídal sérii výher a porážek, dvakrát prohrál na body a od Dana Hookera schytal tvrdé KO. Jason Saggo a Dan Moret na Burnse nestačili a oba prohráli v druhém kole knockoutem. Pátým armbarem kariéry, donutil odklepat Lukasze Sajewskiho, který se nedávno utkal s Laošem Kleinem na turnaji Oktagonu. Během posledních dvou let vyhrál čtyři duely, rear-naked-chokem utáhl Mika Davise, v posledním zápase porazil Gunnara Nelsona po třech kolech a posunul se na dvanácté místo wetlerové divize. 

Působivá bilance, možná nejlepší armbar napříč organizací, zkušenosti a ideální sportovní věk. To jsou zbraně muže, který již byl světovým šampionem. Nyní touží získat nejcennější mistrovský pás, titul v UFC. Demian Maia pořádně prověří schopnosti talentovaného bojovníka a pokud Burns uspěje, posune se mezi elitu a zase o krok blíž titulové šanci. 

Zdroje:  UFC

Nejnovější články