Otřes mozku, deprese, problémy s váhou, zrušený zápas a vyhazov z UFC. Eric Spicely zažívá těžké období

Otřes mozku, deprese, problémy s váhou, zrušený zápas a vyhazov z UFC. Eric Spicely zažívá těžké období zdroj: Profimedia

Přípravu na poslední zápas zkomplikovala Američanovi antidepresiva. Z UFC odchází už podruhé, i tak ale věří, že si vybojuje třetí šanci.

Existuje celá řada důvodů, proč se MMA bojovníci vrací do klece, u každého se motivace maličko liší. Někdo se chce zapsat do historie, další usiluje o slávu, jiné táhnou zase peníze. Ne všichni se ale mohou prosadit, konkurence je velká a úspěch čeká jen na pár šťastlivců. Vyprávět by mohl Eric Spicely, který se už podruhé loučí s UFC.

Američan se měl ukázat o víkendu na turnaji UFC Fight Night 173, kde na něj čekal Markus Perez. Spicely si od zápasu hodně sliboval, vnímal ho jako další šanci pořádně se ukázat a také vydělat nějaké peníze, aby mohl zaplatit účty. Žádné další zaměstnání totiž nemá, plně se soustředí pouze na trénink. O to víc ho muselo mrzet, že se zápas nakonec neuskutečnil. Aby bylo jasné proč, musíme se vrátit v čase o rok nazpět, kdy měl Spicely poslední zápas.

Tehdy si zatancoval s Deronem Winnem, jenž sice nepatří mezi dlouhány, o to víc se ale umí položit do úderů. Důkazem je fakt, že si Spicely krom porážky odnesl také otřes mozku. Následkem zranění se pak u něj objevila těžká deprese. Jak bojovník sám následně přiznal, celý měsíc po zápasu nebyl schopen opustit byt. Na řadu tedy přišla antidepresiva, díky nimž se mu výrazně ulevilo. Nedlouho poté se mohl také vrátit do tréninku. Prášky nicméně zadělaly na jeden zásadní problém. „Jedním z vedlejších účinků je nabírání na váze, je prostě hodně těžké shodit pár kil. Pokoušel jsem se to vyřešit. Poprvé v mé kariéře pro mě bylo shazování zatraceně těžké,” vysvětlil v rozhovoru pro server MMA Fighting.

Eric Spicely zdroj: Profimedia

Vracíme se zpět do období před zápasem s Markusem Perezem. Jako by toho na Spicelyho nebylo dost, při přesunu do Spojených států se do země nedostali jeho trenéři. Důvodem byla opatření spojená s onemocněním COVID-19. Spicely totiž trénuje v kanadském Tristar Gymu v Montrealu. V přípravě na zápas tedy zůstal sám. Byl nucen improvizovat, což se projevovalo mimo jiné také tím, že trénoval v hotelovém pokoji na matracích opřených o zeď.

Manažer Daniel Rubenstein tou dobou zajišťoval podporu ze strany veterána Toma Lawlora, jenž měl Spicelyho doprovodit do oktagonu. K tomu sehnal také specialisty na shazování váhy ze společnosti Lockhart and Leith. Američanovi nezbývalo nic jiného, než na nějaký čas vysadit antidepresiva, aby se tělo odblokovalo a on mohl shodit přebytečné kilogramy. To se skutečně stalo. Krátce po vysazení dokázal shodit pět liber. Šikovný Rubenstein dokonce dokázal vyjednat catchweight ve váze do 195 liber (88,45 kilogramů).

Ve čtvrtek večer se Spicely dostal na 210 liber (95,2 Kg), shazoval tempem 2 libry za hodinu. Pro manažera měl ale i špatné zprávy. Ve vaně prodělal záchvaty paniky a několikrát omdlel. Po přesunu do přenosné sauny dokonce prohlásil, že se cítí, jako kdyby umíral. O dvacet minut později znovu omdlel. Jeden z doktorů pod křídly UFC doporučil, aby bojovník se shazováním přestal. To už bylo na Rubensteina moc a zápas odpískal.

Spicely následně poslal omluvný e-mail, nabídl také, že změní medikaci, aby mohl příště bez problémů nastoupit. Když ale přistál zpět v Montrealu, Rubenstein ho informoval, že mu byla ukončena smlouva. Spicely byl překvapen. Po prohře s Winnem měl pocit, že se minimálně postaral o zajímavou show, což se také cení. Dokonce mu bylo potvrzeno, že může nastoupit i do zbývajících tří zápasů, na něž se vztahovala smlouva. To už ale nyní evidentně neplatí.

Eric Spicely Eric Spicely bojuje mimo oktagon také s depresemi | zdroj: Profimedia

Sportovec však celou záležitost bere s velkým nadhledem a UFC nic nevyčítá. Přiznává, že jeho staré já by situaci vnímalo jako definitivní konec. Díky lékům vidí vyhazov pouze jako malý krok zpět, který chce překonat. „Myslím si, že pro většinu lidí jde o špinavé tajemství, což platilo i pro mě. S léky jsem měl asi začít mnohem dřív, nechtěl jsem si ale přiznat, že mám nějaký problém, nebo mi to připadalo trapné,” vysvětlil. S problémem mu ale pomohli jeho přátelé a trenéři. Brzy si uvědomil, že vlastně nejde o něco neobvyklého. Obzvlášť mezi bojovníky je podle něj mnoho lidí s podobným problémem, akorát o něm nemluví.

Jedno je jisté. Spicely jen horko těžko vybojuje třetí šanci v UFC. Nyní musí navíc řešit mnohem palčivější problémy. „Na účtu nemám žádné peníze, takže musím přijít na to, jak si teď budu vydělávat. V Kanadě pracovat nemohu, protože nejsem občanem, chodím tady ale do gymu. Bude to ještě zajímavé.”

Nejnovější články