Souboj Gruzie s Ruskem dopadl jednoznačně, Dvalishvili ruského ex-šampiona zdemoloval

Souboj Gruzie s Ruskem dopadl jednoznačně, Dvalishvili ruského ex-šampiona zdemoloval Petr Yan vs. Merab Dvalishvili | zdroj: Profimedia

Po slovních přestřelkách přišla i ta v kleci a výsledek svým provedením šokoval všechny

Byl to vyhrocený týden. Souboj Rusa Petra Yana s Gruzíncem Merabem Dvalishvilim měl předehru v rámci slovních přestřelek, a to hned z několika důvodů. V první řadě to byl fakt, že Dvalishvili je tréninkový parťák současného šampiona bantamu Aljamaina Sterlinga, který sebral titul právě Petru Yanovi. Poprvé kvůli chybě Rusa, který použil nedovolený útok, podruhé už čistě díky Sterlingově wrestlingu, který limitoval do té doby brilantního Yana. Ten porážku těžce nesl a nešetřil kritikou svého nástupce. Hádky se logicky přenesly i do souboje s Dvalishvilim, kdy Yan prokazoval nemalou aroganci a v rámci vzájemného pošťuchování nazval Gruzínce nulou. Druhá rovina konfliktu je politická. Gruzie s Ruskem rozhodně nemá dobré vztahy a současná politická lidová vlna v Gruzii a solidarita s Ukrajinou opět probudila nelásku k Rusům. Tiskové konference i vážení tomu odpovídaly a bylo jasné, že oba borci se nemají rádi a Yan i odmítl svému soupeři před zápasem plácnout rukavicemi.

Yan je, jak už bylo řečeno, vynikající bojovník a jeden z nejlepších bantamů posledních let. Předpokládalo se, že by měl díky své skvělé adaptabilitě, kdy se kolo od kola zlepšuje, Gruzínce známého především skvělým kardiem a zápasem porazit. To se ovšem nestalo, protože do klece vtrhlo gruzínské dynamo a kompletně Rusa zdemolovalo. Dvalishviliho stájovému kolegovi se podařilo Yana zastavit pomocí dlouhých sekvencí, kdy držel soupeře na zemi. Ale to, co předvedl Gruzínec byl úplně jiný level dominance. Neustále střídal pokusy o strh (vytvořil nový rekord UFC v počtu pokusů, doposud jej držel Cain Velasquez v zápase s Junior dos Santosem) a i když se jim Yan většinu času dokázal bránit, okamžitě následovaly útoky na hlavu a ve chvíli, kdy se Yan snažil přejít do boje v postoji, opět přišel pokus o strh. Znovu a znovu a znovu.

Zatímco se Yan bezúspěšně snažil najít jakékoliv tempo, Dvalishvili šel dopředu v naprosto zdrcujícím rytmu. Je třeba zdůraznit, že Yan dělal co mohl a kdokoliv jiný by pravděpodobně byl ukončený, ale po třetím kole bylo zcela jasné, že prostě neví, co dělat. Bylo vidět, že se postupně opět adaptuje, ale ne dostatečně. Tempu svého soka nestačil a i když dokázal bránit strhy, s každou další přestávkou bylo vidět, jak je unavenější, jeho obličej nateklejší a ani jeho roh mu nedával jakékoliv rady vedoucí k vítězství. Naopak Dvalishvili, v jehož rohu stálo duo Longo – Serra a šampion Sterling postával a dostával přesné instrukce. V pátém kole už Yan takřka neviděl na jedno oko a jeho zoufalství podtrhl fakt, že se sám pokoušel o takedowny. Slouží mu ke cti, že zápas dokončil, ale výsledek byl jasný, Dvalishvili Yanem doslova prošel k vítězství 50-45 na body.

Svůj pozápasový rozhovor ukončil slovy „Sláva Ukrajině, sláva Gruzii, ať už je mír“ a je otázka, co dál. Sterling se utká s Henry Cejudem v obhajobě titulu. Pokud by Sterling prohrál, cesta je jasná, Dvalishvili půjde svého kamaráda pomstít. Doposud byl ovšem jasně proti tomu, aby sám se Sterlingem bojoval, což se ale v pozápasovém rozhovoru změnilo a zdá se, že jej nakonec tým přesvědčil, že by se měli oba jejich borci případně utkat. A třetí možností je Sean O´Malley, který kontroverzně porazil Yana (i když všichni byli slepotou rozhodčích v tomto zápasu šokováni), ovšem ten sám asi v tuhle chvíli nechce spadnout pod kola rozjetého gruzínského rychlíku.

Zdroje:  Vlastní , UFC

Nejnovější články