Souboj „neporažených“ ovládl španělský matador Topuria, který svéráze Mitchella naprosto přejel

Souboj „neporažených“ ovládl španělský matador Topuria, který svéráze Mitchella naprosto přejel Ilia Topuria | zdroj: Profimedia

Očekávanou bitvu dvou neporažených pérových vah UFC opanoval Španěl Ilia Topuria. Američana Bryce Mitchella donutil odklepat již v druhém kole a vyhlásil útok na vrchol divize.

 

 

Las Vegas bylo svědkem posledního velkého turnaje největší světové MMA organizace. Hlavní kartu galavečera UFC 282 otevřel zápas dvou v profesionální kariéře neporažených borců, kteří by v budoucnu rádi atakovali příčky na vrcholu pérové váhy. 

28letý Američan Bryce Mitchell sice figuroval před zápasem jako devítka divize se skóre 15-0, nicméně málokdo ví, že i on poznal před čtyřmi lety hořkost porážky. Před podpisem smlouvy s UFC totiž nastoupil do dvou zápasů v rámci reality show The Ultimate Fighter, kde v jednom z nich podlehl na submisi v třetím kole Bradu Katonovi, který se v UFC později neprosadil. Zápas se ale do oficiální bilance nepočítá. 

To španělský přízrak Ilia Topuria (11-0) zkušenost s prohrou opravdu zatím nemá. „El Matador“ v pouhých 25 letech patří mezi prvních patnáct mužů pérové váhy UFC a přes devátého Mitchella chtěl prorazit do první desítky. Ve svých čtyřech dosavadních zápasech v UFC se prezentoval třemi knockouty a s černým páskem v brazilském jiu-jitsu rozhodně představuje velké nebezpeční pro všechny.

Zápas obou borců sliboval velmi atraktivní duel a již od prvních vteřin fanoušci dostali to, co očekávali. Mitchell pocítil hned při prvních úderech, že mu chce Topuria s každým úderem utrhnout hlavu. V polovině kola pak pochopil, že v postoji to nepůjde. 

Španěl byl ve výměnách tvrdší a přesnými kombinacemi Američana ničil. Mitchell se pokoušel o přenesení boje na zem, nicméně Topuria ukázal výborné oko a soupeřovy pokusy o takedown skvěle četl. Minutu před koncem prvního kola pak Mitchell přece jen dostal soka pod sebe, nicméně pouze do konce kola odkontroloval pozici a nezpůsobil žádné výrazné škody. Naopak sám musel být během přestávky mezi koly v péči cutmana kvůli drobným tržným ranám nad levým okem.

Hned v úvodu druhého kola se Topuria vytasil nenápadným úderem ze zadní, který otřásl americkým bojovníkem. Mitchell se opět pokoušel o takedown, nicméně Topuria byl na tento scénář výborně připraven a čekal na svou příležitost. Ta přišla v polovině kola, kdy došlo k zajímavé výměně, v níž trefil zvedák a poslal Američana poprvé na zadek. 

Následoval tvrdý ground and pound a arm triangl, který byl tak těsný, že Mitchell odklepal prakticky okamžitě. Topuria doručil přesně to, co slíbil.

Po dominantním vítězství Topuria vyhlásil útok na vrchol divize. „Dejte mi titulovou šanci, pokud ne, přineste mi ´T-city´ (Briana Ortegu) do Madridu, pojďme udělat UFC ve Španělsku,“ vyzval během pozápasového rozhovoru trojku divize. Španěl s německo-gruzínskými kořeny sice po vítězství dostal vstupenku do první desítky, zápas o titul si ale ještě bude muset zasloužit. Trochu překvapením bylo, že se nepustil do Paddyho Pimbletta, kterého měl dlouhodobě na mušce a na poslední hromadné tiskovce si dali slovní přestřelku. Tento zápas ale nakonec smetl ze stolu i Dana White, podle něhož má teď Ilia vyšší ambice.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články