Tipujeme výsledky hlavních zápasů UFC 284

Tipujeme výsledky hlavních zápasů UFC 284 Yair Rodriguez vs. Josh Emmett | zdroj: FOTO: UFC

Vrcholem UFC 284 v Austrálii budou dvě titulové bitvy. Jak tipujeme jejich výsledek?

 

Volkanovski vs. Makhachev

Michael Cron: Pro mě už teď největší zápas tohoto roku, vlastně vůbec největší zápas, jaký UFC za dlouhou dobu dokázala domluvit, souboj dvou dominantních bojovníků, kteří jsou navíc šampioni svých divizí. A s tím vším hlavní otázka, nad kterou si fanoušci lámou hlavu už od chvíle oznámení – dokáže Volkanovski ubránit Makhachevovy strhy? A jestli ho Islam dostane na zem, dokáže ho tam udržet? Odpověď samozřejmě dostaneme až v neděli nad ránem, ale věřím, že půjde o daleko vyrovnanější zápas, než jaký jsme viděli na podzim mezi Islamem a Oliveirou. Alexander se svou excelentní kondicí, tvrdostí a hlavně zápasovou chytrostí by měl představovat důstojného soupeře a s podporou domácího publika by mohl vzít Makhachevovi titul po vyčerpávající bitvě na body.

Tip: Volkanovski na body


Tomáš Bříza: Konečně megazápas, který mi dává krom komerčního hlediska také smysl z toho sportovního. Volkanovski v posledním zápase s Hollowayem prokázal, že ve své divizi zřejmě opravdu nemá konkurenci. Mohl to samozřejmě hrát na jistotu a počkat na příhodnější okamžik, kdy vyzvat šampiona z vyšší váhovky, ale takhle to má být. Makhachev je momentálně asi ta největší možná výzva. Ač bych to však Alexovi strašně přál a budu mu fandit, nemyslím si, že dokáže Islama knockoutovat a zároveň bude mít spoustu práce s bráněním takedownů a vstáváním ze zad. Dagestánec má prostě všechny předpoklady k tomu, aby zvítězil, i když na něj bude publikum soustavně bučet.

Tip: Makhachev na body

Aleš Smutný: Nesnáším superfighty. Ale tenhle se mi líbí. Volkanovski už jednou v lehké váze nastoupil, vzhledem k jeho konstituci to není takový problém nabrat váhu (a nebude to pro něj šok jako třeba kdysi pro Conora) a zápas s Makhachevem nabízí novou výzvu, která, přiznejme si, v pérové váze pro Alexe chybí. Navíc je to podle mě zápas 50/50, protože na jedné straně je klasický dagestánský zápasník, méně flexibilní než Khabib, méně prozkoušený (dojít si k titulu bez nutnosti bojovat s Gaethjem, Poirierem, Chandlerem či Dariushem je celkem umění), ale rozhodně ne neschopný. Naopak Volkanovski má za sebou boj s těmi nejlepšími z nejlepších (v případě Hollowaye dokonce třikrát a ten je podle mě nejlepší pérovka v historii UFC - společně s Alexem), ale tady bude muset kompenzovat výškovou převahu, silový rozdíl a fakt, že Dagestánec bude sázet jeden takedown za druhým. Klidně se může stát, že uvidíme nezáživných 25 minut, kdy se bude Volkanovski u pletiva neustále bránit a přežívat. Ale budu sázet na skvěle připravené plány Volkanovskiho týmu a jeho bizarní fyzické i technické schopnosti.

Tip: Volkanovski na body

 

Martin Zajíc: Jednička s dvojkou žebříčku napříč všemi vahami, co víc si přát? Volkanovski tahá šňůru neuvěřitelných 22 výher za sebou a v UFC je stále neporažen, přestože se utkal prakticky se špičkou divize pérové váhy. Volkanovski má výhodu domácího prostředí a dle papírových předpokladů by měl mít díky své výbušnosti a skvělému fight IQ velkou šanci, nicméně krok o váhovku výše bude pro něj pravděpodobně příliš velké sousto. Islam Makhachev už při vzájemném staredownu čněl nad svým soupeřem a fyzické parametry jsou jednoznačně na jeho straně. A jsem přesvědčený, že právě síla rozhodne tento duel. Dagestánec sice před zápasem avizoval, že všechny překvapí tím, že bude chtít dominovat i v postoji, ale myslím, že je to z jeho strany pouze mindgame. Za mě se dočkáme brzkého ukončení v prvním či druhém kole. 

Tip: Makhachev – submise nejpozději v 2. kole

 

Lukáš Muladi: Na tento zápas se těším už hodně dlouho, přece jen, souboj dvou šampionů a dvou nejlepších bojovníků UFC současnosti se jen tak nevidí. Volkanovski se lepší každým zápasem a svoje soupeře v posledních duelech přejížděl rozdílem třídy. Navíc má neskutečnou mentalitu a v zápase je nemožné jej zlomit. I tak se o to Makhachev určitě pokusí a myslím, že má bohužel velkou šanci, aby se mu to podařilo. Jeho wrestling je světelné roky napřed oproti komukoliv v UFC a jeho MMA grappling je stejně tak dobrý. Proti Oliveirovi ukázal, že má navíc i velice dobrý striking, protože právě tvrdá zadní započala zkázu brazilského bojovníka. Volk by měl mít i tak lepší postoj, ale obávám se, že jeho tvrdé údery proti většímu Makhachevovi nebudou fungovat tolik jako v pérové váze a jakmile ho Makhachev chytí a povalí na zem, bude pro Volkanovskiho problém dostat se zpátky na nohy. Makhachev je přece jen větší a na zemi a v klinči mu Volk nemůže konkurovat. Fandím australskému šampionovi a ať už zápas dopadne jakkoliv, zaslouží si pořádný respekt, že jde o váhovku výš. Bohužel, myslím si, že vyhraje Makhachev na RNC ve druhém kole.

Tip: Makhachev, RNC ve druhém kole 

 

Rodriguez vs. Emmett

Michael Cron: Je to titulový zápas tak trochu z nouze, ale nemělo by to nikoho odradit, protože by mělo jít o velkou a nejspíše dost krvavou bitvu. Rodriguez bude mít výhodu v dosahu, jeho kopy budou Emettovi dělat problémy, zvláště pokud mu bude útočit na přední nohu. Josh totiž bude potřebovat velmi dobrý pohyb, aby se dostal k Yairovi na tělo a využil své největší (a tak trochu jediné) zbraně, drtivého pravého háku. Mexického bojovníka tak vidím po právu jako mírného favorita. Emetta bych ale rozhodně neodepisoval, Yair se při svých divokých útocích často dostává do nepříjemných situací, kdy je velmi snadné jej trefovat a proti Joshovi a jeho pravačce by se mu to mohlo škaredě vymstít.

Tip: Rodriguez na body

 

Tomáš Bříza: Je to dobrý zápas, ale prozatimní titul si podle mě ani jeden z pánů aktuálně nezaslouží a jde jen o marketingový tah UFC. Když už, tak by o něj měli bojoval Max Holloway a Arnold Allen. Pojďme ale zpátky k Yairovi a Joshovi. Z promo videí jsem nabyl dojmu, že Emmett je knockoutér, kterému stačí trefit jednu dobrou ránu a soupeř končí. To se ale statisticky tak často neděje a Yair má dobrý pohyb. Na druhou stranu ale jeho kopací styl vybízí k tomu, že Američan dobře zakontruje a bude vymalováno. Tohohle pocitu se nemůžu zbavit, byť bych Rodriguezovi vítězství přál.

Tip: Emmett T/KO

 

Aleš Smutný: Rodriguez předvedl proti Hollowayovi nádherný zápas a je vidět, že technicky hodně dospěl. Problém je v tom, že je neaktivní z hlediska frekvence zápasů a tak není moc dalších příkladů téhle "nové" verze. U Emmetta to s frekvencí není o moc lepší, ale tam víme co čekat - sílu a velmi fyzický styl boje na rozdíl od hodně technického (ke své škodě občas až moc) Rodrigueze. Popravdě, když bude mít Emmett prozatimní titul, bude to dost bizarní pohled. Šanci ale má, protože jak byl vždycky Rodriguez aktivní v ofenzivě, jeho obrana byla vždy dost průchodná. To se zlepšilo třeba i s Hollowayem, byť prohrál, a myslím, že pokud výkon zopakuje, Emmetta smete. Sázím na mládí a techniku.

Tip: Rodriguez TKO

 

Martin Zajíc: Upřímně moc tento boj o prozatimní titul pérové váhy UFC nechápu. Yair Rodriguez po svém návratu z dvouletého bojového půstu předvedl šílenou odolnost v zápase s Maxem Hollowayem a i v boji s Brianem Ortegou ukázal, že se s ním musí stále počítat. Jedno vítězství je ale pro titulový souboj dle mého málo, i když u něj bych to ještě dokázal s přimhouřenými oči pochopit. To Josh Emmet se sice veze na vlně pěti výher v řadě a v současnosti je pětkou divize, ale dokážu si představit minimálně jednoho či dva bojovníky ve váze, kteří by si tuto šanci zasloužili více. V samotném zápase ale očekávám skvělou podívanou a pětikolovou krvavou řežbu s konečným vítězstvím Mexičana Rodrigueze.

Tip: Rodriguez - na body

 

Lukáš Muladi: Nemyslím si, že by tenhle zápas šel na zem a oba kluci si to určitě rozdají v postoji. Josh Emmet je nenápadný zabiják, který o sobě nedává moc znát, ale jeho tvrdý striking je pořádná hrozba pro kohokoliv. Taky Yair Rodriguez je skvělý striker, i když má úplně jiný styl. Hodně kope a je velice nepředvídatelný a v tom bude mít proti spíše boxujícímu a ortodoxnímu Emmetovi výhodu. Zatímco tvrdost bude na straně Američana, Rodriguez bude mít výhodu dlouhého dosahu a rychlých kopů. Těžko říct, kdo to nakonec urve, ale spíše si tipuju Rodrigueze.

Tip: Rodriguez TKO

Nejnovější články