UFC zažilo další faul kolenem do hlavy, tentokrát však s jiným výsledkem. Jak je to možné?

UFC zažilo další faul kolenem do hlavy, tentokrát však s jiným výsledkem. Jak je to možné? Eryk Anders trefuje kolenem klečícího Darrena Stewarta. | zdroj: Getty Images

Eryk Anders si zavřel cestu k vítězství nelegálním kolenem. Zápas ale na rozdíl od Petra Yana neprohrál

Minulý týden jsme byli svědky bizarního zápasu mezi Petrem Yanem a Aljamainem Sterlingem, který vyústil v diskvalifikaci ruského bývalého šampiona. Tu si Yan vysloužil, když v rozporu s pravidly trefil klečícího Sterlinga kolenem do hlavy a ten nebyl schopen pokračovat.

A velice podobnou situaci jsme mohli vidět i dnes na turnaji UFC Vegas 21, v zápase mezi Erykem Andersem a Darrenem Stewartem.

Samotný zápas byl docela atraktivní, oba borci měli dobré momenty, ale v průběhu prvního kola začal být dominantnější Eryk Anders. Ten šikanoval Stewarta u klece, kde jej na konci kola začal trefovat tvrdými údery a byl už velice blízko k výhře na TKO. Ale Stewart se snažil neustále bránit a rozhodčí Herb Dean tak nechal zápas běžet. Nakonec jej Anders přišpendlil klečícího ke kleci a kopl jej kolenem do hlavy. Tohoto porušení pravidel si ještě rozhodčí nevšiml, navíc koleno nebylo tak silné a Stewart se po něm ihned zvedl. O pár vteřin později ale došlo k úplně stejné situaci a Anders znovu trefil klečícího Stewarta kolenem do hlavy.

Teď už si toho však Herb Dean všiml a zápas přerušil. Otřesený Stewart dostal pauzu na rozdýchání a do oktagonu byl přivolán lékař. Po chvíli se však Stewart postavil a ukázal bojovné srdce, když řekl, že chce v zápase pokračovat. Rozhodčí Dean se zeptal přivolaného lékaře, zda povolí Stewartovi bojovat. Ten byl na vážkách, ale po chvíli zkoumání raději zakázal Stewartovi v souboji pokračovat a rozhodčí tak zápas ukončil.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MMA VIRTUOSO (@mma_virtuoso)

Jenže oproti výsledku souboje mezi Yanem a Sterlingem, kde byl ruský bojovník za podobný faul diskvalifikován, bylo v tomto případě rozhodnuto, že tento zápas je „bez výsledku“ (no contest). Bylo to dáno tím, že zatímco v Yanově případě rozhodčí posoudil faul jako úmyslný, v případě Anderse se podle rozhodčího jednalo o neúmyslný faul.

Posuzovat faul jako úmyslný a neúmyslný je ve většině situací velmi obtížné. Jen těžko si lze představit, že by Petr Yan úmyslně porušil pravidla a riskoval tak ztrátu svého šampionského titulu. Lze sice namítat, že jej tehdy rozhodčí těsně před kolenem varoval povelem „down“, kterým mu říkal, že Sterling je v pozici zápasníka na zemi. Jenže ruský bojovník na tom není s angličtinou úplně nejlépe a mnohem pravděpodobnější verze je, že nevěděl co mu rozhodčí říká, a zároveň si nevšiml, že Sterling klečí na koleni. To jej samozřejmě neomlouvá a za svoji chybu tak draze zaplatil svým šampionským titulem.

Tak či tak, jde vidět, že hranice mezi diskvalifikací a rozhodnutím „bez výsledku“ je velice tenká a bojovníci by se v prvé řadě měli naučit pravidla a dávat si pozor na zbytečné chyby, které je potom stojí vítězný zápas.

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články