Už nejsem jen šampion, jsem teď nejlepší bojovník na světě, holedbá se Makhachev

Už nejsem jen šampion, jsem teď nejlepší bojovník na světě, holedbá se Makhachev Islam Makhachev | zdroj: FOTO: UFC

Islam Makhachev vysvětlil, proč je teď právě on tím nejlepším bojovníkem na světě a nemůže ho z pomyslného trůnu sesadit ani vracející se Jon Jones.

Hlavní zápas víkendového turnaje UFC 284 v Austrálii stál za to. Domácí miláček Alexander Volkanovski sahal po vítězství nad Islamem Makhachevem, čímž by se zároveň stal teprve pátým dvojitým šampionem v 30leté historii UFC. Po pětadvacetiminutové bitvě ale rozhodčí určili za vítěze Dagestánce. Ten sice druhý pás do osobního vlastnictví nezískal, má však za to, že se výhrou posune na první místo v žebříčku bez rozdílu vah.

"Nezáleží na tom, jak jsem dnes vyhrál," rozpovídal se Makhachev na poturnajové tiskovce. "Jsem šťastný. Teď mě lidé nebudou nazývat jen šampionem, ale také nejlepším bojovníkem na světě. To je můj sen. Je jedno, jak jsem vyhrál. Teď jsem nejlepší zápasník a šampion."

Ačkoliv je pravděpodobné, že se Makhachev po aktualizaci oficiálního žebříčku skutečně posune na první místo rankingu bez rozdílu vah, spousta fanoušků ho za nejlepšího fightera určitě považovat nebude. S výsledkem koneckonců nesouhlasili ani mnozí bojovníci v čele s Natem Diazem, který napsal "Gratuluji, Alexi. Islam dostal na prdel."

"Nechci o tom chlapovi mluvit. Asi si něco zakouřil a pak ten zápas sledoval," reagoval Makhachev na tiskovce.

Svému soupeři Volkanovskimu ale vyjádřil respekt. "Upřímně, neměl jsem před zápasem plán, jestli budu wrestlit nebo bojovat v postoji, protože jsem věděl, že je menší a budu mít větší dosah než on. Proto jsem říkal, že ho chci knockoutovat. Trefil jsem spoustu dobrých úderů, kolen, ale ten chlap je strašně silný. Proč? Protože je to nejlepší bojovník na světě. Předtím byl, teď už ne," řekl s potutelným úšklebkem.

Tzv. žebříček pound for pound (bez rozdílu vah) je víceméně jen marketingovým výplodem UFC. Těžko totiž objektivně porovnávat bojovníky z odlišných váhových kategorií. Je také dost možné, že si Islam pozici na špici neužije moc dlouho, protože už 4. března se do boje po dlouhé pauze vrátí bájný Jon Jones. A právě on je mnohými považován za toho vůbec nejlepšího fightera, který kdy do oktagonu vstoupil.

"Jon Jones je samozřejmě skvělý bojovník, je nejlepší," uznal Islam. Druhým dechem ale dodal, že si nyní první příčku v žebříčku P4P nezaslouží, ani kdyby se vrátil vítězně. "Proč jsem právě teď nejlepší já? Protože jsem porazil toho nejlepšího. To proto si myslím, že si to zasloužím víc."

Je to samozřejmě o úhlu pohledu, ale byl to především Volkanovski, kdo chtěl skutečně bojovat, a Islam zvítězil z velké části díky kontrole na zemi, během níž ale žádné velké škody nenapáchal a žádnou submisi se mu dotáhnout nepodařilo. Nabízí se tedy otázka, zda není na čase upravit pravidla, aby samotná kontrola nebyla tak moc bodovaná, což by wrestlery nutilo více pracovat a mohlo by to ještě zatraktivnit duely.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články