Yoel Romero dostane třetí šanci na titul: „Musím ho ukončit“

Yoel Romero dostane třetí šanci na titul: „Musím ho ukončit“ zdroj: Profimedia

Kubánský bojovník nechce nic nechávat náhodě a plánuje Adesanyu ukončit.

Israel Adesanya (18-0) se tuto sobotu na UFC 248 chystá na svoji první obhajobu titulu ve střední váze. A soupeřem mu bude postrach střední váhy, Yoel Romero (13-4). Toho čeká již třetí a pravděpodobně i poslední šance na titul UFC v kariéře. I přestože má Romero v součanosti dvě prohry za sebou, Adesanya ho určitě nemůže odepisovat a brát na lehkou váhu. Romerovi totiž opravdu stačí jediný úder, aby zápas ukončil. Navíc má v záloze svůj skvělý wrestling.

Sám dokonce tvrdí, že tentokrát neudělá znovu tu samou chybu a nenechá výsledek zápasu na rozhodčích.

„Samozřejmě, musím ho ukončit. Nechci jít do zápasu nějak šíleně tvrdě, ale potřebuju ten zápas ukončit. S mým týmem máme plán ho knockoutovat. Když udělá jednu malou chybu – bum!“

Kubánský zápasník je tak trochu přírodním úkazem. Ve svých 43 letech má postavu jako pětadvacetiletý atlet a výbušnost jako dynamit. Navíc má bojování v krvi. Pochází z rodiny kubánských boxerů, jeho otec, bratranec i strýc byli výbornými boxery a jeho mladší bratr byl dokonce šampion IBF v boxu. Yoel chtěl taky pokračovat v rodinné boxerské tradici, ale jeho otec byl proti, protože je box moc tvrdý sport a dal Yoela na zápas. Tam Romero objevil svůj talent a stal se dokonce stříbrným olympijským medailistou z roku 2000 v Sydney a mistrem světa ve volném stylu.

Svůj profesionální debut v MMA si odbyl v roce 2009 a po čtyřech výhrách na KO/TKO se upsal organizaci Strikeforce. Hned první zápas ve Strikeforce ale pro Romera neskončil úplně štastně. Ve druhém kole jej na TKO po tvrdém highkicku ukončil Rafael Cavalcante, který je doposud jediným bojovníkem, který dokázal Romera ukončit. V důsledku odkoupení Strikeforce svým rivalem UFC se Romero dostal do nejprestižnější ligy a začal tam čarovat.

 

Po osmi vyhraných zápasech v řadě v UFC dostal Romero v roce 2017 šanci zápasit o titul s mladým šampionem Robertem Whittakerem. Oba bojovníci předvedli skvělou pětikolovou bitvu, ve které měli oba své momenty, ale nakonec vyhrál těsně, ale zaslouženě Whittaker. Romero se potom postavil do cesty bývalému šampionovi Luke Rockholdovi, kterého brutálně ukončil knockoutem ve třetím kole. Tím si vysloužil právo na odvetu s tehdejším šampionem Whittakerem a znovu oba válečníci předvedli neskutečnou bitvu, která teď byla snad ještě těsnější než ta minulá. Romero byl přesvědčen, že tentokrát udělal pro výhru dost nicméně i napodruhé vyhrál Whittaker, tentokrát ale na split decision.

Kubánský borec si ale nevybírá lehké soupeře a jako dalšího dostal Paula Costu. S tím opět udělal skvělý zápas, ale znovu nechal výsledek v rukou rozhodčích a ti viděli jako vítěze Costu. Vypadalo to, že pro 43 letého Romera to znamená konečnou v honbě za titulem. Jenže současný šampion Israel Adesanya miluje výzvy a protože má Romero pověst toho nejnebezpečnějšího zápasníka ve střední divizi, řekl si přímo o něj a trval na tom, že jeho první obhajoba bude proti kubánskému borci.

Ze svých 13 výher dokázal Romero většinu svých zápasů ukončit na TKO nebo KO. I přestože je famózní wrestler, Romero preferuje souboj v postoji, kde dokáže využít své výbušnosti a síly. Jeho styl je jedinečný v tom, že se většinu zápasu pohybuje zcela uvolněně, bez jakýchkoliv prudkých pohybů a svého soupeře tak dokonale „ukolébá“. Potom najednou vyrazí plnou parou vpřed a trefuje zaskočeného soupeře brutálními údery. Díky svému wrestlingu se nemusí bát, že by jej někdo dostal na zem a když už se tak náhodou stane, nikdo jej na zemi dlouho neudrží.

Jediným kryptonitem pro Romera se zdá být jeho výdrž. Není to žádný maratonec a s vytrvalostí má problémy celou svoji kariéru. Několikrát dokonce v rozporu s pravidly úmyslně přetahoval pauzu mezi koly, aby mohl nabrat síly (např. v zápase s Timem Kennedym nebo Chrisem Weidmanem). V posledních zápasech ale Romero svůj styl přizpůsobil a většinou se první dvě kola moc nehrne do akce a šetří si síly na poslední tři.

Jak utkání mezi oběma bojovníky dopadne, se dozvíme o víkendu. Pokud nebudete zápas sledovat na živo, doporučujeme si přečíst náš report, který bude k dispozici hned po zápase.

Zdroje:  mmajunkie.com

Nejnovější články