Americký MMA bojovník dostal ruské občanství, teď se bojí, že bude muset do války

Americký MMA bojovník dostal ruské občanství, teď se bojí, že bude muset do války V roce 2018 se Jeff Monson stal občanem Ruské federace. | zdroj: Profimedia

Kontroverzní zápasník Jeff Monson dlouho toužil po ruském občanství, teď by se mu to ale mohlo vymstít.

Jeff Monson, přezdívaný "Snowman", patří k nejaktivnějším MMA bojovníkům v historii, na kontě má neuvěřitelných 90 zápasů, prošel kultovní japonskou organizací PRIDE, zaniklou Strikeforce a dokonce bojoval o titul v těžké váze UFC. Více než zápasením se ale proslavil svým světonázorem a činy mimo oktagon.

Sám sebe Monson označuje za anarcho-komunistu a v rodných Spojených státech amerických neúnavně brojil proti kapitalistickému systému. Asi nejvíce ho proslavila fotografie ze září 2008, když se vydal protestovat před národním sjezdem republikánské strany. Když ale mířil ke kongresové hale, cestu mu zahradilo 6 policistů. K potyčce nedošlo, fotografie se ale stala doslova ikonickou a Jeffa proslavila i mimo komunitu MMA fanoušků.

Jeff Monson a jeho nejslavnější fotografie Jeff Monson a jeho nejslavnější fotografie | zdroj: Profimedia

Obdiv k sovětskému svazu, potažmo jeho pokračovateli – ruské federaci, Monson nikdy neskrýval, na lýtko si například nechal vytetovat srp a kladivo. Zásadní bod v jeho životním příběhu pak nastal v roce 2011, kdy ho pozvali do Moskvy, aby tam svedl zápas s legendárním Fedorem Emelianenkem. Ten ho sice totálně deklasoval, Jeff si ale vysloužil respekt fanoušků a následující den se s ním prý telefonicky spojil dokonce i Vladimir Putin, který celý souboj sledoval z první řady.

V Rusku se z nepřehlédnutelného amerického bojovníka stala celebrita a krom toho, že tam absolvoval většinu svých dalších zápasů, se také například zúčastnil tamější variace taneční show Stardance a vrhnul se na politiku. Dlouhodobě se zajímal i o situaci na Donbase a v roce 2016 dokonce jako první Američan dostal pas samozvané Luhanské lidové republiky a následně se stal čestným občanem separatistické Republiky Abcházie, která oficiálně spadá pod Gruzii. V roce 2018 se pak konečně dočkal také ruského občanství.

Naposledy se "Snowman" v kleci ukázal na začátku srpna, když poměřil síly se známým ruským neo-nacistou Vjačeslavem Dacikem, který jej ve vyčerpávajícím zápase porazil na body. Monson sice následně uvedl, že na říjen plánuje poslední rozlučkový fight, v 51 letech by už koneckonců bylo na čase, na finální tečku za fighterskou kariérou ale možná nedojde, protože mu nyní kvůli vyhlášené mobilizaci hrozí, že bude muset narukovat.

To se mu samozřejmě vůbec nezamlouvá. "Doufám, že nebudu povolán. Myslím, že všichni doufají, že nebudou povoláni. Chci, aby Rusko tuhle konfrontaci vyhrálo, jak nejrychleji to jen bude možné," nechal se slyšet pro sports.ru, je ale připraven eventuálně obléknout uniformu. "Miluju tuhle zemi, udělala toho pro mě hodně. Je to můj domov, domov mých dětí, mé ženy. Pokud všichni, co tu žijeme, řekneme ne, kdo potom bude zem chránit? Pokud budu povolán, tak půjdu."

Pravděpodobně se ale nemusí obávat, protože plní důležitou úlohu v rámci propagandy a pomáhá šířit ruský "úhel pohledu" směrem na západ. Momentálně se věnuje práci na svém dokumentu o Donbasu nazvaném "8 let před tím", který by měl přinést pravdu o východních oblastech Ukrajiny, kterou podle Jeffa nikdo krom Ruska nezná. Zajímavé, kam až Monsona nenávist k systému v jeho rodné zemi dovedla. Ruská agrese a tamější režim mu ale očividně nepřipadají v rozporu s anarchistickým a anti-autoritářským světonázorem, který dlouhodobě zastával.

Zdroje:  Vice.com , bloodyelbow.com , sport.ru , Kniha Beast (autor Doug Merlino)

Nejnovější články