Českého samuraje Jiřího Procházku prověří tvrdý veterán UFC Brazilec Maldonado

Českého samuraje Jiřího Procházku prověří tvrdý veterán UFC Brazilec Maldonado zdroj: Profimedia

Český šampion polotěžké váhy má konečně vyzyvatele.

Jiří Procházka je mnohými považován za dlouhodobě nejlepšího českého bojovníka. Jeho poslední zápas, kdy vrátil prohru Američanovi King „Mo“ Lawalovi a získal titul prestižní japonské organizace Rizin, pak bývá považován za dosavadní vrchol českého MMA. Sám Procházka se ale netají tím, že chce bojovat s těmi nejlepšími a dá se tedy očekávat, že v budoucnu nastaví laťku ještě výš.

Zatímco u jiných bojovníků se pouze spekuluje, zda se jednou do UFC dostanou, moravský samuraj se již v nejprestižnější světové organizaci představit mohl. Odmítl, protože má ještě závazky vůči Rizinu. Netají se však tím, že ho v této organizaci pravděpodobně čekají už jen dva poslední zápasy a pak zvedne kotvy.

Dlouho se tedy čekalo, jakého soupeře Rizin pro svého šampiona vybere. Pod svými křídly sice v Jirkově váze žádná dostatečně velká jména stabilně upsaná nemá, ale díky spolupráci s americkým Bellatorem, má z čeho vybírat. Dlouho se tedy spekulovalo o souboji šampion versus šampion. Král těžké a polo-těžké váhy Bellatoru Ryan Bader navíc v poslední době několikrát zmínil, že by rád získal i titul v Rizinu, čímž dal zápasu s českým bojovníkem reálné obrysy.

Brazilský tvrďák může všechno pokazit

V ideálním případě se souboj Procházka – Bader, uskuteční na tradičním novoročním galavečeru v Tokiu. Bojovníka Jetsaam gymu Brno tak pravděpodobně čeká poslední překážka v podobě Fabia Maldonada. Ten sice na první pohled nevypadá příliš nebezpečně a z posledních devíti zápasů si odnesl pouze tři výhry, ale zdání klame.

Při detailnějším pohledu na Maldonadův rekord zjistíme, že během své kariéry čelil velikánům světového MMA. Potrápil třeba legendárního Fedora Emelianenka, který zápas přečkal do konce jen silou vůle. Přesto mu dva rozhodčí ze tří v organizaci Fight Nights Global přisoudili vítězství.

Brazilec se navíc může pyšnit i úctyhodným boxerským rekordem 26 výher (25 KO) a pouze 3 prohry. Kariéru v tomto sportu dočasně přerušil právě kvůli UFC, ale po odchodu zkusil navázat a byl na dosah TOP 10 těžké váhy. To se mu však bohužel nepovedlo a padl v prvním kole. Posléze na svém Instagramu napsal: „ Během života jsem čelil těm nejlepším bojovníkům na světě, ať už šlo o box nebo MMA a teď se to snažím vše vyhodnotit. Nevím, jestli to moje tělo ještě dál unese.“ Očividně se však rozhodl pokračovat, čehož bude po souboji s Procházkou možná litovat.

Jirka by sice neměl dopustit překvapení, ale Maldonado bude neustále hrozit tvrdým úderem. Toho si je, zdá se, vědoma i organizace Rizin a zápas nevypsala jako titulový. Pokud by si však Procházka vybral smolnou chvilku, nemusel by pro něj dopadnout ani vytoužený zápas proti Baderovi. Český bojovník tedy bude bojovat o hodně a my doufáme, že nezaváhá a připíše si deváté vítězství v řadě.

Na highlighty z Jirkových zápasů se můžete podívat tady:

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články