Čína zakázala tetování u bojovníků MMA

Čína zakázala tetování u bojovníků MMA zdroj: Profimedia

S UFC v Šen-čenu za rohem je tu spousta problémů na obzoru.

UFC se za poměrně velké peníze snaží expandovat do Číny. Není se čemu divit, tamější rostoucí trh a kupní síla miliard potenciálních zákazníků je zkrátka až moc velké lákadlo na to, aby ho mohl jakýkoliv průmysl ignorovat. A MMA samozřejmě není výjimkou. V cestě tomu však stojí vcelku bizarní barikáda. Rozhodčí vkusu.

Ne, nevrátili jsme se do starého Říma. Problémem není nic malichernějšího než tetování bojovníků. A jak jistě víte, v MMA světě je problém spíš najít někoho, kdo na sobě žádné tetování nemá. Jenže oficiální čínský náhled na ozdobenou kůži je silně negativní, a tak nastává podivná situace.

Bojovníci musí zakrývat svá tetování chrániči a obvazy. Což ze zápasů na jednu stranu dělá něco jak vystřiženého z anime, ale kvalitě sportu to rozhodně nepomáhá a vypadá to zkrátka divně. Nebaví to ani místní promotéry, kteří potetované sportovce často úplně odmítají zapisovat do zápasů, protože nikdo není zvědavý sledovat v ringu zafačované Imhotepy.

mark hunt Mark Hunt | zdroj: Profimedia

„Jiný kraj, jiný mrav,“ chtělo by se říct a hledat paralelu třeba s Japonskem, kde je tetování tradičně spojováno s jakuzou a tudíž mají místní nezřídka tendence se okolo potetovaných lidí chovat přeci jen obezřetněji. Mezi mladými už se tento poněkud zkostnatělý pohled moc nenosí, ale zlomit tradici zkrátka chvíli trvá, a tak stále není výjimka, když vás s tetováním například vůbec nepustí do lázní či hotelu.

Jenže podobný příměr v tomto případě nebude úplně přesný, protože Čína nekončí u tetování. Jedná se o součást jakéhosi nařízení proti tomu, co papaláši vnímají jako dekadenci, a neomezuje se jen na MMA. Stejným způsobem se například nesmí v televizi zobrazovat hiphopová kultura či jiná nemainstreamová „kultura úpadku“. Definice úpadku přitom samozřejmě přichází shůry. Nemrazí vás z podobných nařízení v zátylku?

Filozofování o svobodě projevu a represivně vynucené morálce si nicméně nechme na jindy, pointa je taková, že MMA v Číně stojí před prazvláštním dilematem. Budou se v oktagonech prezentovat borci polepení jak čtyřicet let staré Žigulíky? Nebo si tři čtvrtě světové špičky v Říši středu prostě nezabojuje? Či na někoho dopadne paprsek osvícení a nesmyslné omezení se zkrátka zruší?

UFC má do Číny zavítat 31. srpna na Fight Night 157. To, jak bude večer vypadat, dost možná nastíní odpověď na předestřenou otázku. Na kartě se zatím skví jediný zápas – Jéssica Andrade bude bránit svůj pás ve slámové váze před čínskou vyzývatelkou Weili Zhang.

Pokud potřebujete osvěžit paměť, ano, Andrade je potetovaná až běda. Tudíž uvidíme, jak se k tomu místní mašinerie postaví. Zda přinutí Jéssicu bojovat zahalenou jak viktoriánskou dámu, a také jaké zápasy zaplní zbytek karty. Bude-li se totiž vybírat jen ze sportovců, kterých se nikdy nedotkla tatérova jehla, můžou si rovnou založit klub, protože jich je dohromady asi tak pět a půl. Ostatně i největší naděje čínského MMA, mladý Song Yadong (jeho fantastickou vypínačku proti Perezovi jste mohli vidět před týdnem na UFC 239), možná bude mít problém. Dovolil si totiž mít tetování na lýtku.

Zdroje:  MMA Mania

Nejnovější články