Karate na olympiádě skončilo brutálním KO. Vítěz se o zlaté medaili dozvěděl až po probuzení na ošetřovně

Karate na olympiádě skončilo brutálním KO. Vítěz se o zlaté medaili dozvěděl až po probuzení na ošetřovně Osudný kop, který rozvířil debaty o pravidlech karate a závodníka ze Saudské Arábie stál zlato. | zdroj: Profimedia

Karate letos zažilo premiéru a zároveň derniéru na olympijských hrách. V posledním zápase padlo tvrdé KO, které rozvířilo debatu o "neatraktivních" pravidlech.

Karate zná coby bojové umění každý. Jako sport si ale vybojovalo Olympiádu až letos. A to jen jednorázově, za tři roky v Paříži jej totiž "nahradí" breakdance, přestože má umění prázdné ruky ve Francii paradoxně mnohem více cvičenců než v Japonsku. Konkurence je holt v olympijských sportech velká a na soupisce už po boku juda, wrestlingu, boxu a taekwonda nezbývá pro další bojový sport moc místa. Karate se tedy letos potřebovalo blýsknout, což se mu sice podařilo, ale bohužel ne zrovna způsobem, který by si jeho zástupci přáli.

Sportovní karate se dělí na dvě disciplíny. Zatímco kata je zcela nekontaktní a soutěžící jen předvádí předem dané sestavy pohybů, kumite je tříminutový souboj, v němž je kontakt samozřejmě povolen, leč ne plnou silou ale tzv. kontrolovaně. I přesto však občas teče krev, padají knockouty a občas někoho z tatami odnesou na nosítkách. To se ukázalo i na olympiádě. 

Byl to poslední zápas karate na hrách v Tokiu. Finále kumite mužů ve váze nad 75 kg. Tareg Hamedi ze Saudské Arábie po minutě boje vedl už 4:1 na body a měl parádně našlápnuto k tomu stát se prvním zlatým medailistou v historii své země. Když proti němu Ganjzadeh vystartoval do útoku, skvěle načasovaným kopem jej trefil do nekrytého krku. Íránec šel k zemi a Hamedi slavil životní úspěch.

Jak se však záhy ukázalo, radost "vítěze" byla předčasná. Na tatami přispěchali zdravotníci s kyslíkovou maskou a nosítky, na nichž Ganjzadeha po chvíli odnesli ze scény. Rozhodčí mezitím diskutovali a i Hamedi zvážněl, protože to nevěstilo nic dobrého. Zatímco v jiných bojových sportech by byl za takové KO pochválen, tady zazněl verdikt hansoku –⁠ diskvalifikace za závažné porušení pravidel. Dle sudích byl totiž kop příliš silný a nekontrolovaný.

Knockoutovaný Íránec se tak o svém úspěchu dozvěděl až poté, co se v zákulisí probral. "Vzbudil jsem se na ošetřovně a slyším trenéra, že jsem vyhrál. Jsem šťastný, že mám zlato, ale zároveň jsem smutný, že se to stalo takhle," přiznal poté na tiskové konferenci.

Nadšený samozřejmě nebyl ani stříbrný Hamedi. "Pokud se mě ptáte, jestli souhlasím nebo ne, tak samozřejmě ne, protože jsem chtěl zlato. Ale jsem spokojený s výkonem, jaký jsem předvedl a jejich rozhodnutí přijímám."

Bohužel pro karate olympijská premiéra moc nevyšla. Ve finálovém souboji mužů do 75 kg byl rovněž několikrát problém s příliš silnými údery a dalšími fauly. Ve finále žen do 61 kg zase ani jedna z bojovnic nebodovala, rozhodčí se ale v poměru 3:2 přiklonili na stranu Srbky, protože se jim zdála lepší než Číňanka. Pro laika je zkrátka karate příliš složité a mnohdy nepochopitelné, avšak nedá se očekávat, že by tak tradiční sport v brzké době čekaly nějaké radikální změny. V blízké budoucnosti se na olympiádě tedy asi trvale neusídlí. Sluší se zde také připomenout, že třeba v "konkurenčním" taekwondu vyhrál Korejec Dae-sung Moon v Aténách zlato parádním kopem z otočky, jímž svého soupeře rovněž tvrdě knockoutoval.

Že karate může být divácky hodně atraktivní pak ukazuje například organizace Karate Combat, kde se bojuje plnokontaktně. Úspěchy tam slavil například i letošní stříbrný medailista Rafael Afghayev. Za týden bude mít tento turnaj dokonce i první českou účast, nastoupí Tim Ha z Českých Budějovic.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený FB: Tiep Ha Dang / (@timoushaa)

Názory na to, jak dokázalo karate svou příležitost využít, se samozřejmě budou různit. Například prezident světové karate federace se nechal slyšet, že se jednalo o úspěch a jeho sport jasně ukázal, že si zaslouží permanentní zařazení mezi olympijské sporty. Svou šanci zazářit na nejsledovanější sportovní akci by si v následujících letech určitě zasloužily ale také Muaythai (thajský box), kickbox a sambo, které byly letos uznány jako oficiální olympijské sporty. Avšak šance, že je pořadatelské země do programu prosadí, se zdá být mizivá.

Zdroje:  olympics.com

Nejnovější články