Má autonehoda byla pokusem o sebevraždu, šokovala šampionka ONE Championship

Má autonehoda byla pokusem o sebevraždu, šokovala šampionka ONE Championship Angela Lee | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Svět bojových sportů jí ležel u nohou, už v necelých 20 letech se stala nejmladší šampionkou prestižní organizace ONE Championship a titul několikrát obhájila. Nikdo ale nemohl tušit, jaký boj tehdy Angela Lee sváděla ve své hlavě.

Psal se listopad 2018 a Angela Lee se právě připravovala na třetí obhajobu titulu šampionky ONE Championship. Dva týdny před očekávaným soubojem však měla autonehodu, ze které jen zázrakem vyvázla bez vážnějších zranění. Nyní slavná bojovnice odhalila, že se jednalo o pokus o sebevraždu.

Ačkoliv se jí v kariéře i osobním životě dařilo a sama přiznává, že se cítila šťastná, přišel nepochopitelný zkrat. "Věci se začaly nabalovat jako sněhová koule. Tlak, stres a očekávání sílily. Měla jsem tunelové vidění a byla jsem přesvědčená, že ten následující zápas je ta nejdůležitější věc v mém životě," rozepsala se Lee na webu Theplayerstribune

"Když se teď divám zpátky, měla jsem tehdy všechno, co jsem si jen mohla přát, ale neuvědomovala jsem si to. Dostatečně jsem to nedoceňovala, protože jsem se dostala do bodu, kde bylo udělání váhy na zápas tou nejdůležitější věcí v mém světě. Řekla jsem sama sobě: Pokud to nedokážeš, přijdeš o všechno."

"Pro sportovce může být tahle mentalita užitečná a motivující. Ale je to také dvojsečný meč. A já se dostala do bodu, kdy jsem zatlačila svou mysl a tělo až příliš daleko. Nemohla jsem přestat myslet na tu ostudu, která by přišla, pokud bych nebyla schopná ten zápas udělat. Jako někoho, kdo nikdy v celém svém životě nevynechal jedinou soutěž, mě to děsilo."

Svůj podíl sehrál i systém vážení ve ONE Championship, který organizace zavedla poté, co čínský fighter Yang Jiang Bing v roce 2015 zemřel kvůli drastickému odvodňování. Nově tedy zápasníci musí podstupovat hydratační testy a nesmějí skokově ztratit více než určité procento váhy. V praxi to vede k tomu, že musí zápasit ve váhové kategorii bližší své normální hmotnosti, anebo hubnout postupně s velkým předstihem, což byl i případ Angely.

"Začala jsem ten přípravný kemp nejtěžší, jaká jsem kdy byla, a váha mi přestala klesat. Mé tělo bojovalo proti mně a už jsem neměla čas. Zbývaly poslední dva týdny, než jsem měla odletět na zápas. To mě sejmulo. Věděla jsem, že to nezvládnu, že to má mysl a tělo nedají," zavzpomínala na chvíli, kdy přišel osudový zlom.

Zatímco zbytek rodiny spal, ona chodila po pokoji a přemýšlela, jak se ze zápasu vyvléknout. Nejprve si zkusila zlomit ruku, posléze způsobit otřes mozku. Ani jedno se však nepovedlo, a tak kolem 4. hodiny ráno nasedla do auta s cílem nabourat. "Cítila jsem, že je to má jediná možnost. Nedokázala jsem vidět za ten okamžik. Bála jsem se o tom mluvit a říct lidem, že mám problémy. Obávala jsem se toho, co by si o mně má rodina myslela, co by si myslel svět. Nechtěla jsem nikoho zklamat," zavzpomínala ve zpovědi na kritické okamžiky.

Věděla prý o místu po cestě do tělocvičny, kde by šlo šílený plán realizovat. Napoprvé to ale nedokázala. "Podruhé jsem sebrala víc odvahy, nebo jakkoliv tomu chcete říkat, a prostě jsem sešlápla plyn až na podlahu. Jak to jen šlo. Nevím, kolik jsem jela, ale bylo to nejrychleji, jak to moje auto dokázalo. Chtěla jsem narazit do svodidel co největší silou, a pamatuju si jen, jak jsem strhla volant a do něčeho narazila, a pak už jen kutálení."

Jako zázrakem se jí nic vážného nestalo a o dva týdny později letěla do Singapuru, kde měla původně zápasit. Fotila se s fanoušky, odpovídala na dotazy novinářů. Za půl roku znova nastoupila do zápasu, zvítězila. Svůj boj s depresemi a panickými ataky ale sváděla i nadále. Pomohla jí prý dechová cvičení, vypsání se či soustředění na malé obyčejné věci.

Následující rok se k zápasení vrátila a Japonku Mei Jamaguči s přehledem porazila. Následoval přechod o váhu výš, v divizi do 56,7 kg však na své úspěchy navázat nedokázala, ve své divizi do 52,2 kg pokračovala v dominanci.

O svém zkratu se Angelina svěřila jen svému nynějšímu manželovi a nejspíš to považovala za uzavřenou kapitolu. Na konci loňského roku ale přišla nečekaná tragická zpráva. Její mladší sestra Victoria, rovněž talentovaná bojovnice, spáchala v pouhých 18 letech sebevraždu, což byl pro celou rodinu naprostý šok.

Není jasné, zda Angela a její bratr Christian, taktéž šampion ONE Championship, budou v zápasení pokračovat. Sedmadvacetiletá fighterka se alespoň prozatím rozhodla bojovat na jiné frontě a rozjíždí neziskovou organizaci Fightstory, která má za cíl dělat prostřednictvím příběhů prevenci proti sebevraždám.

Zdroje:  Fightstory – nezisková organizace , Theplayerstribune.com

Nejnovější články