MacDonald zdolal člena legendárního klanu Gracie a je ve finále Grand Prix Bellatoru

MacDonald zdolal člena legendárního klanu Gracie a je ve finále Grand Prix Bellatoru zdroj: Profimedia

Bellator 222 nabídl povedené zápasy, na jejichž výsledky, ale i záznam se nyní můžete podívat.

Rory MacDonald vs. Neiman Gracie

Semifinále welterové Grand Prix. Gracie představoval pro MacDonalda velice nebezpečný test, už jen kvůli tomu, že Kanaďan naposledy remizoval s Jonem Fitchem a podlehl Gegardu Mousasimu. Gracie za svojí kariéru zaznamenal devět výher a žádnou prohru, z toho osmkrát pokořil soupeře submisí.

Brazilec začal agresivně a snažil se několikrát MacDonalda položit a dostat svým špičkovým jiu-jitsu. MacDonald na to reagoval několika tvrdými direkty na tělo a skvěle trefeným headkickem, čímž svým soupeřem otřásl. Ten se ovšem celkem rychle zmátořil a zkusil jít do klinče a opět do takedownu a znovu neúspěšně. Navíc inkasoval tvrdou pravou.

V druhém kole přešel MacDonald na lowkicky, ale Gracie ho znovu zkusil položit a tentokrát už úspěšně. Okamžitě se mu zkusil dostat na nohu a zavřít jí, ale MacDonald se skvěle vyprostil a vrátil se na nohy. Gracie se znovu pokusil o takedown, ale to se mu vymstilo, protože se otočil na něj a Rory se dostal na zemi do top mountu a začal ho zasypávat lokty. Když mu došla síla, raději vstal než by cokoliv riskoval.

macdonald gracie zdroj: Profimedia

Ve třetím pokračoval ve velkém stylu. Skvělá pravačka následovaná dobrou sérii slabších úderů. Levý hák, pravý hák a Gracie nevěděl, kde bránit dřív. Když s ním navíc MacDonald prásknul o zem, už mu naprosto došly síly. S vypětím všech sil se jenom kryl a když mu nevyšel ani pokus o guard a následný arm bar, bylo jasno, koho rozhodčí vyhlásí. Rory MacDonald zvítězil jednoznačně na body.

Ve finálové bitvě o titul se utká s Douglasem Limou, kterého už jednou v tituláku na body porazil, jednalo se o Bellator 192. Na celý zápas se můžete podívat zde:

Lyoto Machida vs. Chael Sonnen

Zápas dvou legend na sklonku kariéry a zároveň střet dvou zcela odlišných bojovníků. Lyoto "Drak" Machida je karatista, který proslul kromě skvělých KO i skromnou povahou a nesmírným respektem ke svým soupeřům. Chael Sonnen je pro změnu zápasník a kromě toho, že takřka pokořil Andersona Silvu proslul i tím, že si postavil popularitu na kontroverzi, provokacích a takřka profesionálním (a zábavném) trashtalkingu.

Samotný zápas těchto dvou legend měl ale klidnou předehru, bez výstřelků. V kleci se pak Sonnen snažil dostat Machidovi na tělo a neustále zkracoval distanc. Brazilec se ale dobře bránil a následně překvapil Američana naskočeným kolenem. Sonnen šel k zemi, Machida jej zasypal ranami, ale odolný zápasník se udržel při vědomí a dokonce se dokázal zvednout a přežít do konce kola. Do druhého ale nastoupil viditelně otřesený a Machida jej poslal k zemi druhým naskočeným kolenem na bradu. Tady se Sonnen bránil už jen náznaky nějaké inteligentní obrany a rozhodčí zápas odmával. Drak žije!

Chael Sonnen po zápase oznámil, že ukončuje svou kariéru (už podruhé, ale zřejmě nadobro). Ve svých dvaačtyřiceti letech má za sebou takřka 50 profesionálních zápasů a patří mezi nejvýznamější MMA bojovníky. Na jeho poslední zápas se podívejte tady:

Kyoji Horiguchi vs. Darrion Caldwell

Tohle už byl souboj přímo o titul, konkrétně v bantamové váze. Pro 28letého Horiguchiho se jednalo o premiérovou účast v Bellatoru, kam se dostal po úspěšných štacích v UFC a Rizinu. Za svojí kariéru zaznamenal pouze 2 prohry. Caldwell zaznamenal pouze o prohru více a v Bellatoru se pro něj jednalo už o druhý titulový zápas, v tom prvním nedokázal porazit Eduarda Dantase.

Zápas začal svižně a Caldwell se hned pokusil o kop do hlavy, ale minul a navíc ho hned posléze schytal on sám, ale otřepal se a trefil Horiguchiho loktem, tentokrát už jako odpověď schytal dva. Víc se Japonci přiblížil a začal ho zasypávat tvrdými pěstmi. Horiguchi ho dostal do klinče, ale na zem se nedostali. Konec kola byl hodně defenzivní a bylo vidět, že se borci docela zadýchali.

V druhém kole pokračovala defenziva a jelo se hodně na nohy, které si ovšem oba dva dokázali dobře bránit. Horiguchi nakonec trefil pár direktů. Caldwellovi se podařil takedown, ale během pár vteřin už se zase pokračovalo v postoji. Ke konci Horiguchi Caldwella rozhodil několika tvrdými údery, ale mezitím zazněl gong.

horiguchi caldwell zdroj: Profimedia

Třetí kolo začalo pro Horiguchiho nepříjemně, protože hned skončil na zemi. Podařila se mu ale hodně hezká gilotina a dostal se do full gardu a následně do half gardu, tam ovšem spíš inkasoval než by rozdával.  Oba dva gardy několikrát nepochopitelně vystřídal a několikrát znovu inkasoval. Pak se mu ale povedlo dostat Caldwellovi na záda a začal ho krutě ničit kladivy. Caldwell se ale zázračně ubránil a ještě se v úplném závěru dokázal postavit.

Ve čtvrtém kole sice s Horiguchim hned na začátku znovu prásknul o zem, ovšem na zemi se nestalo vůbec nic a oba fighteři se vrátili na nohy. Caldwell začal vypadat unaveně, čehož Japonec začal využívat a sypal do něj údery. Několikrát duel skončil v klinči a Američanovi začal opravdu docházet dech. Ostatně to prokázalo i to, že mu Horiguchi deset vteřin před koncem daroval hodně slušný takedown.

Páté kolo byl už jenom unavený závěr s útočícím Horiguchim a bránícím se Caldwellem. Ten sice nakonec Horiguchiho dostal opět na zem, ale to se trochu minulo s účinkem, protože víc schytal než rozdal. Po druhé Horiguchiho gilotině už se navíc vše vrátilo do postoje. Caldwell už nezvládal ani Horiguchiho kontry a dostal na rozloučenou několik tvrdých úderů a loktů. Zápas sice vydržel celý, ale na titul nedosáhl. Ten získal díky lepším bodům Kyoji Horiguchi, především proto, že Caldwell od třetího kola projevoval velkou únavu a často prostě na Japonci jen visel.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články