Mladý Brit ukázal, že thajský box nepatří jen Thajcům a okouzlil celý svět

Mladý Brit ukázal, že thajský box nepatří jen Thajcům a okouzlil celý svět Jonathan Haggerty | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

I když se může zdát, že muay thai (thajský box) je celosvětově na ústupu, ONE Championship dokazuje, že tahle forma boje má divákům stále co nabídnout.

ONE Championship pravidelně zařazuje tyto zápasy po bok MMA na své galavečery. Často se pak jedná o jedny z nejlepších zápasů na celé kartě. Nejinak tomu bylo i na uplynulé akci s podtitulem Dawn of Heroes.

Muay thai potřebuje svou superstar

I když pod pravidly muay thai zápasí spousta kvalitních bojovníků, navrch často mají Thajci, kteří jsou západnímu divákovi neznámí a jen těžko si zapamatuje jejich jména. Mnozí fanoušci teď jistě namítnou, že jsou tady přece bojovníci jako Buakaw, Saenchai a další. Ano, ale pokud se chce thaibox stát populárnějším, potřebují thajské hvězdy vyrovnané soupeře ze světa jako za dob slavné K-1.

Západní svět zkrátka potřebuje najít svoji vlastní hvězdu, která bude předvádět velkolepé bitvy právě s thajskými bojovníky. A jestli organizace ONE něco skvěle umí, tak je to právě vytvářet své vlastní hrdiny. Tou budoucí superstar je tak dost možná teprve 22letý Johnatan Haggerty z Británie. Tenhle, donedávna ve světě prakticky neznámý, kluk začíná od příchodu do ONE Championship přitahovat čím dál tím víc pozornosti. Ve svém prvním souboji knockoutoval mistra světa Josepha Lasiriho a dostal nabídku na zápas o titul v muší váze proti thajské legendě Samovi-A, který má na kontě více než 400 zápasů.

Pro Johnatana se jednalo o teprve o sedmnáctý profesionální zápas. Jakýkoliv projev nervozity byste na něm však při vstupu do ringu hledali marně. Možná právě jeho sebevědomí a víra ve vlastní schopnosti jsou aspektem, který jej předurčuje k tomu stát se mezinárodní hvězdou. Velezkušeného protivníka navíc v pohledném zápase s přehledem porazil a sebral mu titul. Na sestřih i s komentářem vítěze se můžete podívat tady:

Většina zápasníků by si po tak velkém úspěchu nejspíš chvíli užívala své pozice a možná si i vybrala zaslouženou dovolenou. Ne však Haggerty, který hned v pozápasovém rozhovoru s pokorou vyzval dalšího thajského bojovníka Rodtanga.

Tenhle highlight z Rodtangových zápasů jasně ukazuje, že si Haggerty nevybral lehkého soupeře:

Generál vs Ironman

Haggerty, přezdívaný Generál, se netají tím, že do každého zápasu má pečlivě připravený plán boje. V předzápasových rozhovorech zmínil, že Rodtangův tlak a agresi využije ve svůj prospěch. O Rodtangovi jsme se zase z video medailonku dozvěděli, že přišel o trenéra a vítězství v tomto zápase chtěl věnovat jeho památce. Oba dva se jeví jako velcí sympaťáci a bylo těžké si vybrat, komu v bitvě na pět tříminutových kol fandit.

První kolo začíná Rodtang tradičně ve velmi pomalém tempu, Haggerty toho využívá a drží si ho od těla skvělými push kicky. Jindy naopak vzdálenost rychle zkrátí a zkouší lokty nebo zahrozit údery, Thajec ale zůstává v klidu. Druhé kolo se nese v obdobném duchu, i když Rodtang začíná pomalu stupňovat tempo. Haggertymu vychází střídání push kicků na tělo a na hlavu, první dvě kola jdou jednoznačně za ním.

Kdo někdy viděl zápasit Thajce v tradičním pětikolovém zápase, ten ví, že ta pravá akce přichází většinou až ve třetím kole. Bylo tedy jasné, že až teď uvidíme Rodtanga v plném nasazení. Hned v první přestřelce Haggerty trefuje high kick, ale Thajec se jen oklepe a pokračuje kupředu. Znovu tak potvrzuje, že přezdívku „Ironman“ rozhodně dostal právem. Haggerty je pod tlakem prakticky celý zbytek kola, ale daří se mu občas kontrovat a zkouší také loket s přískokem, který jen těsně mine hlavu soupeře.

Čtvrté kolo pokračuje v nastoleném tempu. Akce střídá akci. Rodtang trefuje spodek na žebra a podle soupeřovy grimasy je jasné, že to byl velmi tvrdý úder. Po pár vteřinách následuje série úderů na hlavu a Haggerty jde k zemi. První počítání, ale pokračuje se dál. Haggerty chce bojovat z ústupu a Thajec ho nahání. Po chvíli mu rukama naznačuje, ať jde do středu a bojuje.

Haggerty odmítá, protože boj z ústupu na Thajce platí. Frustrovaný Rodtang znovu gestikuluje, tentokrát soupeři ukazuje, že je to souboj o pás šampiona, tak ať jde bojovat. Haggerty spouští ruce a předklání se, jakmile Thajec přikročí, zasahuje ho push kickem do obličeje. Konec kola. Oba soupeři si vzájemně projevují respekt a objímají se, přestože je čekají ještě další 3tři minuty tvrdého boje.

Poslední kolo, Haggerty zkouší dlouhý přímý úder ze zadní a hned za ním posílá kop na hlavu, kterému se však Rodtang vyhne. Brit technicky boduje z ústupu, Thajec je zase tvrdší. Zápas končí a vítězství by slušelo oběma bojovníkům. Nakonec však rozhodčí zvedá ruku thajského bojovníka. Haggerty ale znovu ukázal, že dělá atraktivní zápasy. Jelikož to byl opravdu těsný souboj, dá se očekávat, že se oba bojovníci brzy utkají znovu.

Celý zápas můžete zhlédnout zde:

 

zdroj: Vlastní

Zdroje:  Vlastní , ONE Championship

Nejnovější články