Neskutečné, totální outsider „tlouštík“ Ruiz knockoutoval šampiona Anthonyho Joshuu

Neskutečné, totální outsider „tlouštík“ Ruiz knockoutoval šampiona Anthonyho Joshuu Anthony Joshua - Andy Ruiz Jr. | zdroj: Profimedia

Ve světě boxu se o víkendu zatřásla zem, když Ruiz všechny šokoval.

Výjimečně si odskočíme k boxu, který tentokrát nabídl takovou bombu, že ji nemůžeme opomenout. Britský šampion těžké váhy pro organizace WBA, IBF, WBO a IBO Anthony Joshua se měl v newyorské Madison Square Garden utkat s Jarrellem Millerem, aby obhajoval svůj sjednocený titul. Pro Joshuu mělo jít o premiéru na americké půdě a šlo o megalomanskou akci, jejíž předprodeje překonaly všechny boxerské události v historii.

Jenže, 17. dubna se ukázalo, že Miller měl pozitivní test na zakázanou látku a nemůže bojovat. Zdálo se, že miliardy dolarů jsou v ohrožení a v takovém případě se volá náhradník, obětní beránek ochotný s pouhou třítýdenní přípravou nastoupit proti borci s 22 výhrami a žádnou prohrou. Takovým beránkem se nabídl být Američan mexického původu Andy Ruiz Jr., který má sice velmi solidní skóre, ale hned 20. dubna bojuje s Rusem Dimitrenkem.

Organizátoři nakonec po Ruizovi Jr. sáhli. Svůj zápas s Dimitrenkem sice vyhrál, ale zápas s Joshuou by měl být druhým v extrémně krátkém čase a navíc, Joshua není Dimitrenko. Kurz na vítězství Ruize je stanovený na 25:1, což ukazuje, jak extrémním outsiderem Ruiz je. Navíc, laická veřejnost vidí v novém vyzyvateli spíš úsměvnou figurku a označuje jej za „tlouštíka,“ protože Ruiz má pořádnou vrstvu tuku na břiše. Marně někteří experti poukazovali na to, že ve skutečnosti je Andy Ruiz dobrý atlet s obrovskou silou a dynamikou. Anthony Joshua si dokonce nedal do smlouvy klauzuli o automatické odvetě, kdyby náhodou prohrál.

joshua ruiz Anthony Joshua - Andy Ruiz Jr. | zdroj: Profimedia

Je 1. červen 2019 a Andy Ruiz Jr. nastupuje v Madison Square Garden na svou porážku. Vše tomu nasvědčuje, protože po úvodním oťukávání Joshua srazil svého soupeře na zem, což bylo poprvé v Ruizově kariéře. Joshua vycítil krev a zkusil protivníka ukončit. Chyba. Někdo Ruizovi neřekl, že jde na porážku. I přes vysmívanou postavu byl Ruiz rychlý, skvěle zkracoval vzdálenost a najednou přistál levý hák na Britově spánku a ten se poroučel poprvé k zemi. Zvedl se a za chvíli následovala kombinace dvanácti úderů, která jej poslala k zemi podruhé a před KO jej zachránil konec kola.

Ruiz měl najednou převahu. Ačkoliv má Joshua mnohem větší dosah, jeho soupeř se rychle dostával dovnitř a rychlými údery Brita zpracovával. V sedmém kole přišel další knockdown a Joshua už se zvedal ze země jen obtížně. Když v tom samém kole přišla další silná rána, která jej poslala k zemi, rozhodčí po chvíli čekání zápas odpískal a Joshua se na něj ani nezlobil. Už věděl, že tenhle zápas je pro něj ztracený. Stal se tak malý zázrak, kterými bojové sporty disponují. Totální outsider porazil neporaženého favorita a stal se mistrem čtyř organizací, přičemž mu chybí jen jedna. Než se ale do ní pustí, musí obhájit proti Joshuovi. On sice na klauzuli o odvetě zapomněl, ale jeho manažer ne.

joshua ruiz Anthony Joshua - Andy Ruiz Jr. | zdroj: Profimedia

Zdroje:  guardian.co.uk , Vlastní , Bloody Elbow , MMA Mania

Nejnovější články