Rána pro fanoušky sumó, podzimní turnaj přišel o mladou hvězdu na vzestupu

Rána pro fanoušky sumó, podzimní turnaj přišel o mladou hvězdu na vzestupu zdroj: Foto: Profiemdia

Sumó je sport, v němž je zranění na každodenním pořádku, ovšem dvacetiletý Hakuóhó může přijít o klíčové momenty kariéry.

Byl to start jako z pohádky. Tehdy devatenáctiletý talent Hakuóhó nastoupil ke svému prvnímu zápasu v nejvyšší divizi makuuči a všichni fanoušci sumó na něj soustředili své zraky, jak se mu povede. Vedlo se mu skvěle, což jsme psali v našem souhrnu nagojského turnaje, kde skončil se skóre 11 výher a 4 prohry a do posledního dne bojoval o post vítěze celého turnaje. Ostatně, dostal i ocenění za bojového ducha a za techniku. Sumó mělo novou, skromnou a sympatickou hvězdu.

Kromě toho mu bylo při nedávném banzuke (pravidelné vyhlášení nových ranků) udělena pozice západní maegašira 9, což znamená, že skočil o hned osm pozic. Bohužel, už nyní je jasné, že tuhle pozici neobhájí, protože se na Aki bašó (doslova „Podzimní tunaj“), které začne v Tokiju 10. září, neukáže. Už na turnaji v Nagoji jste si mohli všimnou jeho silně fixovaného ramena. Zranění, které si přivodil ještě v divizi džúrjó, se mu nyní obnovilo a dvacetiletý rikiši (zápasník sumó) musel na operaci.

Jak informovaly japonské deníky, rameno si vyžádalo náročnou operaci a je možné, že přijde i o další turnaje. Pravidla sumó přitom neberou v úvahu fakt, že je zápasník zraněný a každý den neúčasti v turnaji se bere jako prohra. Už nyní je tedy jasné, že Hakuóhó klesne na dno makuuči a pravděpodobně spadne i do divize džúrjó. Dokonce se diskutuje o tom, že pokud bude rehabilitace z operace dlouhá, mohl by mladičký talent klesnout znovu až do třetí nejvyšší divize makušita. 

  Hakuoho Home Hakuóhó doma se svými sběratelskými figurkami | zdroj: Foto: NHK Japan

Zprávu o operaci a dlouhodobé rekonvalescenci přinesl ojakata (vlastník) stáje Mijagino, bývalý jokozuna Hakuhó, po němž si zvolil své bojové jméno i Hakuóhó. Dodal, že mladík měl s ramenem velké problémy od května a nakonec se dohodli, že bude lepší podstoupit operaci teď a probojovat se zpátky do makuuči, než bojovat se zraněnou rukou a ohrožovat tak jeho budoucí kariéru. „Vrátím se do makuuči, ale teď je nejlepší cesta k naplnění mého snu skrz operaci,“ dodává Hakuóhó. 

Uvidíme, kdy nakonec Hakuóhó oznámí svůj návrat do dohjó. Stejně tak je otázka, jak bude vypadat podzimní turnaj ohledně zranění, protože otazník visí nad hned několika rikiši. U jokozuny Terunofudžiho je vždy otázka, zda jeho kolena vydrží – ovšem aby jim ulevil, zhubnul 8 kilogramů. Nepříjemné je i zranění bývalého ózekiho Asanojamy. Ten si na minulém turnaji přivodil natržený biceps. I přes to se vrátil na několik dnů zápasu, aby neklesl v hodnostech, nicméně, ruka stále není doléčená a je pravděpodobné, že bude bojovat pod analgetiky, což je jedna z odvrácených stránek sumó – rikiši bojují i zranění, pokud mohou. Navíc, u Asanojamy se přidalo ještě zranění prstu na noze, kvůli kterému zatím nemůže zabírat celou nohou, což je klíčová součást celého sumó. Zatím ale tvrdí, že turnaj zvládne a prsty si zafixuje.

Zdroje:  Vlastní , Sumo JP , Hochi News

Nejnovější články