Svoji MMA pyramidu oznámil i Bellator. Kdo v ní zabojuje o milion dolarů?

Svoji MMA pyramidu oznámil i Bellator. Kdo v ní zabojuje o milion dolarů? zdroj: Profimedia

Pro letošní rok je v bojových sportech jasně patrný trend – pyramidové vyřazovací turnaje. S vlastním přišla také organizace Bellator.

Bellator pořádá Grand Prix ve vybrané váhové kategorii každý rok a zpravidla se účastní i úřadující šampion, kteří v každém zápase dávají všanc svůj opasek. Na vítěze pak čeká krom smluvní výplaty prémie milion dolarů a to už je pořádná motivace. Letos vyšla řada na lehkou váhu (70 kg). Všechny zápasy budou vypsány na pět pětiminutových kol.

A seznam nasazených bojovníků a úvodních dvojic je opravdu zajímavý.

Usman Nurmagomedov – Mladý dagestánský fighter v MMA nepoznal porážku a v listopadu usedl na trůn, kdy na body porazil Patrickyho "Pitbulla" Freireho. Na rozdíl od svého slavnějšího bratrance Khabiba exceluje i v postoji.

V prvním kole 10. března jej bude čekat Benson Henderson – bývalý šampion UFC má sice na kontě skalpy takových bojovníků jako je Nate Diaz, Jorge Masvidal či Donald Cerrone a oba své loňské zápasy vyhrál, ale bylo by velkým překvapením, pokud by přes talentovaného Dagestánce dokázal projít.

 

Patricky Freire – bývalý šampion a rekordman Bellatoru v počtu T/KO (10) bude mít extra motivaci navíc – oplatit v rámci turnaje porážku mladému Nurmagomedovovi a vzít si zpět šampionský pás. 36letý Brazilec má za sebou už čtyři podobné Grand Prix, v nichž třikrát skončil až v samotném finále. Podaří se mu letos zlomit prokletí a získat pro sebe pohádkovou odměnu milion dolarů?

Bude to mít těžké, neboť by ho v prvním kole měl čekat AJ McKee – loňský vítěz Grand Prix v pérové váze a také bývalý šampion této divize. V dubnu sice po bodovém verdiktu vrátil opasek Patriciu Freireovi, ale následně úspěšně zahájil tažení v divizi do 70 kg, kde už stihl nasbírat dvě vítězství. Naposledy porazil na silvestrovské akci Bellator vs. Rizin úřadujícího šampiona japonské organizace. Celkově má tenhle 27letý Američan bilanci 20-1 a platí za jednu z největších hvězd mimo UFC, pochopitelně tedy bude patřit mezi velké favority na celkové vítězství v pyramidě.

 

Tofiq Musayev – právě on zastavil v roce 2019 Freireho ve finále pyramidy RIZINu. Loni pak azerbajdžánský tvrďák přešel do Bellatoru, kde se uvedl expresním knockoutem (VIDEO). To u něj ale není nic neobvyklého, koneckonců ukončením soupeřů na T/KO získal 16 ze svých 20 výher. Jeho achilovou patou se naopak zdá být boj na zemi.

10. března se ale škrcení moc bát nemusí, proti němu totiž stane další knockoutér – Alexandr Shabliy. Sílu jeho úderů v minulosti pocítil i Miroslav Štrbák. Rus má celkovou bilanci 22-3 a své úvodní 3 zápasy pod hlavičkou Bellatoru vyhrál a Grand Prix bude jeho šancí, jak se na světové scéně pořádně zviditelnit.

 

Až 12. května absolvuje úvodní duel Sidney Outlaw – Američan měl solidně nakročeno k titulové šanci, ale výše zmíněný Tofiq Musayev mu za pouhých 27 vteřin vyhlídku překazil. Obecně platí spíše za zemaře, takže bude záležet na tom, zda si prosadí svůj styl proti zarytým postojářům.

Proti němu nastoupí v Paříži Mansour Barnaoui – "Afro-samurai" toho má za sebou celkem dost. Prošel organizacemi M-1, KSW i korejskou Road FC. Od roku 2019 měl pak dlouhou pauzu, než se trochu překvapivě ukázal v Bellatoru, kde se loni uvedl vítězstvím na submisi. Jak jinak, až na jedno vítězství ze začátku kariéry totiž zbylých 19 výher získal před limitem. Většinou právě v boji na zemi. Všechny čtyři porážky naopak utrpěl na body. Tohle by mohl být černý kůň celého turnaje.

Pro podobný turnaj je samozřejmě nutné počítat také s náhradníky, jejich jména ale zatím oznámena nebyla. Na sociální sítích už se ale ozval Brent Primus (11-3), který je šestým mužem lehké váhy Bellatoru a dost ho urazilo, že nebyl do turnaje vybrán.

 

Zdroje:  Tisková zpráva – Bellator

Nejnovější články