Takakeišó zvítězil v podzimním turnaji sumó, ale strhla se na něj lavina kritiky

Takakeišó zvítězil v podzimním turnaji sumó, ale strhla se na něj lavina kritiky zdroj: Foto: Profimedia

Takakeišó utekl zpod Damoklova meče, nepřišel o hodnost a zvítězil v turnaji. Spokojenost s jeho výkonem ale není a fanoušci se ozvali i proti jeho vítězné technice.

Je neděle, poslední den podzimního turnaje sumó a do play-off zápasu o to, kdo se stane vítězem celého turnaje nastupují dva zápasníci. Na jedné straně je jednadvacetiletý mladíček Atamifudži, který všechny šokoval tím, že celý turnaj vedl a to navzdory faktu, že právě postoupil z nižší divize džúrjó. Pokud by zvítězil, po více než sto letech by se objevil zápasník, který vyhrál jak turnaj v džúrjó, tak následně v nejvyšší divizi makuuči. Z hlediště jej sleduje i jeho maminka s doma vyrobeným plakátkem.

Proti němu stojí sedmadvacetiletý ózeki Takakeišó. Je stavěný jako malý tank a do play-off se probojoval po nepříliš dobrém startu. Oba borci mají skóre 11-4, což je na vítěze turnaje skandálně málo. Ano, tenhle podzimní turnaj je podivný a favorité prohrávali jak na běžícím pásu, o čemž jsme i psali. Takakeišó je velkou nadějí sumó na nového jokozunu, který bude přímo z Japonska, ovšem jeho cestu mu hatí neustálá zranění. Do turnaje nastupoval prakticky bez tréninku. Stejně jako v jejich prvním střetnutí, kdy vyhrál, Takakeišó ukazuje s arogancí sobě vlastní mladíčkovi, že tentokrát hraje v jiné lize, několikrát se okázale zvedne a zase začne rozcvičovat, aby soupeře rozhodil (což je v sumó běžné) a pro jistotu ještě Atamifudžiho „vycuká“ k falešnému startu.

Hala i diváci u obrazovek jsou napnutí k prasknutí. Oba borci vyznávají silové sumó a tvrdé starty. Zkušený a rozhodně ne skromný ózeki stojí proti tichému mladíčkovi, který překvapil všechny. Který příběh zvítězí? Bude to několikaminutový souboj? Kdo vyjde z prvotního střetu (tačiai) lépe? Atamifudži má už obě ruce na zemi, Takakeišó hrábne a zdá se, že se ani oběma pěstmi dohjó nedotkne, Atamifudži vyráží vpřed jako dělová koule a… henka!

Henka. Co je henka? Zcela legální technika v sumó, kdy zápasník místo střetu s protivníkem uskočí do strany a soupeře, který ztratí rovnováhu, srazí stržením za hlavu, krk nebo záda k zemi. Ačkoliv se jedná o povolenou techniku, je na ni pohlíženo s despektem a to čím výš je zápasník postavený, tím spíš by henku neměl podle „pravidel slušného chování“ dělat. Henka může pomoci malým zápasníkům při střetu s mnohem většími (byť Midorifudži ukazoval, že i malý rikiši může vítězit technickým sumó), ale pořád je považováno za ukázku krásného sumó střetnutí v dohjó, ideálně s borci zaklesnutými za pás svého soupeře. Pokud jste jokozuna nebo ózeki, henka okamžitě znamená velkou kritiku ze strany fanoušků, novinářů a někdy i vyčinění za zavřenými dveřmi od Japonské asociace sumó a Rady schvalování jokozunů. Na vítěznou techniku se podívejte níže:

 

V tomto případě ovšem šlo o ještě větší průšvih pro Takakeišóvo pověst. Jeden z amerických fanoušků vše shrnul v krátkém komentáři, který situaci skvěle vystihuje. „Uděláš henku? V play-off? Jako ózeki? Proti klukovi, kterému je 21 let a je čerstvě maegašira 15? A sám máš skóre 11-4??“ Takakeišó zvítězil, ale ve skutečnosti utrpěl velký šrám na jedné z nejcennějších vlastností pro rikiši – na cti. Publikum v hale bylo zřetelně zklamané, na Takakeiša se nesnesl déšť polštářků, jak se děje po skvělém zápase, Asociace si musela rvát vlasy nad tím, že tohle není kladné promo a internet explodoval.

Už anglosaská hardcore komunita se zčásti do Takakeiša pustila a mnohem menší část jej bránila (jako vždy na internetu). Někdo poukazoval, že hlavní je výhra. Někdo, že to nebyla čistá henka. Další oponovali, že v sumó jde víc než jen o výhru. Že nebyla čistá jen proto, že nebyl dost rychlý, aby uskočil úplně. Nebylo to ale nic proti japonskému internetu. Žurnalisté si zachovávali odstup, ovšem fanoušci se do ózekiho pustili s vervou a kritizovali jeho nesportovní chování v kombinaci s mizernými výkony. Za posledních sedmdesát let se teprve počtvrté stalo, že by vítěz turnaje měl skóre pouze 11-4. Současné sumó se nachází v transformativní fázi, čehož jsou důkazem i výsledky z podzimního turnaje, ale jeho analýze se budeme věnovat v jiném článku.

takakeiso atamifudzi Vítězná henka, kdy Takakekišó (v černém) poslal na zem útočícího Atamifudžiho | zdroj: Foto: Profimedia

Tenhle patří Takakeišóovi. Že neměl nejlepší turnaj potvrzuje fakt, že už předem nebyl v nominacích na Cenu za výjimečný výkon, kterou obvykle dostává vítěz turnaje. Naopak Atamifudži si odnesl Cenu za bojového ducha a také se zachoval tak, jak Asociace potřebovala. Nejprve naprosto získal fanoušky tím, že po prohraném finále nedokázal udržet kamennou tvář a po cestě do šaten se rozplakal. Následně vyjádřil uznání svému soupeři a řekl, že provedl vítěznou techniku a patří mu všechno uznání.

Nutno říct, že sám Takakeišó neměl vůbec snadný turnaj. Jeho problémy se zraněními jsou vleklé, pravidelně vynechává jeden turnaj nebo z něj odstupuje a mnohokrát byl v pozici kadoban, kdy ózeki musí mít v dalším turnaji větší počet výher, jinak přijde o hodnost. Kvůli zranění ramene a nohy před tímto turnajem netrénoval a bylo vidět, že jeho kardio není špičkové. Po nádherném zápase s Tobizaruem se vyčerpáním skoro nedokázal dostat zpátky do dohjó. Hodně se spekuluje, že sáhl po použití henky právě proto, že se ozvalo jedno z jeho zranění a nebo byl prostě vyčerpaný.

Co jej tedy čeká? Samozřejmě se mluví o dlouho očekávaném povýšení na jokozunu. Tím by pravděpodobně byl, kdyby poslední dva roky netrávil neustálým léčením a bojem o uchování hodnosti ózekiho. Spousta fanoušků tvrdí, že právě kvůli použití téhle techniky se podzimní turnaj nemůže počítat. Což je nesmysl a zmíněná Rady schvalování jokozunů už vydala prohlášení, kde mírnila vášně a víceméně dala velmi podprahové pokárání Takakeišóovi a zároveň pochválila jeho píli, snahu, nasazení a mezi řádky řekla, že by nového jokozunu ráda.

Což bude nakonec to hlavní. Současná scéna sumó prochází generační obměnou a chybí dominantní rikiši. Máme jednoho jokozunu, Terunofudžiho, ale ten tenhle turnaj kvůli zranění vynechal, z minulého hned na začátku odstoupil a hovoří se o tom, že ukončí kariéru. Asociace potřebuje alespoň jednoho jokozunu a v případě Takakeišóa by šlo dokonce i o japonského, což je bonus. Dá se tedy přepokládat, že pokud se nezraní a podá na dalším turnaji solidní výsledek, kdy se dostane alespoň na skóre kolem dvanácti, třinácti výher, bude z něj nový jokozuna. Sice se traduje pravidlo, že na povýšení do hodnosti jokozuny musí rikiši vyhrát dva turnaje za sebou, ale ve skutečnosti se to stalo jen v třetině případů, kdy se někdo stal jokozunou. Stačí jeden vyhraný turnaj a následně dobrý výsledek.

takekisho yusho Takakeišó slaví zisk Císařova poháru se svými rodiči a kolegy | zdroj: Foto: Profimedia

Navíc, Takakeišó má svým sumó nejlepší profil na to být dobrým jokozunou, který dominuje v dohjó. Další dva ózeki měli problémy. Mongolové Kirišima a Hóšórjú jsou víc technické typy, oba měli problémy dostat se do pozitivních čísel a rozhodně nepůsobí tak dominantně jako Takakišó, který, když má dobrý den, soupeře prostě převálcuje kombinací síly a dynamiky.

Takže, i když Takakeišó utrpěl šrámy na své pověsti, má nakročeno k tomu být novým jokozunou. Jenže, nesmí se do dalšího turnaje, který začíná 10. listopadu, zranit a musí na něm podat skvělý výkon. A poražený Atamifudži? Ten se už teď stal miláčkem davů, pravděpodobně jej čeká povýšení do hodnosti maegaširy v rámci horní pětky, šestky a především ukázal, že vedle zraněného Hakuóhóa a velmi slibně se profilujícího Gónójamy patři mezi největší talenty.

Zdroje:  Vlastní , The Japan Times , NHK , Sumo JP , Kyodo News

Nejnovější články