Video: Alyona Rassohyna kontroverzně ukončila Stamp Fairtex jen 7 vteřin před koncem zápasu

Video: Alyona Rassohyna kontroverzně ukončila Stamp Fairtex jen 7 vteřin před koncem zápasu Stamp Fairtex zasahuje Alyonu Rassohynu tvrdým hákem. | zdroj: Profimedia

Do konce vítězného zápasu jí chybělo jen 7 sekund. Stamp Fairtex ale svojí chybou darovala vítězství Alyoně Rassohyně.

Stamp Fairtex je thajská bojovnice působící v asijské organizaci ONE Championship, kde bojuje v thaiboxu, kickboxu, i v MMA. S thaiboxem začala už v 5 letech, aby se ubránila před šikanou ve škole. A už o rok později si připsala svoje první KO, kdy vyhrála zápas díky svým tvrdým kolenům.

V ONE Championship získala šampionské tituly v Muay Thai, i v kickboxu a stala se tak prvním šampionem organizace ve dvou sportech. Oba pásy ale nedávno ztratila a dnes si chtěla rozšířit svou sbírku vyhraných zápasů v MMA. Tam měla také velice dobře rozjetou kariéru, když ve svých prvních pěti zápasech nepoznala přemožitelku, přičemž 4 zápasy dokázala ukončit před časovým limitem.

První porážku v kleci se jí dnes na turnaji UNBREAKABLE III rozhodla darovat ukrajinská bojovnice Alyona Rassohyna (13-4), která je především skvělou zemařkou a má na svém kontě neskutečnou statistiku 10 vítězství na armbar a všechny v prvním kole. Moc aktivní ale v posledních letech nebyla a od roku 2014 absolvovala pouze 2 zápasy. Alyona před soubojem prohlásila, že Stamp také ukončí na armbar a nebyla k tomu zas tak daleko. Nakonec se však stalo něco jiného.

Obě bojovnice se chvilku oťukávaly v postoji, ale když se Alyoně naskytla příležitost, šla si pro takedown. Jaké však bylo překvapení, když Stamp pozice na zemi pomocí omoplaty otočila. Odtamtud se dostala do mountu a nakonec dokonce vzala ukrajinské grapplerce záda. Jenže ta z této nevýhodné pozice utekla a zároveň nasadila svůj oblíbený armbar. Stamp z této páky ale také dokázala utéct a obě bojovnice nám v prvním kole ukázaly skvělou grapplerskou výměnu.

Druhé kolo začalo dobrou přestřelkou v postoji, ve které Alyona ukázala, že se thaiboxerské šampionky nebojí. Nakonec se ale ukrajinská bojovnice přece jen rozhodla pro takedown, který jí ale Stamp odmítla dát a naopak ji potrestala velice tvrdým loktem v klinči, následovaný přesnými direkty, které Ukrajinku dostaly do kolen. Thajka ji ihned vlezla na záda a nakonec i do mountu, ale Alyona z toho unikla a ještě se znovu pokusila o dobrou armbar. Ani na tu však Thajku nenachytala a zápas šel znovu do postoje, kde Stamp poslala k zemi Alyonu dobrým úderem. Ta se z toho oklepala a do konce kola už se nic zásadního nestalo.

Ve třetím kole bylo Ukrajince jasné, že prohrává na body a pokud bude chtít zvítězit, musí zápas předčasně ukončit. A to se jí také povedlo.

Většina třetího kola se odehrála v postoji, kde měly obě bojovnice dobré momenty. Alyona využívala své rychlé jaby a levé háky, zatímco Stamp ukazovala svoje tvrdé roundkicky a direkty. V poslední minutě Ukrajinka skórovala dobrý takedown a dostala se do horní pozice v guardu. Stamp jí tam nedovolila udělat žádnou škodu a naopak se přetočila do horní pozice. Jenže pak se stalo něco naprosto nečekaného. Alyona nasadila Stamp těsnou gilotinu a ta jen 7 sekund před koncem zápasu odplácala.

Rozhodčí obě bojovnice odtrhl, ale k údivu všech, se thajská zápasnice začala radovat. Když zjistila, že zápas nebyl ukončen časovým limitem, ale jejím odplácnutím, začala vykřikovat, že neodplácala a byla z celé situace dost frustrovaná.

V opakovaných záběrech to vypadalo, že se thajská bojovnice skutečně vzdala, ale je možné, že to neměla v úmyslu a jen se snažila vylepšit si pozici a nevědomky udělala rukou pohyb, kterým se vzdává zápas.

Pokud tomu tak bylo, je jen těžké vinit z této situace rozhodčího, který viděl jasné odklepání. Ať to bylo jakkoliv, Stamp ukázala velký posun v grapplingu a i přes skvělý výkon si připsala první porážku v MMA.

Zdroje:  ONE Championship

Nejnovější články