Video: Američan nemá nohy, přesto dokázal zvítězit v MMA zápase

Video: Američan nemá nohy, přesto dokázal zvítězit v MMA zápase Zion Clark na tréninku MMA | zdroj: Profimedia

Žádné výmluvy, říká tetování na zádech Ziona Clarka a on znovu ukázal, že to pro něj není jen prázdná fráze.

Když si Zion Clark něco umane, jen tak něco ho nezastaví. Narodil se sice bez nohou, od sportování ho to ale nemohlo odradit. Několikrát se dokonce zapsal do knihy rekordů – nejrychleji uběhl po rukou vzdálenost 20 metrů, nejvýše na rukou vyskočil (83,8 cm) a udělal nejvíc diamantových kliků za 3 minuty (248).

Na základní škole tenhle dnes již 25letý Američan vyzkoušel wrestling. Prvotní nezdary ho neodradily a na konci střední se málem kvalifikoval na nejdůležitější turnaj státu Ohio. Do hlavy si pak vzal, že zkusí také MMA zápas. Po několika letech tréninku na něj konečně došlo.

Pokud by se jednalo o snahu promotéra vydělat na handicapovaném člověku, bylo by to jistě zavrženíhodné. Zion ale MMA dlouhodobě trénuje a už na zápasnické žíněnce ukazoval, že se může se zdravými lidmi měřit.

Ostrý souboj v kleci je ale samozřejmě něco jiného. Clark je sice na rukách velmi pohyblivý, nemůže ale v útoku počítat s krytem. Díky pravidlům je však zároveň také prakticky neustále tzv. uzemněný, takže ho soupeř nesmí kopat do hlavy.

V oktagonu Ziona o víkendu přivítal jistý Eugene Murray, který do zápasu šel s bilancí 0-5, což dost vypovídalo o jeho bojovnických kvalitách. Do útoku se mu moc nechtělo a jakmile se octl na zemi, nestačil Clarkovi silově. Ten samozřejmě neměl moc šancí hrozit v postoji, přesto se pokusil i o úder z otočky. Usiloval ale spíš o to, aby Murrayovi zachytil nohu a stáhl ho na zem, což se mu několikrát povedlo.

Po třech tříminutových kolech zvítězil na body zaslouženě Clark. Zatímco někteří jeho blízcí doufají, že si splnil sen a do dalšího zápasu už nepůjde, on ale doufá, že ano. Vyhlíží také letní olympijské hry v Paříži, kde by rád zápasil a následně na paralympiádě plánuje závodit na kolečkovém křesle. A také dál ukazovat, že nic není nemožné a výmluvy jsou pro slabochy.

Na celý premiérový zápas Ziona Clarka se můžete podívat zde:

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články