Bez jediného zaváhání si došli až pro titul UFC, co bylo s neporaženými šampiony dál? (2. díl)

Bez jediného zaváhání si došli až pro titul UFC, co bylo s neporaženými šampiony dál? (2. díl) zdroj: Profimedia

Na trůnu UFC nikdo nevydrží věčně, někteří šampioni padli hned jak na něj dosedli, jiní zůstávají stále neporaženi.

Uhájit šampionský titul v UFC není nic snadného. Situace je možná ještě těžší, pokud neznáte hořkost porážky a na vaši hlavu je vypsána odměna. Přinášíme vám druhý díl našeho miniseriálu o neporažených šampionech UFC.

Cain Velasquez (těžká váha, 2010, 2013)

Po dobrých bojovnících v těžké váze je odjakživa velká poptávka. A Velasquez rozjel svoji MMA kariéru vskutku ve velkém stylu. Většinu soupeřů ukončil TKO hned v prvním kole. Na vrcholu ho pak čekal populární Brock Lesnar, i toho ale Cain ukončil technickým KO hned v prvním kole. Z titulu šampiona se však neradoval dlouho, protože hned vzápětí ho o něj připravil Junior dos Santos. Aby se dočkal vytoužené odvety, musel Velasquez vyhrát další čtyři zápasy v řadě. Následně si titul vzal zpátky, avšak v dalším zápase převzal "putovní pohár" Fabricio Werdum.

cain_velasquez_2 zdroj: Profimedia

Ronda Rousey (bantamová váha, 2012-2015)

První ženská bojovnice v UFC je příkladem pro všechny, kteří nosí nos nahoru. Coby neporažená královna ženského MMA demolovala jednu soupeřku za druhou a užívala si svůj status obrovské hvězdy. V MMA však nic netrvá věčně a tak bylo jasné, že jednou může padnout i zdánlivě „neporazitelná“ Rousey. Přišlo to ale z čista jasna a mnohem dříve, než se všeobecně očekávalo.

Ronda Rousey Ronda Rousey, Rousey - Correia | zdroj: Profimedia

Holly Holm (bantamová váha, 2015)

"Kazatelova dcera" byla rovněž neporažená, avšak šance na vítězství proti obávané „Rowdy“ jí dával jen málokdo. A vzhledem k tomu, že Rousey většinu soupeřek ukončila během několika desítek vteřin, dal se navíc očekávat velmi krátký zápas. UFC k zápasu přesto natočilo jedno z nejlepších promo videí v historii.

Další průběh už zná většina fanoušků MMA, Holm skvělým highkickem Rousey v podstatě ukončila kariéru v MMA. Ta se totiž po KO psychicky zhroutila a po delší pauze pak její odchod ze scény už jen definitivně postvrdila fenomenální Amanda Nunes. A Holm? Ta prohrála hned v následujícím zápase proti Mieshe Tate, která si předtím vylámala zuby právě s Rondou. Znovu se tak ukázalo, že v bojových sportech nefunguje matematika ve stylu, když ta porazila tu, tak musí zákonitě porazit i tuhle.

  Ronda Rousey vs. Holly Holm Nejslavnější highkick v dějinách UFC? | zdroj: Profimedia

Chris Weidman (střední váha, 2013-2015) se mohl pyšnit sérii devíti vítězství, když dokráčel k titulové šanci. Tam na něj však čekal fenomén Anderson Silva, který sice na svém kontě několik porážek měl, ale ve svých 16 zápasech v UFC přemožitele nepoznal. Byl navíc jedním z nejdéle vládnoucích šampionů a Weidmanovi dával šance jen málokdo. Silva nakonec doplatil právě na své nebetyčné sebevědomí, když si ze svého protivníka při zápase utahoval a dokonce předstíral, že je tzv. „nahulený“. O pár vteřin později ho pak Weidman trefil čistě na bradu a šokoval svět.

O půl roku později přišla odveta, kde chtěl Silva ukázat, že výsledek prvního zápasu byl jen náhoda. Weidman se však ukázal být pro Spidera kryptonitem, protože ten si o jeho blok zlomil holenní kost. Šlo bezesporu jedno z nejhůř vypadajících zranění v dějinách UFC, po kterém se sice Silva vrátil, ale s Weidmanem by už pravděpodobně potřetí nenastoupil. Američan naopak prodloužil svou sérii vítěžství na 13, když přebodoval Machidu a pak i Vitora Belforta. Jeho krasojízdu následně zastavil až nepopulární Luke Rockhold.

Chris Weidman zdroj: Profimedia

Joanna Jedrzejczyk (slámová váha, 2015-2017)

Sebevědomá polská šampionka Jedrzejczyk byla v MMA dlouho neporažená i poté, co získala šampionský pás. Soupeřky jednu za druhou psychicky ničila už před zápasem a nejblíže k výhře byla pravděpodobně její krajanka Karolina Kowalkiewicz, která s "Boogie woman" vydržela svádět celkem vyrovnanou bitvu celých 5 kol. Pak ale přišla tichá Rose Namajunas. Joanna oproti ní působila jako šikanátor se svojí obětí, ale Rose se očividně nenechala rozhodit a předvedla fenomenální výkon, kdy měla v zápase jasně navrch a korunovala to tvrdým knockoutem. Joanna chtěla ukázat, že to byla jen náhoda a do odvety nastupovala o dost skromnější. Rose ji však opět jasně přejela, tentokrát na body. Joanně však prohry rozhodně prospěly, protože je teď skromnější a sympatičtější, nehledě na to, že se nenechala odradit a snaží se dostat zpátky na vrchol. 

Joanna Jedrzejczyk zdroj: Profimedia

Cody Garbrandt (bantamová váha, 2016) sice prohrál dvakrát ještě coby amatér, ale mezi profíky vlétl jako uragán a knockoutoval jednoho soupeře za druhým. V UFC mu stačilo 5 vítězství, než se dostal k titulovému zápasu. Očekávalo se však, že zkušený šampion Dominick Cruz ukáže talentovanému mladíkovi, že jeho čas ještě nepřišel. „No love“ ale předvedl naprosto famózní výkon a favorizovaného šampiona doslova zesměšnil. Po téhle show byl jen krůček od toho stát se obrovskou hvězdou. Stačilo k tomu jediné, deklasovat v podobném stylu i bývalého týmového kolegu T.J. Dillashawa.

„No love“ dostál své přezdívce a dával Tjovi jasně najevo, že ho považuje za zrádce a nenávidí ho. Jejich vzájemný zápas byl skutečně hodně vyhrocený a Dillashaw málem padl už na konci prvního kola, kdy ho zachránil gong. Cody však v druhém kole dojel na své vysoké sebevědomí. V přestřelkách úplně zapomněl na kryt a jeho soupeř toho využil. Scénář se opakoval i v následující odvětě a dokonce i v dalším zápase s Munhozem. Garbrandt tedy po sérii 11 vítězství padl na dno a aktuálně má 3 prohry v řadě. Doufejme ale, že ještě neřekl poslední slovo a v dalším zápase naskočí zpět na vítěznou vlnu.

Garbrandt - Dillashaw zdroj: Getty Images

Khabib Nurmagomedov (lehká váha, 2018-současnost)

27:0 to je aktuální skóre krále lehké váhy Khabiba Nurmagomedova. Fenomenální Dagestánec dokonce za svou kariéru prohrál pouze jediné kolo a to v zápase proti McGregorovi. Zatím se zdá, že Khabib z trůnu jen tak nesesedne. Navíc v poslední době často zmiňuje, že chce skončit na vrcholu a neporažený, takže jeho vyzyvatelům nejspíš moc času nezbývá. Největší šance jsou dávány nečitelnému Tony Fergusonovi, kterému bude šampion čelit v dubnu. O odvetu hodně stojí také Conor, ale šanci by mohl dostat také bombarďák Justin Gaethje. Říct by si však dal také GSP, který je momentálně ve sportovním důchodu.

Khabib Nurmagomedov Poirier Khabib Nurmagomedov - Dustin Poirier | zdroj: Profimedia

Israel Adesanya (střední váha, 2019-současnost)

Stylebendera určitě není třeba představovat. Vlétl do UFC jako uragán v únoru 2018 a do konce následujícího roku vystoupal až na trůn střední váhy. O vyzyvatele ale rozhodně nemá nouzi, aktuálně mu tvrdou porážku slibuje rovněž neporažený Paulo Costa. Zastaví právě on Adesanyovu jízdu na čísle 19 vítězství bez jediné porážky?

israel-adesanya-ufc-234-3 Israel Adesanya v sobě fanouška anime nezapře ani v oktagonu. | zdroj: Getty Images

Nejnovější články