IAF a RFA spojí síly. Zajímavý pražský turnaj ale budí kontroverze kvůli účasti Tadeáše Růžičky

IAF a RFA spojí síly. Zajímavý pražský turnaj ale budí kontroverze kvůli účasti Tadeáše Růžičky Tadeáš Růžička před turnajem RFA 7 | zdroj: FOTO: Se svolením RFA

Před pár dny vyšlo najevo, že si organizace IAF a RFA vzájemně vlezly do zelí a obě naplánovaly do Prahy turnaj na 11. listopadu. V posledních letech na domácí scéně bohužel ne úplně ojedinělá věc. Tentokrát se však vše vyřešilo domluvou promotérů a fanoušci uvidí společnou akci.

„Nechceme si kanibalizovat fanoušky. Nechceme, aby se museli rozhodovat mezi dvěma našimi akcemi ve stejný den, aby se museli rozhodovat, zda jít doprava nebo doleva, ale chtěli jsme, aby mohli prostě jít rovně. Proto jsme se rozhodli uspořádat jeden společný event, na kterém se proti sobě postaví naši elitní zápasníci. Na příznivce čekají tři, možná čtyři titulové zápasy a spousta legend, které se představily pod různými elitními organizacemi,“ vysvětlil Petr „Píno“ Ondruš, promotér IAF.

„Souhlasím s tím, bude to mimořádná akce. My chtěli dělat galavečer na Královce jako loni, jediný volný termín byl 11. listopadu, jenže tím vznikla kolize s IAF. A tak jsme si zavolali s Pínem, vše probrali a toto je výsledek. Včera jsme se byli na hale podívat, abychom vymysleli, jak co nejvíce zvýšit kapacitu. Karta je opravdu nabitá, dáváme do Prahy to nejlepší, co máme k dispozici,“ dodal Boris Marhanský, hlavní muž RFA.

Fanoušci se mají navíc opravdu nač těšit. Už první oznámený duel to potvrzuje – neporažený "prozatimní" šampion RFA Dominik Humburger bude bránit pás před Davidem Hoškem. Ten mu vzkazuje: „Nyní mu to dobře šlape. Vyhrává, jde mu to a je ve formě, což je i vidět. V každém případě každý někdy prohraje a bude to právě v zápase se mnou.“

Svůj pás dá všanc také ukrajinský těžkotonážník Jevgenij Orlov, v jeho případě ale půjde o souboj čistě v rámci organizace IAF. Svého vyzyvatele se dozví 16. září na turnaji IAF 9 v Poděbradech, kde se v hlavním zápase pobijí Alex Cverna a David Závoda.

Na svého vyzyvatele ve váze do 77 kilogramů pak čeká také držitel pásu IAF Steven Krt. Sokolovský bijec si soupeře nevybírá. A druhá strana – RFA – má ve svém středu hned několik špičkových welterových vah. V čele s legendou legend Petrem „Monstrem“ Knížetem. Právě o toho si Krt s velkým respektem řekl na tiskové konferenci.

Ondruš pošle hájit barvy IAF také Davida Zoulu, Matěje Vala, či Adama Herajna.

Kontroverzní návrat Mawara

Největší pozdvižení bude určitě působit titulový duel v postojářské disciplíně Real Fight. O pás šampiona se tam pobije slovenský talent Jacob Mikula s Tadeášem "Mawarem" Růžičkou, jehož jméno se v poslední době v médiích objevuje kvůli napadení a dalším incidentům, které na bojové sporty nevrhají vůbec dobré světlo. Soudě podle spousty negativních reakcí od fanoušků to nebyl od promotérů ten nejlepší krok, byť z čistě sportovního hlediska půjde jistě o velmi atraktivní souboj.

„Novináři se ptali, zda dáme možnost i Tadeášovi. Rozhodli jsme se, že ano. Tadeáše známe delší dobu, má u nás za sebou více vynikajících zápasů, které vyhrál. Sportovně si to určitě zaslouží. To stejné Jacob Mikula, kterého jsme nechtěli obrat o možnost jít o titul. Za nás to bude jeden z velkých zápasů,“ vysvětlil na tiskové konferenci šéf RFA.

Petr Ondruš dodal: „Tadeáš už u nás na IAF 1 zápasil s Vladem Lengálem, takže já jsem strašně rád, že se vrací na kartu, kterou spolupořádáme my. Ať už je to jakkoli, tak za mě je to prostě sportovec a toho bychom se měli všichni držet.“

Vyjádřil se pochopitelně i sám kontroverzní bojovník. „Jsem hlavně šťastnej, že jsem teď tady a že nějakej zápas vůbec je. Měl jsem teď těžký období, kdy se všichni pobavili na můj účet. Musel jsem tomu čelit, jenom jsem odrážel kulky sem a tam a nic moc jsem s tím dělat nemohl,“ vysvětlil, jak prožíval poslední měsíce svého života. K incidentu kvůli němuž je momentálně trestně stíhaný se prý vyjadřovat nemohl. "Cokoliv bych řekl, tak by mě mohlo dostalo přesně tam, kam si většina lidí přeje, ale to já nechci. Chci zápasit."

Turnaj IAF x RFA se odehraje 11. listopadu v pražské UNYP aréně.

Zdroje:  tisková konference , RFA , Tisková zpráva IAF

Nejnovější články