Lukáš Krpálek je mistr světa v judu!

Lukáš Krpálek je mistr světa v judu! zdroj: Profimedia

Krpálek to dokázal a oslavil titul mistra světa i v druhé váhové kategorii.

Hala Budókan, která je v Japonsku opravdovým domovem juda, zažila už za léta, co stojí plno příběhů. Jeden z posledních v ní napsal také český zápasník Lukáš Krpálek, který se v sobotu stal poprvé v životě mistrem světa v té nejtěžší váhové kategorii.

Krpálek přešel do těžké divize poté, co ovládl v roce 2016 olympijské hry. Od té doby zvládl zvítězit také na evropském šampionátu a na jedné z grand prix. Světové zlato mu však stále chybělo. Už ho ale má. Své soupeře porážel především na zemi, což je jedna z jeho nejsilnějších stránek.

Samotné finále bylo drama až do samotného závěru. Krpálek nastoupil proti domácímu Hisajošimu Harasawowi a ze začátku to s ním vypadalo velice bledě, po minutě a půl už byl dvakrát napomínán. Nakonec se ale Lukáš zvedl a několikrát dokázal dostat Japonce na zem. Nikdy ho však neudržel dostatečně dlouho, aby byl chvat obodovaný.

Krpalek Harasawa zdroj: Profimedia

Nakonec vše rozhodl unavený Harasawa, který už nezvládal vůbec nic a byl v prodloužení potřetí napomenutý za pasivitu, což v judu znamená okamžité ukončení zápasu a prohru. Krpálek mohl začít slavit.

"Pro mě je to vážně obrovský sen," řekl v rozhovoru pro iDnes.cz. "Měl jsem ohromnou motivaci získat tady medaili. Nepředváděl jsem nejlepší zápasy, ale dělal jsem pro to maximum. Možná jsem šel některé zápasy víc takticky, abych neudělal blbost, aby mě to potom nemrzelo, ale možná i díky tomu jsem vyhrál."

"Vyhrál jsem Evropu ve dvou vahách, vyhrál jsem mistrovství světa ve dvou vahách, teď bych to chtěl ještě završit tou olympiádou a samozřejmě mistrovstvím Evropy na domácí půdě.Doufám, že se mi tyhle dva sny ještě splní."

Zdroje:  iDnes.cz , tisková zpráva

Nejnovější články