MMA do škol. Patrik Kincl představil nový projekt

MMA do škol. Patrik Kincl představil nový projekt Šampion střední váhy | zdroj: FOTO: Se souhlasem Oktagon MMA

Šampion střední váhy je nyní v plné přípravě na další obhajobu, zároveň však stíhá lobovat za pozoruhodný projekt.

Patrik Kincl se již několikrát nechal slyšet, že po ukončení MMA kariéry bude chtít plynule navázat v roli trenéra. Zajímá se také o mládež a její přístup ke sportu, v tělocvičně si často všímá, že někteří mají problém i s kotrmelcem, což je dle jeho názoru na pováženou. Sám by chtěl přispět k řešení problému, a to s pomocí bojových sportů.

Chystaný projekt představil během rozhovoru v Hitrádiu Černá Hora. „Náš cíl je udělat pilotní program tady v Hradci Králové a zapojit bojové sporty do škol. Vybrat si nějakou základku, samozřejmě s ředitelem, který by do toho šel a nebude se úplně bát,” nastínil.

Šampion Oktagonu vnímá bojové sporty jako komplexní disciplínu s širokým výčtem benefitů. „Chceme těm děckám dát něco do života. Nemusí to být čistě MMA, bojové sporty obecně jsou skvělá průprava do všeho. V rámci rozcvičky tam máš gymnastiku, musíš se učit techniky, není to jen o tom, že se mlátíš. Je to technický sport, který ti nastaví mantinely. Víc si vážíš parťáků, s kterými trénuješ.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Patrik Kincl (@patrik_kincl)

Součástí projektu by měly být dvě studie. „Jedna by zkoumala fyzické parametry, jak se děcka posunují, druhá psychické.” Kincl se v tomto ohledu opírá o výsledky zahraničních výzkumů, jde například o studii provedenou v Jižní Koreji se zaměřením na přínosy taekwonda. „Ve skupinách, kde se věnovali bojovým sportům, měli lepší psychickou odolnost, objevovalo se tam méně šikany. Myslím si, že duševní zdraví dětí je teď po covidu aktuální téma.”

Závěrem připomněl, že bojové sporty pro rodiče angažovaných dětí nepředstavují příliš velkou finanční zátěž. „MMA není drahý sport. Potřebuješ trenky, kraťasy, rukavice a jedeš.” Pilotní projekt by chtěl realizovat během příštího školního roku. „V pátek se máme potkat s paní primátorkou kvůli představení projektu. Už jsme jednou byli na magistrátu, potkali jsme se i s ředitelem Základní školy Úprkova. Vyloženě nám nezabouchli dveře,” dodal s nadějí. „Líbí se jim to, mohlo by to fungovat.”

Kincl díky bojovým sportům hodně získal, právě skrze tento projekt by chtěl splatit dluh. „Já v tom vidím smysl – vrátit něco zpátky.”

Během týdne vyšlo najevo, že se král střední váhy Oktagonu brzy dočká další obhajoby. S Piotrem Wawrzyniakem se utká začátkem března na turnaji Oktagon 54 v Ostravě, kde zároveň odstartuje další ročník pyramidy Tipsport Gamechanger.

Zdroje:  Hitrádio Černá Hora

Nejnovější články