NoW mělo grády. Sivák je mistrem světa v kickboxu, Reissinger titul uhájil silou vůle

NoW mělo grády. Sivák je mistrem světa v kickboxu, Reissinger titul uhájil silou vůle zdroj: FOTO: Se souhlasem Oktagon MMA

Včerejší večer patřil v Liberci bojovým sportům. Tradiční Night of Warriors nabídlo 12 zápasů v různých disciplínách. Celou akci završily dva titulové souboje.

Jako první do ringu nastoupili ve váze do 67 kg kickboxeři Jan Kubec a Pavel Wolf. Mladí dravci, kteří zatím sbírali ostruhy především na amatérských soutěžích, se úvodního zápasu zhostili se ctí a do boje vyrazili bez respektu. Zpočátku měl navrch spíše Wolf, ale jakmile Kubec zjistil, že soupeři nechutnají kolena do hlavy v klinči, misky vah se přehouply na jeho stranu. Soupeře ještě v prvním kole poslal do počítání.

A když něco funguje, není důvod to měnit. Od začátku druhé tříminutovky Honza tlačil a už po pár vteřinách zahnal soupeře do rohu, kde ho opět kolenem poslal do počítání. Wolf sice pokračoval, ale s tlakem si nevěděl rady. O pár vteřin později byl opět zahnaný v rohu a bylo z toho třetí počítání. To další za moment už znamenalo prohru na TKO.

Jako další byl na programu boxerský duel, který začal ve velmi vysokém tempu. Vojtěch Bečvář měl výraznou výškovou převahu, ale na straně Josefa Škopa byla naopak síla úderů. Borec z červeného rohu mu sice ukazoval, že je v pohodě, sebevědomě spouštěl ruce dolů a vystavoval bradu, ale KO viselo ve vzduchu. Nakonec nepadlo, ale tenhle fight se musel líbit, nebyla v něm ani vteřina hluchého místa.

Na řadu přišlo MMA. To ale nemělo dlouhého trvání. Josef Štummer poslal Poláka k zemi hned první kombinací a vítězství na TKO přišlo už po 19 vteřinách. Sám liberecký bojovník ale vypadal zklamaně, že to bylo až tak rychlé. 

Na programu byl opět zápas pod pravidly K-1. Denis Hnídek měl velkou výškovou převahu a držel si Tomáše Pelanta na delší vzdálenost pomocí nepříjemných pushkicků z přední nohy. Tahle taktika skvěle fungovala a zástupce BFC Liberec se k němu nemohl celá dvě kola prakticky dostat. Hnídek ale v poslední tříminutovce vypadal dost unaveně a Pelant vycítil příležitost, dvoukolovou ztrátu už ale dohnat nedokázal.

Dlouhého trvání bohužel neměl ani druhý MMA zápas na startovce. Minutu před koncem úvodního kola totiž Marek Linhart polského soupeře nechtěně trefil hlavou a ten nebyl schopen dále pokračovat.

Trochu nezvykle uzavřeli pomyslnou první půlku dva teprve třináctiletí boxeři. Domácí Petr Jisl už měl za sebou několik úspěchů, stal se dvakrát mistrem ČR v kickboxu a letos také vicemistrem v boxu, celkem měl na kontě už 20 zápasů. Oproti němu nastupoval Roland Týle teprve do svého druhého. Zástupce boxerského klubu Mikulášovice se ale nezalekl a zkušenějšího soupeře hned od začátku tlačil. Opticky měl sice převahu, ale spousta jeho úderů bohužel prosvištěla vzduchem, Jisl navíc dobře boxoval z ústupu. Díky tomu nakonec vybojoval vítězství na body, ale Týle ukázal, že se s ním do budoucna rozhodně musí počítat.

Kickboxerský duel ve váze do 67 kg mezi Peterem Molnárem a Matějem Vosáhlem byl tak trochu i soubojem generací. Mladší Vosáhlo měl sice bodově navrch, ale Molnár nic nevzdával a rval se až do konce. 

Následně prošel ring pořádným zatěžkávacím testem, protože do něj nastoupili bojovníci, kteří měli na váze dohromady neuvěřitelných 262,4 kg. Lehčí Yevgeny Orlov, ukrajinský bojovník trénující v pražském Renegade gymu, v úvodu k obecnému překvapení o 30 kilo těžšího Rumuna Gorczycu bez problémů hodil na zem. Ten sice okamžitě vstal, ale Orlov mu tím dal jasně najevo, ať nepočítá se svou silovou převahou. 

Oba se po většinu času pasovali v klinčích, minutu před koncem prvního kola však Orlov Gorczycu trochu odstrčil a okamžitě zaútočil sérií úderů. Rumunský kolos zavrávoral a zřítil se na zem. Tam už mu Yevgeny nedal nejmenší šanci a vyhrál na technické KO.

Následující boxerské klání mezi Filipem Breinlem a Vítem Vladárem bylo příjemným oživením a oproti předešlé supertěžké váze působili bojovníci do 92 kil jako zrychlení. Zápas vydržel ve vysokém tempu až do konce, přestože už oběma borcům docházely síly. Na body nakonec zvítězil Vladár z domácího klubu BFC Liberec.

Ještě vyšší rychlost pak zařadili Matějové Trčka a Nuska, kteří ve váze do 67 kg poměřily síly podle pravidel K-1. Oba dávali do úderů i kopů od začátku maximální sílu a KO viselo ve vzduchu. Sebevědomí domácího Nusky ale v průběhu zápasu neustále rostlo, posledním úderem v prvním kole dokonce Trčku poslal do provazů. Liberecký bojovník, který v minulosti sloužil i ve francouzské cizinecké legii, do útoků hodně naskakoval a chtěl houževnatého zástupce pražského Spejbl gymu ukončit. Musel se ale nakonec spokojit s vítězstvím na body, které stvrdil v úplném závěru tím, že Trčku poslal zadním úderem do počítání.

A na řadu přišel pro mnohé nejočekávanější zápas z celé startovky. Jeden z největších talentů domácí scény - Vašek Sivák se s Francouzem Fouadem Djebarim utkal o prestižní titul WAKO pro ve váze do 64,5 kg.

Jak už je zvykem, Vašek začal hodně hodně zostra, Francouz ale dokázal tlak ustát. Sivák ale s jedovatými útoky pokračoval, blýskl se ale také třeba parádním highkickem, který bohužel skončil v krytu, nebo tvrdou otočkou na střed. U bodových rozhodčích vyhrál jasně všech pět kol na body. Vylepšil svou profesionální bilanci na 18-0 a stal se mistrem světa prestižní asociace WAKO pro, což výrazně zvyšuje jeho hodnotu i v očích zahraničních promotérů.

"Děkuji všem, že přišli. Takových šancí, že budu zápasit, už v Česku nebude moc. Chystáme se do zahraničí," nastínil další cestu Vašek. "Tohle nebyl můj nejlepší výkon, ale měl jsem menší pauzu. Slibuju vám, že v příštím zápase padne kaočko."

Pomyslným zlatým hřebek pak byl souboj Františka Kohouta, který vyzval Michala Reissingera o titul mistra ČR WAKO v K-1 do 94,1 kg. První jmenovaný nastoupil do zápasu s jasnou taktikou - rozkopat úřadujícímu šampionovi nohy. Celkem v úvodním kole vyslal 26 lowkicků, většinu směřoval pod koleno, což je velice nepříjemné a může to nohu zcela vyřadit z provozu. Zároveň ale bylo vidět, že se dost vyčerpal.

Z tohohle zápasu na 4 kola se stal souboj vůlí. Zatímco Kohout se na pokraji sil snažil Reissingera rozkopat, ten chodil přes bolest do boxerských kombinací. Díky tomu nakonec zvítězil 2:0 na body, což znamená, že jeden ze tří rozhodčích toužil vidět ještě extra nastavené kolo.

"Zápas to byl mega těžkej, soupeř hodně kopal lowkicky, chtěl, abych padnul. A musím říct, že ke konci už to byla jen síla vůle, ale nějak jsem to vydržel," nechal se po zápase slyšet český šampion a ukázal taky rozkopanou nohu, kterou si musel chladit ledem. Teď pravděpodobně bude muset pár dní chodit o berlích, pás asociace WAKO ale ubránil.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články