Oktagon má nového šampiona ze slavné rodiny. Jeho soupeř ale ukázal lví srdce

Oktagon má nového šampiona ze slavné rodiny. Jeho soupeř ale ukázal lví srdce Elias Garcia se stává prvním šampionem v muší váze Oktagonu | zdroj: FOTO: Se souhlasem Oktagon MMA

Jeho soupeř vyhrával zápas, ale jedno koleno stačilo, aby se Elias Garcia stal prvním šampionem muší váhy v Oktagonu.

Československá organizace Oktagon MMA vůbec poprvé zavítala na britské ostrovy, kde měla se svým úvodním turnajem velké plány. Ty nakonec souhrou nehod a náhod nebyly asi naplněny, největší domácí MMA organizace neudělala v Anglii ostudu. 

Českým borcům se ale v Manchesteru moc nedařilo. Zápas mezi Shemem Rockem a Jaroslavem Pokorným byl nakonec kvůli šarvátce na vážení a následném zranění Pokorného odvolán, a Jakub Bahník dostal na začátku zápasu koleno mezi nohy a nemohl dál pokračovat. I tak se ale bylo na co dívat a turnaj vygradoval hlavním zápasem, který měl určit vůbec prvního šampiona muší váhy Oktagonu.

O tento titul se ucházel domácí Aaron Aby a americký bojovník Elias Garcia, bratranec slavných šampionů, bratrů Anthonyho a Sergia Pettise

Zatímco Garcia chtěl přidat šampionský opasek do rodinné sbírky, Aby má za sebou už mnohem tvrdší souboje. Narodil se s cystickou fibrózou a doktoři mu nedávali moc šancí na přežití. Dokázal jim ale opak a aby toho nebylo málo, porazil i rakovinu. Nakonec se našel v MMA kde má už 23 zápasů. Větší titul mu ale stále chybí a v sobotu večer to chtěl napravit.

Garcia sice svému soupeři avizoval, že ví, že ho bude chtít Aby dostat na zem, a že je na to připravený, ale už od začátku zápasu se ukázalo, že Aby není jenom dobrý zemař, ale umí to i v postoji. Garciu dobře tlačil a rychle si zjednal respekt dobře načasovanými údery. Pro Američana to bylo očividně překvapení a ocitl se v defenzívě. Britský bojovník jej natlačil na klec a chtěl jej vzít na zem, ale to Garcia dokázal ubránit a při odtržení z klinče mu propašoval koleno na hlavu. To způsobilo velice hlubokou tržnou ránu nad Abyho obočím a jeho tvář se okamžitě zalila krví. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Přivolaný doktor sice konstatoval, že zápas může pokračovat, ale Abymu bylo jasné, že by bylo ideální souboj co nejrychleji ukončit. Vrhl se na Garciu, vzal jej na zem a tam jej do konce kola kontroloval a mlátil, i když většinu úderů Američan dokázal zblokovat.

Ve druhém kole Aby znovu dominoval, a to jak v postoji, tak i na zemi. Garcia mu sice taky rozdal několik dobrých ran, ale bylo jasné, že Angličan je motivovaný zápas vyhrát stůj co stůj.

Po druhém kole mu ale jeho plány smetl lékař, který si prohlédl jeho hlubokou ránu na čele a doporučil rozhodčímu, aby zápas zastavil. Aaron Aby sice důrazně protestoval, ale zápas byl přece jen zastaven a na TKO tak vyhrál Elias Garcia. Ten se tak stal historicky prvním šampionem muší váhy v Oktagonu a prvním americkým právoplatným šampionem vůbec.

Jeho soupeř nesl takovou porážku velice těžce a nový šampion se jej snažil utěšit, což bylo velice hezké sportovní gesto. 

„Zatleskejte Aaronovi, ten chlap je neskutečný válečník. Určitě si udrží hlavu vysoko, protože už zažil mnohem horší věci. Mám pro něj obrovský respekt, dal mi pořádně zabrat. Byl jsem připravený na 25 minut a už v prvním kole ukázal, že to bude v šíleném tempu.“

„Znamená to pro mě celý svět, řekl Garcia na svůj nový šampionský pás. „Konečně se můžu přidat ke svým bratrancům jako světový šampion. Zbožňuju vás Anthony a Sergio… tys ve mně nikdy nepřestal věřit a jsem tady díky tobě. A Anthony, tys mi taky vždycky hlídal záda. Dal jsi mi šanci a já jsem konečně dokázal, že váš čas nebyl zbytečný.“

Také poražený Aaron Aby dostal možnost promluvit před domácím publikem a řekl si o odvetu:

„Cítím se, jako bych se opakoval, ale můj život prostě nemá být pohádka. Ale zase dodá lidem naději,“ prohlásil smutný Aby.

„Respektuji Eliase Garciu, je to skvělý soupeř a moje zatím největší výzva, ale pojďme to udělat znovu. Zasloužím si ještě jednu šanci,“ řekl domácí bojovník.

Jestli k odvetě dojde zatím není jisté, ale tento britský srdcař by si ji určitě zasloužil.

Zdroje:  oktagon.tv

Nejnovější články