U starosty lobbovala za zákaz kontroverzního freak fightu, pár dní nato chce sama do klece

U starosty lobbovala za zákaz kontroverzního freak fightu, pár dní nato chce sama do klece Marianna Schreiber | zdroj: Getty Images

I na polské poměry šílený zápas 50leté ženy s více než o 30 let mladší bývalou přítelkyní jejího syna vzbudil u veřejnosti velké rozčarování a dokonce zatažení do politiky. Nejhlasitější kritičku ale možná samotnou přivede do klece.

Freak fighty, u nás známější jako zápasy celebrit (i když celebrita je zde pojem velmi vzdálen svému původnímu významu), si posledních několik let uzurpují stále větší prostor ve světě bojových sportů. Rozhodně nejvíce to pak platí o Polsku, které se dá společně s Ruskem označit za kolébku tohoto svérázného byznysu.

Minulou sobotu zde v městě Plock měla svůj druhý galavečer jedna z nových a menších organizací Clout MMA. Ta do svých řad dokázala nalákat poměrně zajímavá jména tamější MMA scény jako bývalé KSW bojovníky Daniela Omielańczuka, Tomasze Sararu nebo pochybnou legendu v osobě Marcina Najmana. Na prvním turnaji se představil také bratr Mariusze Pudzianowského. Jak už to ale bývá u těchto organizací (a jak to známe z tuzemské Clash of the Stars), největší publicitu si pro sebe vždy ukrojí ty největší bizarnosti. A tady se Clout MMA povedl docela husarský kousek.

Dokázali domluvit zápas mezi 50letou Malgorzatou Zwierzyńskou a o 31 let mladší Nikolou Alokin. Celá věc má samozřejmě také několik dalších rovin, Alokin, známá jako Nikita, je bývalou přítelkyní syna Malgorzaty, Daniela. Ten se živí jako tzv. patostreamer, živým vysíláním na internetu, které by se dalo shrnout pod heslem „čím víc kontroverznější, tím lepší“. Stálým hostem jeho kanálu byla i matka Malgorzata a společně díky svým internetovým aktivitám také skončili před pár lety ve vězení za vyhrožování smrtí starostovi Gdaňsku. Jedna z posledních kauz této povedené rodinky byl pak právě rozchod mezi Danielem a Nikitou, řešený samozřejmě veřejně na sítích a v dost škaredém duchu. Lidsky rozhodně zvláštní příběh, pro promotéra freak fightové organizace ale dar z nebes.

Tedy alespoň to tak vypadalo. Široká publicita ale přitáhla pro organizaci také nežádoucí pozornost. Od akce se začali distancovat sponzoři, například obří společnost Orlen a začaly se ozývat také tázavé hlasy směrem k plocké radnici, která celou akci zaštítila.

Nejhlasitější kritičkou se stala modelka a mimo jiné manželka prominentního poslance za vládnoucí stranu Právo a spravedlnost Marianna Schreiber. Ta poslala starostovi Plocku otevřený dopis žádajícího k okamžitému vypovězení smlouvy s organizací a tím pádem ke zrušení celého galavečeru. V něm zmínila hlavně zápas Malgorzaty s Nikitou, které jasně propaguje patologické chování a zároveň může dojít k nějakému fatálnímu zranění, zvláště s ohledem na chatrný zdravotní stav starší bojovnice, která je přiznanou alkoholičkou.

Se svým apelem však Marianna neuspěla, z radnice přišla pouze nic neříkající odpověď s poukázáním, že jde o soukromou akci, do které nemá radnice co mluvit. Turnaj tak společně s kontroverzním zápasem proběhl, 50letá Malgorzata jej překvapivě vyhrála na TKO a ze záznamu z fightu se stala virální senzace.

View this post on Instagram

A post shared by (@cloutmma)

Celý příběh ale má ještě jeden překvapivý zvrat. Schreiber byla v sobotu přítomna před halou a na svém instagramu mimo jiné napsala: „...každý, kdo vystupuje na takové akci, podporuje patologické jednání, které se dostává k dětem. Každý, kdo se tam objeví, je spoluviníkem tohoto obsahu, který děti sledují.“ Nejspíše se jí však tato premisa pořádně rozležela v hlavě, už v pondělí totiž na svých sociálních sítích začala spekulovat, že by šla do Clout MMA bojovat také a rovnou si vyhlédla soupeřku. O poznání známější modelku Carolinu Derpienskou, která v sobotu přímo na turnaji oznámila svůj vstup do organizace.

Marianna tak v pouhých dvou dnech opsala hodně zajímavý příběhový oblouk a místo zničení (či alespoň vyvolání obecnější diskuze) freak fightů, v čemž by ji snad mohl pomoci politický vliv jejího manžela, se k nim rozhodla přidat.

Zmíněná kauza může v mnohém předznamenat vývoj i u nás, kde jsou freak fighty stále poměrně novou záležitostí. Není tajemstvím, že nejznámější z nich, Clash of the Stars, se inspiroval právě v Polsku, a to jak formátem, tak celkovou prezentací. Právě Clash může být už teď velmi snadno obviňován z podpory patologického chování a celkově špatného vlivu na společnost, zvláště pak na mladé publikum. Před pár dny byl například podle dostupných informací na Slovensku zatčen účastník čvrtého turnaje Ján „Halien“ Štec za podezření z distribuce a prodeje drog, k čemuž nejspíše využíval svou fanouškovskou základnu, kterou si získal při své kariéře youtubera.

Zdroje:  mma.pl , Instagram Marianny Schreiber , playzone.cz

Nejnovější články