Páteční večer bude v Olomouci patřit thajskému boxu. Bojovat se bude i o šampionský pás

Páteční večer bude v Olomouci patřit thajskému boxu. Bojovat se bude i o šampionský pás Respekt musí být | zdroj: Vlastní

Klub Muay Thai Olomouc je už dlouhá léta stálicí české bojové scény, kde vyrostla pěkná řádka úspěšných bojovníků. I proto se trenér Tomáš Musil rozhodl, že je na čase předvést umění osmi končetin i doma na Hané. Loni se tak odehrál první ročník galavečera MTO Fight Night: Memoriál Marka Tisoně, kterým olomoucký klub zároveň uctívá památku tragicky zesnulého spolubojovníka.

I letos bude v hale A na výstavišti Flora k vidění 15 zápasů, do ringu nastoupí i zástupci dětského oddílu – 8letý Richard Fryšák, 11letá Michaela Dostálová a 12letý Tomáš Sokola. V rámci předzápasů budou k vidění také 4 duely v amatérském MMA. Hlavní část programu ale bude vyhrazena thajskému boxu.

Domácí Michaela "Pocahontas" Hlaváčiková se původně připravovala na odvetu s maďarskou soupeřkou, když ta ale na poslední chvíli odřekla, zvedla vhozenou rukavici Lucia "Silent Killer" Szabová, která se po porodu dostává zpět do formy. Tohle bude hodně zajímavý duel dvou elitních bojovnic.

Prolomit smůlu z loňského roku, kdy mu soupeř loktem rozsekl tvář a přivolaný lékař zápas ukončil, se pokusí Domenico Naswetter. Od té doby nasbíral olomoucký fighter spoustu zkušeností v Thajsku, naposledy vyhrál na prestižním Rajadamnern stadionu. Na domácí půdě ho ale nečeká snadný soupeř. Ukrajinský šampion Tymur Didiaiev, který momentálně trénuje v TKBC Praha. "Kdo zná východní školu tak ví, že tihle soupeři jsou vždycky nebezpeční a abys byl šampion v dané zemi, musíš porazit několik opravdu výborných soupeřů. Takže opět pro nás neskutečně těžký zápas, který ale potřebujeme a chceme! Tady očekávejte thajský box v plné své kráse – lokty, kolena, klinče, tvrdé kopy," říká trenér Tomáš Musil.

MMA bojovníka Petra Bartoňka si můžou fanoušci pamatovat z několika duelů v Oktagonu. Naposledy vzal na poslední chvíli zápas s "Babou Jagou" Mikuláškem, kde sice natahoval ruku po vítězství, nakonec se ale štěstěna otočila a vteřinu před koncem prvního kola padl. Před domácím publikem se letos rozhodl, že si to dá v postoji v malých rukavicích a soupeřem mu nakonec bude ortodoxní thaiboxer Bernard Plavec. Čeká nás tedy zajímavý souboj stylů.

S hlasitou podporou publika může počítat i Martin "Nanuk" Švarc. Olomoucký těžkotonážník zatím v pěti profesionálních zápasech nepoznal přemožitele, naposledy si koncem loňského roku poradil s thajským soupeřem. Nyní ho čeká Zoltán Kakuszi, maďarský šampion asociace WFC v K1, který začínal s taekwondem, takže bude zřejmě sázet především na rychlé kopy, zatímco Švarc preferuje tvrdé boxerské kombinace. Zmínku zaslouží i to, že se rozhodl svůj honorář věnovat neziskové organizaci Šance Olomouc, která pomáhá hematologicky, onkologicky a chronicky nemocným dětem a jejich rodinám. 

Hlavní předzápas obstará Marcela Šafránová, která se s polskou jedničkou Dominikou Filec utká o mezinárodní profesionální titul české Muaythai asociace C.M.T.A. Pro obě bojovnice to bude první zkušenost s pětikolovým soubojem. Tomu odpovídala i příprava. "Fýza, fýza a zase fýza. Ladila jsem ji hlavně lapama a běháním," říká olomoucká fighterka, která přes zimu strávila hodně času v Thajsku, kde si dokonce střihla zápas na kultovním Lumpinee stadionu. Zápas před domácím publikem ale bude důležitější. "Ne každému se povede zápasit o profi pás, ještě k tomu mezinárodní. Za tuhle možnost jsem sakra vděčná."

Na Filec už měla spadeno nějakou dobu. "Je to jeden z takových mých dream fightů. Určitě bude mít výhodu ve zkušenostech, má snad třikrát tolik zápasů než já, ale profi pravidla jsou trošku jiný a 5 kol bude novinka pro nás obě. Navíc má takový vyhopsaný styl, kdy hodně tlačí a jde dopředu, což pro mě není úplně příjemný, ale o to je to pro mě větší výzva a ty my v našem klubu máme rádi," směje se.

Hlavní zápas obstará historicky nejúspěšnější bojovník klubu Muaythai Olomouc Štěpán Guba, který se loni před domácím publikem nemohl představit kvůli zranění. Letos si to tedy plně vynahradí v souboji s další stálicí české thaiboxerské scény – Jiřím Pávem z pražského X-gymu.

"Štěpán Guba je na svůj věk neuvěřitelně zkušený a tvrdý bojovník. Kluk, který jako první z našeho klubu bojoval v Thajsku, jako první dovezl medaile z vrcholných reprezentačních akcí a nikdy se nebál postavit jakékoliv výzvě. Jeho zápasy z Oktagonu Underground proti Pajtašovi a zejména proti Tadeášu Růžičkovi jsou prostě TOP. I když pak byla menší krize, tak to naštěstí znamenalo jediné – začít znovu tvrdě trénovat! Nezastavily ho ani dvě operace kolen a je opět zpátky na vítězné vlně. Zisk českého profesionálního titulu na konci roku 2022 a letošní výhra v RFA, to je jen začátek, už máme v hlavě mnohem větší zápasy.

Protože ale chceme jít postupnou cestou, tak prostě zápas proti Jiřímu Pávovi z X Gymu Praha nám dává velký smysl. Jirka je thaiboxer každým coulem. Amatérský mistr České republiky, reprezentant ČR na turnajích IFMA, zkušený borec z profesionálních zápasů. Je to velice chytrý bojovník, který používá všechny zbraně thajského boxu – lokty, kolena, tvrdé kopy a je velice silný i v klinči," láká na zlatý hřeb promotér Musil.

Chybět nebude ani veřejné vážení, které proběhne ve čtvrtek 30. 3. od 18:00 v Galerii Šantovka, kde se soupeři poprvé postaví proti sobě a pohlédnou si do očí! Poslední lístky by měly být k dispozici ještě v pátek přímo v hale A na Výstavišti Flora, jejíž brány se otevřou od 17:30. Předzápasy začnou o půl hodiny později a hlavní karta odstartuje ve 20:00.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Muay Thai Olomouc (@mtolomouc)

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články